Beren spotten in Roemenië

beren roemenië

We hadden meerdere missies voor onze tweede reis naar Roemenië en één daarvan was beren spotten. In het wild. Van tevoren zochten we allerlei dingen op. Waar bevonden zich de wilde beren? Was het niet gevaarlijk om daar dan te wandelen? En wat moesten we doen als we er eentje tegenkwamen?

De eerste mogelijkheid die we tegenkwamen was Brasov. In die stad was namelijk een plek waar wilde beren uit de vuilnisbakken kwamen eten. Veel toeristen gingen er met hun auto naartoe om te kijken. Goed, het was een optie, maar wij vonden het een beetje tricky klinken. We besloten ernaar te vragen bij de eigenaren van onze camping. Wat bleek? Toen iemand het jaar ervoor was gedood door een beer, besloot de politie eindelijk in actie te komen en de plek ‘op te heffen’ door de vuilnisbakken af te sluiten en geen toeristen meer toe te staan. Wow! Gelukkig maar, want de hele situatie was natuurlijk bizar…

beren roemenië

De tweede mogelijkheid waren de diverse natuurparken waar beren leven en waar wandelroutes lopen. We besloten een héle mooie wandelroute te lopen – de 7 stairs canyon, waar ik later alles over zal vertellen! Volgens onze campingeigenaar zaten daar heel veel beren en moesten we goed opletten. Het bleek een vrij toeristisch park te zijn met redelijk veel mensen, dus we hebben geen beer gezien…

De missie ‘wilde beren spotten’ is de enige mislukte missie van onze reis. Maar we hebben tóch beren gezien, omdat we in de buurt bleken te zijn van Libearty, een grote opvang waar beren wonen die gered worden uit verschrikkelijke omstandigheden. Er wonen beren die gered zijn van bijvoorbeeld toeristische plekken waar mensen met ze op de foto konden. Voor €18 konden we met z’n tweeën naar binnen en kregen we een rondleiding van een uur door het park. (Vrij veel geld voor Roemeense begrippen, maar hé, dat hadden we graag over voor wat steun voor de beren.)

beren roemenië

De gids vertelde heel mooi hoe de beren gered worden en vervolgens een plek krijgen in de opvang. Omdat de beren (bijna) hun hele leven in gevangenschap geleefd hebben, hebben ze geen idee hoe ze moeten overleven in het wild. Ze weten bijvoorbeeld niet eens wat ’territorium’ is. Eén beer kon zelfs niet met andere beren functioneren en leeft nu samen met een wolf (heel schattig, maar ook heel zielig). Een andere beer was blind en heeft er een jaar over gedaan voordat hij doorhad hoe groot z’n hok is (groot!) en waar de markeringen met schrikdraad zijn. De mensheid is soms niet te begrijpen, maar gelukkig wordt er nu goed voor ze gezorgd.

Oké, beren spotten in het wild is ‘m niet geworden, maar Libearty is écht een aanrader! Een must-see als je in de buurt bent. In de zomer is het handig om vroeg te gaan om te voorkomen dat het te druk is. Er zijn een aantal rondleidingen per dag. O, en als je toch een wilde beer tegenkomt: maak jezelf groot en maak zoveel mogelijk geluid. Weten jullie dat ook weer.

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

2 thoughts on “Beren spotten in Roemenië

  1. Ik was deze zomer ook in de buurt en we hebben een berentour overwogen ( dus dat je met gids in de ochtend/avond naar een plek gaat waar beren vaak komen), maar dat was ook goed aan de prijs dus niet gedaan. Was wel tof geweest!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.