De 7 leukste zwembaden van Nederland

Bron: Zwembad de Scheg

Als ik ergens gek op ben, dan is het wel op zwemmen. Het liefst in een zo leuk mogelijk zwembad met ultrasonische glijbanen. Ik moet nog een tijdje wachten voordat ik zelf op vakantie ga. Op dit moment weet ik nog niet op welke campings we gaan verblijven en of die campings een zwembad hebben, maar dat ik ga zwemmen staat vast. Gelukkig is Geert net zo’n waterrat als ik.

Voor diegene die (nog) niet op vakantie gaan, maar die net zo graag zwemmen als ik, maakte ik een overzichtje van de allerleukste zwembaden van Nederland, op willekeurige volgorde. Let op: kwijlgevaar!

Edit: ik vul dit artikel regelmatig aan wanneer ik nieuwe zwembaden getest heb!

1. De Scheg in Deventer

Een prachtig, groot zwembad met leuke attracties. Zo hebben ze een wildwaterbaan (die vooral ’s avonds na 19.00 uur lekker wild wordt edit: tegenwoordig wordt de glijbaan wild van 15.00 uur tot 17.00 uur), met een groot ‘pas op voor je bovenstukje’-alarm, een reuze glijbaan, familieglijbaan, stroomversnelling, bubbelbad (tegen betaling) en peuterparadijs.

Dit zwembad heb ik al eens eerder getest.

Entreeprijs: €6,75
Openingstijden.

In 2013 heb ik de nieuwe glijbaan van zwembad de Scheg getest! Lees hier wat ik ervan vond!

2. Het Tikibad van Duinrell in Wassenaar

Afgelopen maandag spetterde ik er nog in het rond. Het aller-aller-allerleukste zwembad van Nederland is zonder twijfel het Tikibad van Duinrell. De leukste, snelste en beste glijbanen met of zonder grote waterbanden, een golfslagbad, buitenzwembad en o, ja, je kunt natuurlijk ook nog het park Duinrell in. Ach, detail.

Beetje jammer: de kaarten zijn prijzig. Wij kregen via een actie bij Kruidvat twee gratis kaarten voor Duinrell en hoefden daarom alleen nog maar kaarten te kopen voor het Tikibad. Maar je kunt bijvoorbeeld ook alleen kaarten voor het bad kopen voor op een mooie zomeravond. Er zijn wel vaker acties, dus houd je ogen open!

Precieze entreeprijzen vind je hier.
Openingstijden. 

3. Sportiom in Den Bosch

Een heerlijk subtropisch zwemparadijs met glijbanen, een wildwaterrivier, golfslagbad en vernieuwde glijbanen waardoor het lijkt dat je veel sneller gaat dan dat je daadwerkelijk gaat. Er zijn ook stoomcabines, whirlpools, een buitenbad en een ligweide waar je even in kan relaxen en als je het zwemmen zat bent, ga je gewoon schaatsen. Door de ANWB beoordeelt met een 8.

Entreeprijs in de vakantie (alleen zwemmen): €8,95
Openingstijden.

HELAAS GESLOTEN!
4. De Tongelreep in Eindhoven

Dit zwembad kreeg ik als tip door via Twitter. En hij ziet er inderdaad leuk uit! Er zijn verschillende glijbanen, waaronder de Turbotol en als het lekker weer is, plons je lekker in het buitenzwembad. Ze hebben ook kruidenbaden en zo’n heerlijk golfslagbad.

Openingstijden.
Entreeprijzen. 

Sinds september 2016 is de Tongelreep in Eindhoven helaas gesloten!

preston-palace

preston-palace

Bron: Preston Palace

Beelden van het zwembad vanaf 1.32 min.

5. Preston Palace in Almelo

Dit ziet er veelbelovend uit! Wederom een tip via Twitter. Het is een prachtig subtropisch zwemparadijs met sauna’s, wildwaterkreken, watervallen, bruisplateaus en stroomversnellingen. En als je uitgeput bent van het zwemmen, blijf je gewoon lekker in het hotel slapen. Wat ’n luxe!

Entree (overdag): €16,50
Openingstijden: dagelijks van 09:00 tot 22:00 uur
Meer info vind je hier.

