De 10 beste boeken die ik las in 2017

beste-boeken-2017

In heel 2017 las ik 35 boeken en een paar daarvan waren echt FANTASTISCH! Tijd om een overzichtje te maken van de béste boeken die ik in 2017 las. Van prachtige tranentrekkers tot huiveringwekkende thrillers. Deze tien boeken kregen allemaal vijf sterren van mij! (En nee, dat aantal heb ik niet zo gepland!) Kortom: deze 10 boeken moét je lezen!

in-een-donker-donker-bosIn een donker, donker bos

Auteur: Ruth Ware
Verschenen in: 2016
Genre: thriller
Aantal pagina’s: 320

In een donker, donker bos gaat over het vrijgezellenfeest van Clare. Nora wordt hiervoor uitgenodigd, terwijl ze Claire al 10 jaar niet heeft gezien. Ze besluit tóch te gaan, maar krijgt daar al snel spijt van. Wat hooguit een ongemakkelijk feestje zou moeten worden, eindigt met een moord…

Wat een goed boek! Het is tot op het einde spannend en onduidelijk wie de dader is. De personages worden goed beschreven en er wordt veel aandacht besteed aan de details, zodat je helemaal in het verhaal kruipt. Het boek heeft weer een knap plot en Ruth heeft een hele fijne schrijfstijl.

Koop bij bol.com

de-vrouw-in-suite-10De vrouw in suite 10

Auteur: Ruth Ware
Verschenen in: 2017, hij is net uit!
Genre: thriller
Aantal pagina’s: 343

In De vrouw in suite 10 volg je Lo Blacklock, een journaliste die mee mag met een heerlijk persreisje aan boord van een exclusief cruiseschip. Een perfecte manier om even te ontspannen, nadat Lo zich dood is geschrokken van de inbraak bij haar thuis. Maar ontspannen wordt de reis niet… Midden in de nacht schrikt ze wakker van een schreeuw en denkt ze te horen dat er iemand overboord wordt gegooid. Was ze getuige van een moord? Niemand aan boord gelooft haar en langzamerhand begint Lo te denken dat ze gek geworden is. Ze heeft geen idee wie ze kan vertrouwen, maar één ding weet ze wel zeker: ze moet zorgen dat ze van boord komt voordat zij het volgende slachtoffer is…

Hè, héérlijk! Ik heb De vrouw in suite 10 in één ruk uitgelezen! Al vanaf de eerste bladzijde zat ik in het verhaal en zodra Lo op de boot stapt, weet je als lezer ook niet meer zo goed wat je nou moet geloven. Het boek is vooral spannend door het claustrofobische, misleidende verhaal en omdat je wilt uitvogelen wie de dader is. Het verhaal spreekt heel goed tot de verbeelding, waardoor je in gedachten samen met Lo door de boot heen wandelt en mensen verdenkt. Ruth heeft een fijne schrijfstijl, die leest als een trein.

Koop bij bol.com

duet-met-jou

Duet met jou

Auteur: Dani Atkins
Verschenen in: 2017
Genre: roman
Aantal pagina’s: 400

Duet met jou is een fantastisch boek! Het gaat over Ally en Charlotte, die ooit vriendinnen waren, maar wiens relatie verwaterd is. Charlotte is getrouwd met David, Ally’s eerste grote liefde en dat heeft Ally haar nooit kunnen vergeven. Ally zelf is inmiddels gelukkig getrouwd met Joe en samen met hem heeft ze een zoon, Jake. Jaren later treffen de twee vrouwen elkaar weer. In het ziekenhuis, waar David en Joe beide vechten voor hun leven.

Duet met jou is een prachtig, ontroerend boek, dat je in één ruk uitleest. Wat een geweldige verhalenverteller is Dani Atkins toch! Zeker één van de beste boeken van 2017! Ga dit lezen.

Koop bij bol.com

pogingen-iets-van-het-leven-te-makenPogingen iets van het leven te maken

Auteur: Hendrik Groen
Verschenen in: 2014
Genre: roman
Aantal pagina’s: 327

In het geheime dagboek van Hendrik Groen volg je een bejaarde man in zijn avonturen in een verzorgingshuis. Hendrik is namelijk wel oud, maar niet dood en hij is niet van plan zich eronder te laten krijgen. Daarom richt hij met een paar van zijn bejaarde vrienden een clubje op, waarmee ze uitjes organiseren. Met het groepje proberen ze alles uit het leven te halen. Tenminste, voor zolang het nog duurt.

Mijn opa heeft dit boek nog gelezen, toen hij zelf al in een verzorgingshuis woonde, en hij was zó enthousiast dat het boek sindsdien op mijn ’to read’-lijstje stond. Mijn opa bleek gelijk te hebben: wat een grappig boek! Ik heb regelmatig hardop gelachen en dat doe ik bijna nooit om ’n boek. Hendrik en zijn vrienden hebben mijn hart gestolen.

