Met mijn ouders ging ik nooit kamperen (mijn vader past met zijn 2.04 m niet in een caravan of tent), dus toen ik in 2012 voor het eerst met Geert ging kamperen, ging er een wereld voor me open. Natuurlijk, ik had er in mijn vroegere jaren al een paar jaar scouting-ervaring op zitten, maar echt kampeerervaring? Ho maar. Als je nog nooit gekampeerd hebt, kan het zijn dat je tegen een paar dingen aan gaat lopen… Daarom vandaag mijn 7 beste kampeertips voor kampeer leeks.
1. Neem een goede uitrusting mee
Och, dames en heren, kamperen begint met een goede uitrusting. Ik bedoel absoluut niet dat het pas leuk wordt met een camper van 3 ton, maar het goedkoopste tentje van de Aldi is ook geen aanrader (tenzij je naar Lowlands gaat). Zorg voor een waterdichte tent (neem voor de zekerheid duct tape mee!), twee fatsoenlijke klapstoeltjes die je geen hernia bezorgen en voldoende kookgerei.
O, en check alles voordat je gaat! Het eerste jaar bleek er een stop van ons geleende luchtbed te ontbreken, waardoor we het gat op moesten vullen met wc-papier en duct tape (dat zeg ik, een wondermiddel). Nérgens konden we een nieuwe stop kopen en toen we er één hadden, bleek het luchtbed ook nog eens lek te zijn. Geen aanrader.
2. Kijk eerst naar de ondergrond en dán naar je haringen
De mensen, die voor het eerst gaan kamperen, filter je zo tussen de mensenmassa uit. Dat zijn de mensen die hun gewone haringen op een rotsgrond stuk staan te slaan. Zorg ervoor dat je een goed stukje grond uitzoekt (meestal mag je zelf een plek kiezen). Ga je naar een land waar veel rotsgrond is (zoals Kroatië)? Neem dan in vredesnaam speciale haringen mee. Ram je zó in de grond.
3. Zoek van tevoren uit hoe de barbecue werkt
Wegwerpbarbecues zijn in de zomer niet aan te slepen en zeker ideaal voor tijdens het kamperen. Maar zoek in vredesnaam van tevóren uit hoe hij werkt. Ik haalde keurig de kolen uit het zakje, terwijl je eigenlijk het zakje aan moet steken. Na een uur hebben we toch de koekenpan er maar weer bij gepakt…
4. Zoek een effectief middel tegen muggen
Muggen zijn de hel op aarde. Afgelopen zomer belandde ik nog op de spoedeisende hulp met een injectie in m’n kont, omdat ik een allergische aanval had door die rotbeesten. Of je nu naar een luxe resort gaat of je tentje in de wildernis opzet: muggen heb je overal. Dus zorg voor volgende anti muggenzooi, koop citronella kaarsen en beveilig het muggenhor in je tent met je leven.
5. Zet je tent van tevoren een (paar) keer op
Ook de mensen die een (te grote) tent voor het eerst opzetten, filter je er zó uit. Dat zijn de mensen die je op vijf kilometer afstand kunt horen schelden, terwijl ze met z’n tweeën een vijfpersoons balzaal staan op te zetten. Het is daarom súper handig om je tent van tevoren een (paar) keer op te zetten in je achtertuin. Je krijgt er vanzelf handigheid in.
6. Koop klapkratten
Wij trekken graag door de landen heen en staan daarom meestal maximaal drie nachten op één camping. Het in- en uitladen van de auto ben je na twee keer hélemaal zat, dus zorg ervoor dat je ‘m handig inricht. Een héle handige tip: pak geen koffers of tassen in, maar stop je spullen in klapkratten. Je stapelt ze zo op in de auto, trekt ze er snel uit en je kunt veel makkelijker zoeken naar die ene korte broek of de shampoofles.
7. Zoek van tevoren uit waar de (leuke) campings zijn
Toen wij afgelopen zomer een leuke camping in Sarajevo (Bosnië) gevonden dachten te hebben, stonden we voor een leeg weiland. Op zulke geintjes zit je niet te wachten tijdens je vakantie, dus zoek van tevoren uit waar de leuke campings zijn. Natuurlijk kun je ‘m thuis boeken, maar ook als je op de bonnefooi gaat (zoals wij) is het handig om in ieder geval te weten wáár een paar leuke campings zijn. Van landen als Spanje en Frankrijk hebben ze hele handige campingboekjes, met daarin alle campings verzameld, maar voor landen als Bosnië en Montenegro hebben ze die niet. Eerst even uitzoeken dus.
Een voor mij geheel nieuw concept is Yelloh! Village, dat omschreven wordt als een ‘openluchthotel’. Op meer dan 65 bestemmingen in Frankrijk, Spanje en Portugal bieden zij een vakantie met het hele gezin, een sportieve vakantie of juist een vakantie in de natuur. Via de site kun je makkelijk jouw voorkeur aangeven waardoor jouw favoriete campingdorp er vanzelf uit rolt!
Wat is jouw beste kampeertip?
Lees mijn disclaimer
Wat een fijne tip! Ik hou eigenlijk niet zo van kamperen. Vorig jaar wel een paar nachten gekampeerd toen we op fietsvakantie waren, maar vond het maar niks haha.
Haha, dat kan! 🙂
Lijkt me de perfecte relatietest, zo’n kampeersessie 😉
Ehm… ja. Net zo goed als een Ikea bed in elkaar zetten 😀
Handige tips! Kamperen staat nog steeds op mijn to do lijst!
Leuk! 🙂 Gewoon een keer doen! Nog goedkoper ook.
Wij kamperen gewoon een soort van nep; tent huren, met bedden en keuken.. Maar nu ik niet meer mijn ouders meega wil ik ook meer rond trekken. Nu nog met trein en hostel, maar over paar jaar hopelijk met tent en auto.. Goede tips!
Wij hebben het afgelopen jaar ook matrasjes achterin gegooid 😉 Verder geen luxe dingen, maar als je toch een busje hebt, moet je het jezelf niet moeilijker maken dan het is 😀
Niet kamperen.. nee sorry echt niet voor mij weggelegd haha
Haha, dat kan! 🙂
Super leuke blog!
Wij genieten van kampeerders op eerste kampeervakantie maar wel met een heerlijk ingewikkelde de Waard tent (van Marktplaats) en ook van oudere mannen die het niet lukt (en de buren wel!) om hun kampvuur aan te krijgen. Als ik het tweede puzzelboek van hun vrouw in rook op zie gaan ga ik dan maar even discreet aanmaakblokjes brengen 😉
En ik heb gesmuld van het stukje over ons stekkie!
“De camping was onwijs bijzonder. Het was eigenlijk één grote hippie-bijeenkomst. ” 🙂
Wat super leuk om te horen, Bernadette!! Wij denken nog vaak terug aan jullie camping 🙂 Mooi was dat!
Wat is die eerste foto? Zit me wezenloos te staren 🙂
Dat is mijn beroemde ducktape-wc-papier-luchtbed-stop 😀
Goeie tips hoor! Tijdens kamperen kunnen muggen echt een last zijn. Zorg ervoor dat er deet in je anti muggen spray zit!