Edit: in 2016 heb ik het zwembad van Preston Palace uitgebreid mogen testen:
Naar het zwembad waren wij natuurlijk het meest benieuwd. Ik kan trouwens beter zwemparadijs zeggen, want het zwembad is niet ingericht als traditioneel zwembad, maar als tropisch zwemparadijs. Geen glijbanen of duikplanken dus, maar wel whirlpools, sauna’s, stoombaden en zonnehemels. Lekker, hoor! Wij waren er op een zondag in de vakantie, dus het was wel erg druk, maar dat viel te verwachten. We hebben er ons in ieder geval zo’n twee uur vermaakt! Er was overigens voor kinderen een apart zwembad, wat ook afgesloten was, zodat je kind er niet vandoor kon gaan. Super handig!

6. Mosaqua in Gulpen

Een heerlijk zwembad waar ik ben geweest toen ik op vakantie was in Limburg! Heerlijke glijbanen en een wilde wildwaterbaan. Wij hebben ons hier een hele dag goed vermaakt. Afgezien van het ‘ik ben mijn jas kwijt maar gelukkig vindt Marieke ‘m uiteindelijk’-verhaal van Geert. Helemaal goedgekeurd.

Openingstijden.
Entreeprijzen.

7. Splesj in Hoeven

Nooit getest, maar aangeraden door een lezer: Waterspeelpark Splesj (locatie Molecaten Park Bosbad Hoeven). Op de website ziet ‘ie er inderdaad veelbelovend uit!

NET OVER DE GRENS

Woon je – net als ik – vlakbij de grens met Duitsland? Dan heb ik nog 2 tips voor je!

8. Bahia in Bocholt (Duitsland)

Op aanraden van een vriendinnetje ging ik hier naartoe. Vanaf Arnhem rijd je er in een klein uur naartoe. Prima te doen dus! Dit zwembad heeft een drietal glijbanen, waarvan er één bovenuit steekt: de blauwe (banden)glijbaan, die halverwege opsplitst in twee glijbanen. In de glijbaan moet je dus kiezen welke kant je opgaat. Hoe dat gaat, zie je in het filmpje hierboven. De andere glijbaan is een gewone glijbaan, waar je zonder band op kan.

Verder zijn er nog gewone (buiten)zwembaden (het is niet heel groot, maar prima voor een paar uur/dagje) en tegen betaling sauna’s, massages, hamam, etc.

Extra leuk: als je vroeg (10.00-13.00 uur) of juist laat (vanaf 19.00 uur) komt, kun je voordelige happy hour tickets kopen!

Entree prijzen vind je hier.
Openingstijden vind je hier.

9. Aquapark in Oberhausen (Duitsland)

Iets verder weg (een uur en een kwartier vanaf Arnhem), maar stiekem misschien nog wel ietsjes leuker, is Aquapark Oberhausen. Ook hier zijn een boel glijbanen te vinden en ze hebben er mijn favoriet: bandenglijbanen (met ook banden voor 2 personen)!

Ze hebben er ook gewone zwembaden en een buitenzwembad. In de zomer kan het dak van het zwembad open, voor lekkere frisse lucht, maar let op, want in de zomer kan het heel druk zijn!

Entreeprijzen vind je hier.
Openingstijden vind je hier.

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

51 thoughts on “De 7 leukste zwembaden van Nederland

 1. he nou het zij niet de allerspectakuleren achtbanen hoor alleen maar glijbaanen

 2. Vooral nummer 5 is ERG romantisch!!!!!

 3. vooral nummer 5 preston palace is ZEER romantisch!!!!

 4. Door jouw artikel afgelopen zondag naar Den Bosch geweest! Volgende keer probeer ik Preston Palace=). Als je nog meer leuke zwembaden weet, moet je maar snel weer een artikel schrijven!

 5. Zijn er ook nog wat leuke zwembaden in het Noorden van het land?

 6. En de eemhof dan?

 7. Geen buitenbaden:(

  Voor de dagen dat het echt warm is in Nederland is het run een super leuk zwembad voor jong en oud!

  http://Www.hetrun.nl

 8. vanaf welke leeftyd moet je zijn

 9. Het Tikibad in Duinrell viel zwaar tegen. Kinderen onder de 120 cm moeten een zwembandje om. Uit met de pret voor onze waterrat met twee zwemdiploma’s.

 10. Handig artikel hier was ik juist naar op zoek!

 11. Hi Marieke,

  Leuk artikel! Wij hebben een blog geschreven over de mooiste zwembaden ter wereld, misschien ook leuk voor mensen die dit onderwerp interessant vinden.

  Succes met je blog!

 12. Aaaah ik krijg echt zo’n zin om te zwemmen als ik dit artikel zie! (L)

 13. Een bezoekje aan een zwemparadijs is voor mij en mijn gezin vaste prik als we er-op-uit gaan.

  De Tongelreep is een aanrader, al meerdere keren geweest. Niet alleen alle faciliteiten binnen zijn goed maar ook buiten is geweldig (nog meer glijbanen en heel veel gras). Hier kun je je prima een middagje vermaken.

