Zo maken wij de wereld een stukje beter

Geert en ik denken regelmatig na over hoe we de wereld een beetje beter kunnen maken. Nee, we zijn geen wereldverbeteraars, maar we vinden wel dat we een stukje bij kunnen dragen aan onze aardbol en de natuur. Gewoon door wat simpele dingen aan te passen. Vorige jaar schreef ik al een heleboel tips tijdens mijn ‘Change the world‘ project, maar vandaag vertel ik je graag wat Geert en ik op dit moment doen voor een (iets) betere wereld.

beterbio

beterbio

Biologisch eten

Laat ik beginnen met iets waar Geert en ik ook nog aan kunnen werken: biologisch eten. BeterBio liet ons kennis maken met de biologische wereld en stuurde ons twee grote pakketten vol regionaal lekkers op. BeterBio werkt met 10 verschillende pakketten (bijvoorbeeld het basispakket, groentepakket of fruitpakket) en heeft ook diverse kookboxen met recepten en alle ingrediënten. Daarnaast kun je ook gewoon biologische boodschappen in hun webwinkel doen (met keuze uit meer dan 2000 artikelen), wat echt super makkelijk is, want het wordt gratis thuisbezorgd!

Alle artikelen zijn duurzaam en 100% biologisch en komen rechtstreeks van de teler. En dat betekent: wortels met de aarde er nog aan. Hoe vers wil je het hebben? Super leuk! Daarnaast rijden ze met speciale groengasbussen en rijden ze efficiënt met duurzame bezorgroutes.

beterbio

beterbio

Ik vond de goed gevulde pakketten erg geslaagd. Niet alleen is het leuk om elke week een ‘cadeautje’ te krijgen waarbij je niet weet wat er nu weer voor lekkers in zit, ook vind ik de ‘gewone’ boodschappen optie hartstikke handig. En lékker! Ik heb weer nieuwe producten leren kennen, zoals de biologische nougat (die was in één dag op), maar ook de Shiitaké paddenstoelen (die zou ik zelf nooit gekocht hebben, maar ze blijken hartstikke lekker te zijn!) en de ‘groenten nuggets’ (kipnuggets met groenten erin, mmm!).

Nog een groot pluspunt: de dieetfilters in de webwinkel, die ervoor zorgen dat BeterBio goed aansluit bij de wensen van de klant. Heel fijn voor mensen die net zoals ik veel allergieën hebben, maar ook handig voor mensen die vegetarisch/veganistisch eten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de filters lactose-vrij, koemelk-vrij, glutenvrij, suikervrij, vegetarisch, veganistisch en nog veel meer. Op die manier kun je natuurlijk ook je eigen receptenbox samenstellen, waarbij rekening gehouden wordt met jouw dieet.

Ik ben enthousiast! Wil jij Beterbio.nl ook weleens uitproberen? Gebruik dan mijn speciale actiecode: UT0503. Daarmee krijg je namelijk het 4e pakket/receptenbox gratis! Aanmelden kan via deze link.

Dierproefvrije cosmetica

Toen ik voor Change the world uitzocht welke merken nou precies dierproefvrij zijn, schrok ik me dood. Veel meer merken dan ik dacht voeren nog gewoon dierproeven uit. Dove bijvoorbeeld, maar ook Axe, Adidas, Kneipp en nog veel meer. Op Naoki vind je welke merken wél dierproeven uitvoeren en welke merken echt dierproefvrij zijn. Sindsdien probeer ik echt alleen maar van dierproefvrije merken te kopen.

verwarming

Verwarming laag/uit

Op tv hoorde ik laatst dat Nederlanders hun verwarming schrikbarend hoog hebben staan. Temperaturen als 25 graden en 27 graden vlogen me om de oren. Wauw, da’s wel érg hoog! Wij hebben de verwarming elke dag op 20 graden staan (als we thuis zijn) en zetten ‘m uit zodra we weg gaan of gaan slapen.

Apparaten helemaal uitzetten

Apparaten op stand-by laten staan, kost een heleboel energie (en geld). Sluipverbruik noemen ze dat. Volgens de website Greenchoice verbruik je jaarlijks tussen de 160 en 380 kWh aan stroom zonder dat je er iets mee hebt gedaan. Wij proberen daarom zoveel mogelijk apparaten echt uit te zetten. Weet je hoe dat handig gaat? Door een complete stekkerdoos uit te zetten. Eén druk op de knop en een heleboel apparaten staan uit! Zo zitten onze oven, het koffiezetapparaat, de broodbakmachine, de Airfryer en ga zo maar door niet standaard in het stopcontact.

Nee/nee sticker op de brievenbus

Ook in ons nieuwe huis hebben we een nee/nee sticker op de brievenbus waardoor we geen kranten en folders ontvangen. Kranten lezen we online en voor de folders gebruiken we de reclamefolder app op de iPad. Net zo makkelijk en véél beter voor het milieu! Ook hebben we de Telefoongids en de Gouden Gids opgezegd (in één minuut gedaan) en ons afgemeld voor papieren catalogussen. Oh en de oud bewoner liet zijn tv-gids nog steeds op ons adres bezorgen, dus die hebben we ook maar even voor hem opgezegd.