Koop bij bol.com

zolang-er-leven-isZolang er leven is

Auteur: Hendrik Groen
Verschenen in:
2016
Genre:
roman
Aantal pagina’s:
320

Omdat ik zo enthousiast was over deel één, las ik ook meteen deel twee maar uit! In dit nieuwe deel gaat Hendrik, samen met zijn beste vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club weer op pad! Het doel? Hun laatste jaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk maken. Maar van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Het wordt hem ook allemaal niet makkelijk gemaakt…

Weer een boek vol heerlijke avonturen van mijn favoriete digitale bejaarde! Zolang er leven is, is weer net zo grappig als deel 1. En stiekem beter, want er zit iets meer diepgang in. Er gebeuren heftige dingen, waar men depressief van wordt, zonder dat het boek zeurderig wordt. Je leeft erg met de personages mee! Het einde is heel sterk. Fijn!

Koop bij bol.com

ik-weet-een-geheimIk weet een geheim

Auteur: Tess Gerritsen
Verschenen in: september 2017
Serie: het 12e deel in de Rizzoli & Isles serie
Genre: thriller
Aantal pagina’s: 320

In Ik weet een geheim onderzoeken Jane & Maura één van de meest bizarre moorden die ze ooit hebben gezien: een vermoorde vrouw is gevonden op bed, terwijl ze haar eigen ogen in haar handen had. Als er meer moorden volgen, weten Jane & Maura dat er een seriemoordenaar actief is. De vraag is natuurlijk: wie zal de volgende zijn? Of is er iemand die stiekem zelf al weet dat zij het volgende slachtoffer zal zijn?

Wat een fantastisch boek is ‘Ik weet een geheim’! Vanaf de eerste bladzijde werd ik in het super spannende verhaal gezogen. Het is luguber, het zit moord-technisch héél sterk in elkaar (wat niet zo’n wonder is, want Tess Gerritsen is opgeleid tot interniste) en tot op het laatste moment word je op het verkeerde been gezet wat betreft de dader. Tess heeft een hele fijne schrijfstijl en het plot zit ontzettend goed in elkaar.

Koop bij bol.com

Tess-Gerritsen-De-ChirurgDe Chirurg

Auteur: Tess Gerritsen
Verschenen in:
1999
Genre:
thriller
Serie: Rizzoli & Isles, deel 1
Aantal pagina’s:
316

De Chirurg gaat over een genadeloze moordenaar die ’s nachts huizen binnendringt en vrouwen op een gestoorde manier vermoord. Hij krijgt al snel de bijnaam De Chirurg. De enige aanwijzing die de politie heeft, is een andere chirurg, die zelf het slachtoffer werd van een vrijwel identieke misdaad. Deze vrouw, Catherine Cordell, wist haar aanrander neer te schieten, maar hij ontkwam…

Ik vond De Chirurg een heel spannend boek! Tess Gerritsen zuigt je meteen in het verhaal met haar medische details. Ik hou daarvan! Het verhaal is heerlijk luguber en blijft spannend tot het einde! Ik heb het boek in één ruk uitgelezen.

Koop bij bol.com

ma-hugo-borstMa

Auteur: Hugo Borst
Verschenen in:
2015
Genre:
roman
Aantal pagina’s:
192

In het boek Ma volg je Hugo Borst en zijn moeder. De afgelopen drie jaar verzorgt Hugo (samen met zijn broer en de aanhang) zijn moeder namelijk, want ze lijdt aan dementie. In korte columns omschrijft hij het leven van en met zijn moeder. Wat soms grappig, maar meestal erg ontroerend is. Uiteindelijk moet zijn moeder naar een verpleeghuis, en die verhuizing gaat haar niet in de koude kleren zitten.

Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon. Een ontzettend lief boek. Hugo schrijft heel warm over zijn moeder, wiens leven door Alzheimer steeds meer een struggle wordt. Hij beschrijft de moeilijkheden, maar ook de fijne momenten met zijn moeder. De liefde straalt er vanaf. Ik heb het (dunne) boek in één ruk uitgelezen. Fijn boek voor een herfstavond op de bank.

Koop bij bol.com

Vermiste meisjes

Auteurs: Megan Miranda
Verschenen in: 2017
Serie: geen
Genre: thriller
Aantal pagina’s: 304

Vermiste meisjes is het thrillerdebuut van YA-auteur Megan Miranda en hij werd aangeraden door Ruth Ware dus je snapt dat mijn interesse meer dan gewekt was! En dat was zeker niet voor niets, want ik vind Vermiste meisjes één van de beste boeken die ik in tijden gelezen heb! Al vanaf de eerste bladzijde zat ik er helemaal in! Je volgt hoofdpersoon Nic, die na de verdwijning van haar beste vriendin uit Philadelphia vertrokken is. Als ze terugkomt om haar vader te verzorgen, verdwijnt er opnieuw een meisje.

