3 kleine activiteiten in Bosnië

Bij sommige activiteiten kun je je makkelijk een dag vermaken. Andere dingen moét je wel gezien hebben, maar je bent er simpelweg niet een hele dag zoet. Vandaag deel ik 3 van die activiteiten met je. Welkom in Bosnië!

blagaj

blagaj

blagaj

1. Blagaj Tekija

In het kleine dorpje Blagaj ligt een grote toeristische attractie: Blagaj Tekija. Veel valt er niet over te vinden, maar volgens mij is het een (oud?) familiehuis. Mooi is het in ieder geval wel! Het is gebouwd rond 1520 en heeft elementen van de Ottoman architectuur en de Mediterraanse stijl. Het is nu een nationaal monument.

Bij het huis is een kleine grot, waar je (tegen betaling) ook met de boot in kunt varen.

Beoordeling

kravice

kravice

kravice

2. Kravice watervallen

Betaal je in Kroatië zo meer dan twintig euro om een súperdrukke waterval te bezoeken: in Bosnië kun je er gewoon gratis naartoe! Bij de Kravice watervallen betaalden we een paar euro parkeergeld en dat was het dan. Prima!

Er is geen route uitgezet. Je kunt alleen naar beneden lopen, zodat je bij de watervallen uitkomt. Daar zijn twee restaurantjes waar je kunt zitten en – zoals wij deden – o.a. ijsjes kunt kopen. Geweldig! En het beste nieuws is: je mag er ook in zwemmen! Bij de Krka watervallen in Kroatië mocht dat ook, maar daar was wel een afrastering tot hoe ver je mocht. In Bosnië niet, hoor. Daar klommen mensen gewoon óp de waterval.

Jammer genoeg regende het op dat moment en was het water héél koud. Zwemmen is er bij ons dan ook niet van gekomen, maar zoals je op de foto ziet, waren er wel een paar diehards.

Beoordeling

jajce

jajce

jajce

3. De huisjes in Jajce

Nog zo’n gek plaatsje in Bosnië is Jajce. Het is ingericht op toeristen, maar super druk was het er niet. In de stad zijn diverse ‘hoogtepunten’, maar verwacht er niet teveel van. De waterval leek bijna aangelegd zo nep en de ‘underground church’ was best leuk… Voor 5 minuten.

Wel heel bijzonder: de huisjes op palen. Wij hebben nergens kunnen vinden wat voor huisjes het zijn en waarvoor ze gebruikt worden, maar ze zijn wel veel te klein om in te wonen. Op het moment dat wij er waren, waren er bouwvakkers aan het werk (om ze te restaureren?) en mochten we niet op het houten wandelpad komen. Ook stond er op een bord dat als je op dat pad wilde, je een helm moest dragen (?). Vreemd. Er was ook verder niemand! Wij zijn gewoon langs de weg gestopt om dit te zien. Nou ja, wel mooi!

Beoordeling

Ben jij weleens in Bosnië geweest?

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

7 thoughts on “3 kleine activiteiten in Bosnië

 1. Haha, zo grappig dat wij blijkbaar identiek dezelfde reis hebben gemaakt deze zomer. Wij gingen ook naar Montenegro en Bosnië. Wat wel leuk is, is dat onze blogposts qua inhoud en stijl wel verschillen, ook al waren op gelijkaardige plaatsen 😉

  Wij waren dus ook bij die watervallen en in dat huis. Er werd ons gezegd dat het het eerste huis van de provincie Herzegovina zou zijn en het werd gebouwd door Derwisjen. Ben je ook in het huis geweest? Dan moeten de vrouwen hun hoofd bedekken en zo’n lange rok aandoen als hun knieën niet bedekt zijn. Niet zo super bijzonder vond ik, maar gewoon leuk om eens gezien te hebben!

  De huisjes kende ik dan weer niet, super mooie foto’s!

  1. Wat grappig! Nee, wij zijn niet in het huis geweest. Maar gelukkig heb ik niks gemist dan 😉

 2. Super leuk dat je daar heen bent geweest! Balkan wordt steeds hipper blijkbaar 🙂 verschil met Kroatië en Bosnië, Kroatië is nu EU en doen er alles aan om meer geld binnen te krijgen.

 3. Wij zijn voor de oorlog in Yougoslavië, ook in jajce geweest.
  De huisjes zijn allemaal watermolentjes, waarvan er (22 jaar geleden) al niet veel meer werkten, ze werden toen al voor de toeristen in stand gehouden.
  Wij zijn toen ook bij Blagaj geweest, het huisje is een soort klooster,
  en de bron erbij is de bron van de Buna.
  En boven op de rotsen 2 uur omhoog lopen was een ruïne waar veel steenarenden te zien waren.
  Misschien gaan we er dit jaar ook maar weer eens heen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.