Afval scheiden

Heel bekend, maar nog steeds niet iedereen doet het: afval scheiden! In ons nieuwe huis zijn we meteen zwaar fanatiek begonnen, met een gewone afvalcontainer voor restafval, een speciaal bakje op het aanrecht voor groen afval (wat daarna in de container gaat), een papierbak en een plastic-afvalzak in de kelderkast. Kind kan de was doen!

Niet elke dag vlees eten

Wij eten niet elke dag vlees. En áls we vlees eten, eten we weinig vlees. Persoonlijk vind ik de ‘standaard’ vleesporties in Nederland veel te groot. Als wij bijvoorbeeld kip eten, dan eten we één kipfilet met z’n tweeën, in plaats van één stuk per persoon. Net zo lekker en toch alweer een stukje beter. Ook proberen we regelmatig (één keer per week of vaker) geen vlees te eten. Door bijvoorbeeld een lekkere vega pasta. Heerlijk! Dan mis je écht geen stukje vlees. Oh, en jaarlijks één dag per week geen vlees eten bespaart evenveel als een half miljoen auto’s van de weg halen…

Wij doen écht niet alles goed en zouden nog veel meer kunnen doen. Zo reizen we veel (met de auto of het vliegtuig, niet milieubewust) en eten we toch nog vlees. Maar alle kleine beetjes helpen en wij doen ons best.

Wat doe jij om de wereld een stukje mooier te maken?

Advertorial
Lees mijn disclaimer

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

11 thoughts on “Zo maken wij de wereld een stukje beter

 1. In sommige landen (vooral in Azie zoals China en Japan) zijn dierproeven VERPLICHT voordat sommige producten daar verkocht mogen worden. Daarnaast zijn dierproeven niet echt meer nodig, meeste ingredienten zijn al getest en eindproducten worden al nauwelijks meer op dieren getest. Daarnaast zijn de proefdieren voor cosmetica zowat op 1 hand te tellen, zeker vergeleken met de proefdieren die voor de wetenschap gebruikt worden. Dus daar maak ik me echt niet druk om.
  Verwarming is bij ons altijd al laag en afval scheiden en weinig vlees eten doen we ook al jaren. Alleen de krant en folders komen nog steeds, maar dat komt omdat ik echt een hekel heb aan alles altijd maar online op te zoeken en te bekijken. En we brengen het wel weer naar het oud papier 🙂

 2. Fijn! Bedankt voor de link voor het opzeggen van de Gouden Gids, volgens mij krijg ik dat onding nog steeds dus ik heb me meteen afgemeld. En die BeterBio ga ik eens beter bekijken als ik weer terug ben.
  Wat dacht je van naast de vleesvrije maandag, een plasticvrije dinsdag? 🙂 Zie mijn blog.

 3. Wauw, wat goed! Het is zo simpel eigenlijk hè. En ik snap nog steeds niet dat het voor veel mensen teveel gedoe is. Zo vond mijn broertje het van de week onzin om kliekjes te eten en hij gelooft echt niet dat we in 2050 een voedselprobleem hebben als we zo doorgaan. Wat maakt dat nou voor verschil als 1 persoon dat doet? OMG :’D en ik kreeg het hem gewoon niet uitgelegd haha!

 4. Ik probeer zo milieu-, dier- en mensvriendelijk te leven. Ik eet zo goed als veganistisch, gebruik dierproefvrije natuurlijke cosmetica, probeer kleding van biologisch katoen te kopen, ik let op mijn watergebruik, ik gooi geen eten/kliekjes weg en probeer het licht/verwarming altijd uit te zetten. Als ik het zo typ klinkt het heel extreem, maar dit is een proces van jaren geweest en nu is het gewoon ‘normaal’ voor mij. Ik probeer iedere keer weer een klein stapje groener te leven. 🙂

  1. Ja precies! Iedere stap helpt en als iets normaal wordt, kun je er weer iets bij gaan doen 🙂

 5. Mooi dat je dat doet Marieke.
  Ik ben bezig met een challenge om de wereld een beetje mooier te maken… 52 opdrachten in 52 weken voor een goed doel. Veel van mijn blogs gaan ook over deze challenge. Het geeft veel meer energie dan dat het kost… Iedereen blij dus!

 6. Omdat we de lamp in de hal steeds lieten branden, na het ‘ even naar boven rennen’ of het w.c. Bezoek hebben we sinds twee weken een sensor. Werkt perfect !
  Het afval houden we al jaren uit elkaar en een keer in de zoveel weken kliekjes dag is ons ook niet vreemd. Daarbij is een kliekje uit de vriezer erg handig wanneer je eerder/ later wil eten of wanneer iemand iets niet lust.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.