5 tips om snel een nieuwe taal te leren!

Ik heb absoluut geen talenknobbel. Maar ik vind het wél leuk om nieuwe talen te leren. Ik zou het namelijk super tof vinden om veel talen soort van vloeiend te kunnen spreken. Dat is super handig op reis! En leuk, want je kan op die manier veel meer contact maken met de lokale bevolking. Het is dan ook niet voor niets dat ik ‘Goed Duits leren spreken’ en ‘Deens leren spreken’ op mijn bucket list heb staan! Omdat ik altijd graag meteen werk maak van mijn dromen, volg ik sinds mei dit jaar privéles Duits (stiekem vooral voor ons bedrijf, hoor). Lijkt het jou ook tof om een nieuwe taal te leren spreken? Ik geef je vandaag graag mijn 5 beste tips om snel een nieuwe taal te leren!

Ik sprak net zo goed Engels als de gemiddelde zee-egel

Mijn doel? Net zo goed Duits leren spreken als ik Engels spreek. Engels spreek ik niet vloeiend, maar wel dikke prima, zoals Geert zou zeggen. Ik mail dagelijks in het Engels naar leveranciers, spreek heel veel Engels en kan het bíjna allemaal woordelijk volgen. En als ik een telefoongesprek in het Engels moet volgen, gaat dat prima. Kijk, ik ken nog steeds een heleboel mensen die me keihard uit zouden lachen om m’n accent en er zijn nog steeds héél veel mensen die véél beter Engels spreken dan ik, maar als je dit vergelijkt met mijn Engelse niveau op de middelbare school dan is dit echt een wonder.

Ik was in mijn examenjaar VWO zo bang dat ik een onvoldoende voor Engels zou halen (want ik stond een 5 of zoiets, en dat kon eigenlijk niet, want ik verwachtte ook een onvoldoende voor natuurkunde), dat ik alles op alles zette om mijn examens goed te maken. Ik dompelde me een jaar lang compleet onder in de Engelse taal. Resultaat? Een 8 op mijn eindrapport. Conclusie? Ook als je geen talenknobbel hebt (en de Engelse basis van een zee-egel hebt), kun je een nieuwe taal leren!

Nu leer ik dus Duits. En dat gaat best goed! Daarom deel ik graag mijn 5 beste tips met je!

1. Dompel je helemaal onder in de nieuwe taal

Je leert een taal het beste door te luisteren. Héél veel te luisteren. Besteed minstens tien minuten per dag aan het leren van je nieuwe taal. Dat kan heel makkelijk door de dingen te doen van de onderstaande tips! Dompel je helemaal onder in de nieuwe taal! Moet je woordjes leren? Hang de namen van die woordjes op de gebruiksvoorwerpen in huis! Of hang – zoals ik deed – de rijtjes met naamvallen op een plek waar je vaak komt, zoals op de keukenkastjes. Stel het systeem van je telefoon in op die taal, zodat alles niet in het Nederlands geschreven staat, maar in de taal die je wilt leren. Klets met mensen in de taal die je wilt leren. Ook al geven ze antwoord in het Nederlands. Hoe meer je er mee bezig bent, hoe sneller je de taal leert!

2. Gebruik je telefoon continu: apps!

Er zijn een héleboel apps waarmee je een nieuwe taal kunt leren! Zelf gebruik ik Duolingo graag. Die app is gratis en zit bomvol leuke, korte oefeningen waarmee je snel een nieuwe taal leert. Elke dag krijg je een pushmelding om je eraan te helpen herinneren dat je eventjes de app moet spelen. Een paar minuten en je hebt je doel alweer bereikt! Hij werkt met heel veel verschillende talen trouwens.

3. Legaal héél veel Netflixen, met films en series in die taal!

Kijk zoveel mogelijk films en series in de taal die je wilt leren! Is dat Engels? Dan heb je geluk 😉 Maar er staan ook veel series in andere talen op Netflix, zoals Duits, Deens en Zweeds. Wil je Deens of Zweeds leren en houd je van crimi’s? Dan heb je óók geluk, want er zijn súper veel goede Scandinavische crimi’s. Veel staan ook op Netflix!

