REVIEW | Wel of geen klamboe mee als je gaat backpacken?

backpacken klamboe

backpacken klamboe

Een vraag waar ik niet echt antwoord op kreeg voordat we gingen is: moet er nou wel of geen klamboe mee als je gaat backpacken? De antwoorden daarop waren erg verdeeld en dus namen we er voor de zekerheid tóch één mee. 

Reisartikelen.nl

De leuke webshop Reisartikelen.nl stuurde ons een pakketje op met een geïmpregneerd tweepersoons muskietennet en nog wat andere dingetjes, waaronder handige kleine flesjes zonnebrand en aftersun, waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt. We dachten namelijk: we nemen die kleine flesjes mee en kopen daar wel een grote fles. Maar dat bleek lastiger dan gedacht… Ze verkopen daar namelijk amper zonnebrandcrème en áls ze het verkopen is het super duur. (Het ‘wit blijven’ is daar echt een luxe product…) Dus tip één van deze blog: als je naar Azië gaat, neem een grote verpakking zonnebrandcrème mee!

Grootte en zwaarte

Maar goed, we kregen dus ook een muskietennet of – zoals ik het zelf altijd noem – een klamboe. Hij is van Cara Plus en is alvast geïmpregneerd wat ik een heel fijn idee vond! Hij is 2,0 m x 1,8 m x 1,8 m en weegt 0,63 kg. Dat vond ik best licht (fijn, want je wilt je backpack natuurlijk zo licht mogelijk inpakken), maar de verpakking werd al met al nog best groot. Het paste makkelijk in onze backpacks, hoor, maar toch.

backpacken klamboe

We hebben hem niet gebruikt…

Maar nu komt het: we hebben hem dus niet gebruikt. Say what?! Ja, dat had ik dus ook niet verwacht. Maar we hebben hem helaas niet gebruikt. En dat had een paar redenen én het wil niet zeggen dat ik daarom vind dat je nooit een klamboe mee moet nemen als je gaat backpacken. Het zit namelijk zo…

Wij gingen wel backpacken, maar wel redelijk luxe. We sliepen soms in hostels, maar meestal in guesthouses en hotels. Maar voor backpackers waren het allemaal vrij luxe overnachtingen. Je hebt backpackers die maanden over de wereld reizen met een budget van $5 per dag (ik ben ze tegengekomen); super vet, maar dat trek ik echt niet. Of beter gezegd: dat wíl ik niet. Je hebt ook mensen die een backpack meenemen voor het gemak, maar wel in héél luxe hotels en resorts overnachten, met een mooie zwembaden, enzovoorts. Dat deden wij óók niet, want dat lag vér boven ons budget.

Onze kamers waren basic, maar alsnog luxe voor backpackers. Daarbij was ik als de dood dat we bed bugs in ons bed zouden vinden (google maar eens, die krengen bijten en je moet daarna álles super heet wassen en schoonmaken) en dus checkte ik als een idioot alle reviews van een hotel voordat we er heen gingen. Kwam ik ergens een reactie tegen waar iemand het had over bed bugs, dan was het einde verhaal. Al waren andere reviews nog zo mooi.

Daarbij hadden we altijd een ventilator en vaak ook nog een airco. En wat bleek? In zulke locaties zitten dus eigenlijk praktisch nul muggen. Buiten wel, hoor, maar ín de kamers niet. En dus hebben we de klamboe niet gebruikt. Op één locatie zaten ze wel, maar daar hing al een klamboe.

Dus ik hoef ook geen klamboe mee te nemen?

Nou, daar zou ik even heel goed over nadenken. Ik zeg namelijk niet dat we hem de volgende keer thuislaten. Het hangt er vanaf wat je gaat doen en waar je dat gaat doen. We wilden graag een jungletocht maken. Uiteindelijk hebben we dat niet gedaan, maar als we dat wél hadden gedaan, hadden we zéker een klamboe nodig gehad. Overnachten in een hangmat is heel idyllisch, maar ook heel dom zonder klamboe.

En heb jij een krapper budget? Dan is de kans groot dat je ook weleens in een kamer slaapt waar je beter wél een klamboe op kunt hangen. Je bent dan gewoon veel beter beschermd tegen malaria en dengue.