In het boek ga je steeds een dag terug in het verhaal. Ieder hoofdstuk is een dag ervoor. Dat vond ik super origineel en het maakte het boek heel spannend. Extra knap om dan het einde niet te verklappen als schrijver! Ik vond het boek súper spannend en het einde kwam voor mij totaal onverwacht. Heel erg sterk! Megan heeft ook een heel fijne schrijfstijl. Bloedje spannend! En dat voor een debuut!

Koop bij bol.com

 de-wonderbaren-van-billy-marvinDe wonderjaren van Billy Marvin

Auteur: Jason Rekulak
Verschenen in: mei 2017
Serie: geen, het is het debuut van Jason
Genre: roman
Aantal pagina’s: 297

De wonderjaren van Billy Marvin speelt zich af in de jaren ’80. De hoofdpersoon Billy en zijn twee beste vrienden, Alf & Clark, hebben maar één doel: het bemachtigen van de nieuwste Playboy, met de blootfoto’s van Vanna White, de knapste vrouw van Amerika. Er is alleen één probleem: ze zijn nog lang geen 18 jaar. De jongens bedenken een slim plan om tóch een Playboy te bemachtigen en rijk te worden met de verkoop van kleurkopieën aan al hun klasgenootjes. Het enige dat ze daarvoor nodig hebben, is de toegangscode van de plaatselijke kantoorboekhandel. En daarom moet Billy aanpappen met de winkeliersdochter, Mary.

Ik vond De wonderjaren van Billy Marvin echt fantastisch! Het is een heel lief verhaal geworden en een soort ode aan je eerste verliefdheid. Ondanks dat de hoofdpersonen allemaal bijzonder jong zijn, leef je helemaal met ze mee! Billy is een veel te lieve jongen, die totaal niet weet wat hem overkomt als hij zijn gelijke ontmoet: Mary, die net zo gek blijkt te zijn op computers en programmeren als hij is. Hij weet niet zo goed wat hij met zijn verliefdheid aanmoet en het enige wat je het hele boek wilt roepen is: ga ervoor, jongen! Jullie zijn perfect bij elkaar!

Koop bij bol.com

Beste boek van 2017?

Aaaargh wat een strijd! Ik kan eigenlijk niet kiezen, want deze boeken zijn stuk voor stuk fantastisch! Maar als ik écht moet kiezen, ga ik voor Duet met jou van Dani Atkins. Het enige boek waar ik een traantje om heb moeten laten. Dani Atkins kan gewoon zó goed verhalen vertellen. Prachtig!

Favoriete schrijvers van 2017?

Dit jaar ontdekte ik twee schrijvers die ik meteen tot mijn nieuwe favorieten kon rekenen: Ruth Ware en Tess Gerritsen. Ze schrijven allebei thrillers. Ruth schrijft thrillers in de stijl van Agatha Christie (iedereen bevindt zich op dezelfde plek, maar wie heeft het gedaan?) en Tess schrijft bloedstollende en huiveringwekkende thrillers in de stijl van Karin Slaughter. Heerlijk!

Ik hoop héél erg dat er snel een nieuw boek van Ruth in het Nederlands uitkomt. Tess heeft al zoveel boeken geschreven dat ik voorlopig nog wel even vooruit kan. Op dit moment lees ik Tess’ boek: Verdwijn.

Wat is jullie favoriete boek van 2017?

♥ Mariek

Sommige van deze boeken heb ik opgestuurd gekregen als review exemplaar.
Deze blog bevat affiliate links.

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

12 thoughts on “De 10 beste boeken die ik las in 2017

 1. Ik ben benieuwd naar Ruth Ware, want Agatha Cristie vind ik erg tof! Fijn lijstje, ik houd van thrillers dus hier zitten zeker wat ideeën bij! Ik ben afgelopen jaar eindelijk weer lid geworden van de bibliotheek dus daar kan ik vást wel wat van Tess vinden in ieder geval.
  Ik denk dat ik ‘De schaduw van de wind’ het mooiste boek vond van afgelopen jaar; best moeilijk soms maar o zo mooi.

  1. Oeh die ga ik even opzoeken. Ik ben heel benieuwd wat je van Ruth Ware gaat vinden! Haar nieuwe boek komt in april geloof ik 😀

 2. Ik ben erg fan van Hendrik Groen; ook ik vind boek 2 beter, mooier dan het eerste. Boeken met en lach en een traan, met de tragiek van het leven in ’n huis vol oude mensen. Herkenbaar. Mooi. Aanraders!

 3. Mooi lijstje. 2017 was voor mij echt een Graphic Novel-jaar (stripboeken, maar dan ingewikkeld). Een top 5:

  1. Maus – Art Spiegelman
  2. Pyongyang: A Journey in North Korea – Guy Delisle
  3. V for Vendetta – Alan Moore
  4. Fun Home – Alison Bechdel
  5. From Hell – Alan Moore

 4. Oeh die boeken van Hendrik Groen lijken me leuk! Ik heb ooit het boek ‘De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween’ gelezen. Een soortgelijk thema denk ik 🙂 Mocht je hem nog niet gelezen hebben, zeker doen! ( En anders de film kijken )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.