  Mosaqua is ook erg leuk, de stroomversnelling is de beste van Nederland!

  Gisteren bij Sportium geweest. Aardig zwembad met 3 leuke glijbanen maar het is er VEEL te druk.
  Voeg daar een stevige beat aan toe en dat maakt dat je na max 2 uur gillend gek wordt. Er zijn bovendien veel te weinig douches, de kluisjes zijn veel te klein en de kleedcabines zijn ook van het kleinste formaat die ik tot nu toe ben tegengekomen. In het weekend betaal je €9.95 p/p. Vonden wij het dat waard: nee.

  • Dank voor je eerlijke en uitgebreide mening, Danny! Hopelijk hebben anderen er wat aan! 🙂 Gelukkig zijn er nog genoeg andere zwembaden om uit te proberen!

 14. Splesj vind ik persoonlijk geen aanrader, mijn ouders staan al zo’n 9 jaar vast op bosbad hoeven en in die tijd is het echt heel erg achteruit gegaan, en ook veel te druk op warme dagen als je juist lekker naar een buitenbad zou willen gaan, tis dan echt een mierenhoop zo vol.
  Tegen sluitingstijd is het leuk, en op minder warme dagen maar de baden zijn dan niet lekker om in te gaan, veeeels te koud.
  Alleen de trechter en half pipe zijn leuk maar bij de half pipe zijn er al meerdere keren banden af geschoten.

 15. De zwembaden van centerparks zijn ook leuk.
  Ik ben op de kempervennen bij den bosch geweest.
  Je kunt een losse dagkaart halen voor het zwembad en om te wandelen door het park. Ook uiteten gaan kun je daar goed doen.

 16. Leukste zwembad voor kleuters of kinderen tot en met 8 jaar ??? Tips? De scheg is wel een aanrader met een watertoestel met minikidsglijbaan.

 17. Het zwembad van de Huttenheugte is ook erg leuk. Mooie en snelle wildwaterbaan en leuke baden voor kleine kinderen. Ook op het park zelf is genoeg te doen. Leuk voor een dagje uit met het gezin !

 18. Ook erg leuk: het zwembad van Landal de Lommerbergen. Vooral voor kleine kinderen leuke baden met veel speelattributen, incl. zandbak.

 19. Gaaf! Die Bahia in Duitsland ziet er leuk uit! En wie kent Tropicana nog? Dat is nu een bar 😀 , heel apart om daar eens een drankje te doen.

  Voor buitenzwembad ga ik altijd naar De Bergen http://www.debergen.nl/buitenzwembad

  Het water is daar gefilterd, het is groot en geen vieze honden.

 20. Beste zwembad is Tropical Islands bij Berlijn. Google daar maar eens op, is krankzinnig..

 21. De Wilder in Haaksbergen, vind ik ook wel een leuke met golfslag en een lekker lange snelle glijbaan.

 22. in het noorden bad hesselingen in meppel voor groot en klein met een grote speeltuin erbij

 23. Harrie van der Meijden

  De Tongelreep in Eindhoven wordt per 6 september gesloten. Onbegrijpelijk. Wie wil kan hier de petitie tegen dit voornemen tekenen (kopieren en plakken):
  https://petities.nl/petitions/het-golfslagbad-van-de-tongelreep-moet-blijven/signatures?locale=nl