Daarbij waren we nu in Azië, maar is het in andere landen natuurlijk weer een heel ander verhaal. Daar heb ik geen ervaring mee, maar ik zeg alleen maar: je kunt ‘m beter bij je hebben en achteraf denken ‘ik had ‘m niet nodig’, dan dat je daar zonder staat.

Voor- en nadelen van deze klamboe

Voordelen:

 • Hij is voor twee personen. Dat vind ik super handig, want wij slapen altijd in tweepersoonsbedden.
 • Hij is al geïmpregneerd en die impregnatie blijft tot 3 jaar effectief.
 • Hij wordt geleverd met een nylon koord (20 m), spijkertjes, haakjes en veiligheidsspelden, zodat je veel manieren hebt om hem op te hangen.
 • Je kunt ‘m 20 keer wassen op 30° zonder verlies van de werkzaamheid.

Nadelen:

 • De verpakking is al met al nog best groot.
 • Het ophangen leek ons echt een groot gedoe. We wilden ‘m thuis nog ‘even’ ophangen voor de foto’s en de review, maar hebben uiteindelijk onze poging gestaakt, omdat de verf van het plafond kwam. Als je in een goedkoop hostel slaapt, kun je vast een spijker in de muur slaan zonder dat het opvalt, maar in de hotels waar wij sliepen kan dat niet! Aan de ene kant vind ik het handig dat hij vier ophangpunten heeft, maar aan de andere kant had ik het ook wel handig gevonden als er zo’n ring in het midden had gezeten, zodat we maar één ophangpunt hadden gehad en ‘m bijvoorbeeld aan de lamp hadden kunnen hangen.

Zo, een heel lang verhaal en het antwoord op de vraag ‘wel of geen klamboe’ zal wat mij betreft dus erg per persoon, budget, overnachtingen en land verschillen. Ik ben héél benieuwd:

Nemen jullie een klamboe mee als je gaat backpacken? En gebruik je ‘m dan ook?

♥ Mariek

Dit artikel bevat een product dat ik gekregen heb van een bedrijf. Dit beïnvloedt mijn mening echter niet.

VOLG MIJ OP BLOGLOVINTWITTERFACEBOOK & INSTAGRAM VOOR DAGELIJKSE UPDATES!

7 thoughts on “REVIEW | Wel of geen klamboe mee als je gaat backpacken?

 1. Omdat jij altijd enorme bulten krijgt na een ‘aanval’ van een mug ( weet je nog die knieschijf op je knieschijf, je kon alleen een trainingsbroek aan ? ) namen wij ook in Nederland een klamboe mee. Zelfs naar Mallorca en Kos zat jouw mooie roze exemplaar in de koffer; heel wijs om dit handige ding altijd mee te nemen.

 2. Toen ik naar Thailand op reis was had ik ook een reisklamboe van care plus mee (met 1 ophangpunt in het midden) en ik heb hem regelmatig gebruikt in hostels. Maar het maakt inderdaad ook uit hoe luxe je overnacht. Nog steeds neem ik hem altijd mee, maar nu meer reisbudget waardoor ik hem minder vaak hoef te gebruiken.

  1. Ik ben ook allergisch voor muggen, dus dat snap ik heel goed! Ik heb wel altijd een heftig noodmedicijn bij me en die heb ik in Thailand helaas ook moeten gebruiken. Dat waren alleen wel muggen die me buiten de hotelkamer gestoken hadden 🙁 Gelukkig werkt dat medicijn goed ?

 3. Ik heb ook altijd een klamboe van Care Plus mee naar Ghana (of eigenlijk laat ik hem daar want in Nederland gebruik ik ‘m toch niet en ik maak geen reizen naar andere landen waar ik er eentje nodig zou kunnen hebben). In “mijn huis” daar heb ik ‘m sowieso nodig, en als we gaan reizen is er meestal wel eentje in de kamer. Dat check ik altijd van te voren, het is nog nooit voorgekomen maar anders zou ik ‘m meenemen op reis. In inderdaad, een airco betekent geen muggen 🙂

 4. Ik wist niet dat zoiets een klamboe word genoemd. Ik wil wel ooit gaan backpacken omdat we veel gaan wandelen en het lijkt mij iets fijner dan gewoon reizen. Maar net zoals jij zou ik toch echt hotels verkiezen hoor. 🙂

 5. Wel mee; nooit gebruikt! Een keer een poging gewaagd, maar ophangen was vrij onpraktisch dus toen ook maar weer opgeborgen..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.