Ikzelf kijk bijvoorbeeld graag naar de reisfilmpjes van een leuke Duitse YouTuber, Lilies Diary. Zij maakt hele leuke filmpjes (en ik vind haar zelf ook heel leuk, ook erg belangrijk!) en spreekt vrij rustig en duidelijk Duits in haar filmpjes.

Super handig als je – net zoals ik – vegetarisch eet én allergieën hebt.

4. Ga op les! Of kijk Youtube filmpjes met lessen!

Als je op les gaat, leer je een taal natuurlijk het snelst (ik krijg elke week 1,5 uur les en krijg huiswerk voor 1-3 uur mee), maar ik kan ook begrijpen dat je daar geen tijd of geld voor hebt. Thank God for YouTube! Want er staan tegenwoordig ook héél veel lessen online. Gus van De Spaanse Taal Club benaderde mij met zijn leuke concept, waar ik super enthousiast over ben! Hij plaatst korte filmpjes op YouTube met daarin Spaanse lessen. En dat zijn lessen waar je eigenlijk meteen wat mee kunt. Denk aan filmpjes waarin je leert hoe je eten bestelt in het Spaans of hoe je tickets kunt kopen. Die kennis kun je meteen toepassen op reis, super leuk!

5. Sommige dingen moet je stampen

Als je een nieuwe taal gaat leren, ontkom je er niet aan dat je dingen moet gaan stampen. In mijn geval? Naamvallen, voorzetsels waar bepaalde naamvallen mee samengaan, sterke werkwoorden, vormen van werkwoorden (futur I, futur II, Konjunktiv II, etc.) en natuurlijk woorden die je moet kennen. Dan ontkom je er eigenlijk niet aan om te stampen. Dat doe ik het liefste online, met Wrts. Dat gebruikte ik vroeger al (sterker nog, toen ik inlogde, stonden er nog letterlijk 104 lijstjes in mijn account met allerlei lijsten van de middelbare school!!) en dat vind ik nog steeds heel fijn. Je kunt op duizend verschillende manieren overhoren én ze hebben ook een app. Top!

Ik ben benieuwd of jullie nog tips hebben om een nieuwe taal te leren? En vinden jullie het leuk om nieuwe talen te leren (en doé je dat dan ook?) of moet je er echt niet meer aan denken om weer ‘in de schoolbanken’ te duiken?

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

4 thoughts on “5 tips om snel een nieuwe taal te leren!

 1. Ik heb laatst een Frans opfriscursus gedaan van drie lessen. Ik twijfelde om daarna verder te gaan. Toen bleek dat er te weinig animo was voor het niveau dat ik nodig had. Nu kan ik eventueel in januari beginnen. Het is best een grote commitment vind ik. In de les zitten, prima. Maar volgens mij valt of staat het bij het maken van het huiswerk. Wat ik van plan ben: op vakantie naar een land waar ze de taal spreken (evt kan dat met talencursus), tijdschriften lezen, Netflixen. Misschien kan ik in de auto wel naar een Franse les-cd luisteren, haha. Veel succes met Duits leren!

  1. Oh dat is inderdaad een hele goede sidenote! Ik maak elke week huiswerk en daar ben ik dan 1-3 uur mee zoet. Dat is inderdaad best veel, maar dat is ook echt nodig! Succes met je Franse cursus! Frans is een taal waar ik zelf helemaal niks van bak 😉 Doe mij maar Duits 😛

 2. Hey Marieke,

  Net als jij heb ik geen talenknobbel maar hou ik wel van talen leren. Super goed dat je bezig bent met het verbeteren van je Duits. Je bucketlist is ook erg interessant 🙂

  Ik heb zelf een challenge gedaan om Frans in 3 maanden te leren en ik spreek het nu nagenoeg vloeiend. Mocht je je studie nog willen aanvullen met naast privéles ook zelfstudie dan heb ik daar een nuttig artikel over geschreven op mijn website. Ik heb namelijk helemaal geen cursus of lesboek gebruikt. Het was een volledige zelfstudie met in totaal maar 10 uur aan privéles via iTalki.

  Dit is de link: https://www.hetlevendeboek.nl/taal/snel-een-taal-leren/

 3. Apps zijn inderdaad een goede manier om de taal te leren. Zeker omdat velen van ons erg veel op hun telefoon zitten. Als extra aanvulling heb ik Spaanse les genomen toen ik Spaans leerde. Deze combinatie is erg effectief geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.