 24. Nicole van de Goor

  Hoi, wij zijn ook zwembadfans! Omdat wij in het zuiden van Nederland wonen gaan wij regelmatig bij vossemeren (centerparcs) in Lommel/België zwemmen. Dit bad heeft een hele fijne wildwaterbaan en een unieke glijbaan de monkey splash, op 15 meter hoogte begin je in een doorzichtige buis, daarna ga je met 30km per uur naar beneden en beland je in een tol waar je ronddraait en dan via een kort glijbaantje in het bad beland.
  Andere leuke baden met goede glijbanen zijn sunparks Oostduinkerke/België, 1 van de glijbanen gaat super hard! (Wel prijzig voor dagje weg)
  Het vrij nieuwe aqua mexicana in slagharen. Hier kan je helaas niet los gaan zwemmen, moet in combinatie met entree pretpark. Maar als je net als ons 50% kortingskaartje hebt dan is het een leuke combi met pretpark. Het zwembad op zich ziet er leuk uit, mooie water speeltoestellen, maar wij vonden vooral de glijbanen gaaf! Leuke baan met grote ronde familie raft en 2 banen met keuze uit 1 en 2 persoons bootjes en keuze voordat je start uit verschillende muziek en lichteffecten. Als je alle keuzes wilt proberen moet je alleen wel heel vaak de trappen op met bootjes, pff, maar zeker de moeite waard!
  En mocht je een keer in Duitsland bij de pfalz/hunsruck zijn dan is het bad van centerparcs bostalsee ook een aanrader, leuke banen met 1 en 2 persoons zwembanden en groot water speeltoestel.
  Verder nog in Neerpelt/België de dommelslag, geen super groot bad, maar wel leuke glijbaan met zwembanden. In de zomer ligweide met groot buikglij speeltoestel.
  En Hapert/Nederland het vennebos van landal, leuke maar niet spectaculaire glijbaan en wildwaterbaan, maar gewoon een leuke gevarieerd bad, ook zeer geschikt voor kleinere kinderen en in de overdekte plaza hebben ze ook een hele leuke speelhal waar je gratis in kan.
  Groetjes Nicole

  • Wow, Nicole, wat een leuke reactie met veel goede tips! Thanks!

  • Nicole van de Goor

   En jij ook bedankt! Ik was op zoek naar leuke baden in Duitsland en zo kwam ik bij jou uit. Wij gaan zeker een keer naar Bocholt en Oberhausen en die in Gulpen 🙂
   Groetjes!

 25. Dankjewel Marieke. Dit is precies wat ik zoek. Vooral voor deze tijd. Als ze maar veel glijbanen hebben haha. Bedankt!

 26. Vroeger hadden ze hier ook een buitenbad maar die is helaas weg. Ik hoop maar niet dat het buitenbad in de Tongelreep gaat sluiten. De entree zou omlaag gaan als het golfslagbad er niet meer is. 11 euro voor een kaartje is wel wat duur. In de zomermaanden zal het wel druk zijn. Van die supergrote zwembaden met veel attracties. Sommige hotel zwembaden kunnen er ook wel stijlvol uitzien. Vooral met gedimde verlichting. Dan hebben sommige hotels ook nog een buitenbad. Als het mooi weer is het wel verleidelijk daar naar roe te gaan. Ik ben ook in Swimfun geweest in Joure. Het was er erg druk. ijs patat en chillen, en glijden van alle glijbanen af. Kruidenbad en stoomcabine.Sommige kinderen hebben gewoon pluizige badpakken van dat vele glijden op die glijbanen. .

 27. Tropical island bij Berlijn!!! Echt mega…. Is in een oude zeppelin hangar, 24 uur 7 dgn pw open, diverse overnachtingsmogelijkheden, echt geweldig en apart!!! Echt ff checken…….

 28. Ben dit weekend met wat vrienden en vriendinnen naar kempervennen geweest. Was naar mijn mening toch een zwembad wat in de top 3 hoort. Ben 2 dagen daarvoor bij sportiom geweest wat mij heel erg tegenviel. Geen mogelijkheid om te roken(wat voor mij wel een probleem is en voor sommige natuurlijk niet) het eten was slecht. Brak mn tanden op een tosti. Maar wat me vooral stoorde was de slechte hygiene en de onvriendelijkheid van het personeel. Ben na een uur ook weer in de auto gestapt vanwege die redenen. Kempervennen daarintegen : super zwembad. Echt warm water. Vriendelijk personeel. Een mogelijlheid om te duiken in een bad met aqaria waardoor je tropische vissen kan bekijken. Enorm veel mogeljkheden van massages tot whirpools tot opdroogbanken met warmtelampen. Het was er superschoon. Een enorm leuke wildwaterbaan. Een heerlijk zwembad en veel.leuke dingen eromheen die je kan doen. Zelfs de terassen zijn lekker ingebouwd in de begroeing en het grootste deel van het zwembad is uit natuurstenen gebouwd. Het is er ook minder glad dan de meeste zwembaden en de decoratie was super dus kenpervennen krijgt van mij gewoon een 10/10 en ik ga snel weer.

 29. Aqualand in keulen is ook een mooi bad met verschillende spectaculaire glijbanen.

 30. Mag ik er ook eentje aan het lijstje toevoegen: Subtropisch zwembad Badhesselingen in Zwolle! Ik had daar met m’n kleine nichtjes zo’n leuke tijd beleefd laatst. Vriendelijk en behulpzaam personeel ook!

 31. leuk zwembad echt een aanrader groet van Gezinis Trimp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *