5 must-do’s & bezienswaardigheden in Den Bosch

Zin in een leuk dagje weg in eigen land? Dan is Den Bosch echt een aanrader! Afgezien van het feit dat je er erg goed kunt winkelen, is het ook nog een erg mooie stad. Wij gingen er onlangs een dagje naartoe op zoek naar de leukste plekjes en mooiste gebouwen. Het zonnetje scheen, we hadden een fiets én we waren gewapend met een spiegelreflex. Beter kon niet!

1. Parkeer je auto & huur een fiets voor €3

Een heel goede tip voor als je naar Den Bosch gaat: parkeer je auto bij één van de drie P&R Transferium plekken en ga met de fiets naar de stad! Het kost je maar €3. Regent het keihard of hou je niet van fietsen? In plaats daarvan kun je ook met het openbaar vervoer reizen (max. 4 personen). Ik zeg: goeie deal!

2. Bezoek de Sint Janskathedraal

Als je de Sint Janskathedraal ziet, zou je bijna denken dat je op een buitenlandse citytrip bent. De kathedraal is werkelijk práchtig van buiten. Het grote gebouw trekt dan ook redelijk wat toeristen.

Ook van binnen is de kathedraal erg mooi. De grote glas in lood ramen vind ik altijd erg indrukwekkend om te zien. Daarnaast bevat de kathedraal volgens sommigen het mooiste orgel van Nederland (kan ik begrijpen) en het mooist aangeklede Mariabeeld (begrijp ik helemaal, maar je mocht er helaas geen foto van maken) van Nederland.

Leuk verhaal: mijn oma van vaders kant (die ik nooit gekend heb, omdat ze al heel jong overleden is) heeft met een paar anderen de rode mantel gemaakt, die de Maria aan heeft. Tof, hè? Toen wij er waren, droeg ze een blauwe, maar de rode is één van de originelen!

De entree is overigens gratis.

3. Loop langs de oude St. Josephkerk

De St. Josephkerk werd oorspronkelijk gebouwd als kloosterkerk voor de Paters Redemptoristen. De beste paters hebben echter nog geen eeuw van hun kerk kunnen genieten, want na de laatste mis in 1971 vertrokken ze naar Wittem.

Tot eind jaren tachtig was het een plaats waar kunstenaars en muzikanten terecht konden en daarna werd het eigendom van de gemeente. Op dit moment zit de Orangerie Den Bosch in de oude kerk, waar allerlei evenementen en bijvoorbeeld bruiloften georganiseerd worden.

Kortom: een gebouw met een geschiedenis en leuk om eens langs te lopen!

4. Wandel door de steegjes

Op het grote, bekende plein kun je lekker op een terrasje zitten, maar ook de steegjes achteraf zijn aan te raden. Als je geen zin hebt om te wandelen, kun je met een bootje door de grachtjes varen en pik je tegelijkertijd nog wat geschiedenis mee.

5. Eet Bossche Bollen bij Jan de Groot

Als je in Den Bosch bent, kun je de échte Bossche Bollen natuurlijk niet overslaan. En hoeveel mensen ook beweren de échte bollen te hebben, alleen bij Jan de Groot haal je de échte Bossche Bollen.

Vergeet niet van tevoren niks te eten, want die dingen zijn zo machtig als wat. Helaas moesten wij dit puntje overslaan, want met een lactose-intolerantie is zo’n grote hoeveelheid slagroom niet aan te raden.

Jan de Groot zit overigens vlakbij het station.

Ben jij weleens in Den Bosch geweest?

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

4 thoughts on “5 must-do’s & bezienswaardigheden in Den Bosch

  1. Heel toevallig ik ben er net geweest, ik had niet de echte bosche bol genomen aangezien we toch ergens wat wilde zitten en wat drinken. En we hadden de Bossche bol gewoon gedeeld. Verder hadden we een looproute gedaan waar je de hoogtepunten van den bosch bezoekt de route is ruim 4 km. Heel erg leuk de kathadraal was erg mooi en heel indrukwekkend. En wat ik toch wel in de top 5 vind horen is zo n boottochtje in de binnendieze. En die moet je ook wel van te voren reserveren. Heel indrukwekkend en leerzaam. En verder is het gewoon een super leuke stad.

  2. Heb je de engel met de mobiel nog gezien die aan de St.Jan hangt, na de restauratie kon je haar zelfs bellen:). En het tochtje over de Binnendieze hadden jullie echt moeten doen. Voor het station staat ‘ het beeld van de schoonmoeder’ ( grote draak) én ik mis zoete lieve Gerritje.Je kunt echt een hele lange dag doorbrengen in deze stad.

  3. Ik ben wel eens in Den Bosch geweest, maar dat was met een vriendin die er woont dus toen hebben we eigenlijk alleen gewinkeld en gekletst op haar kamer; de kathedraal wil ik graag nog eens zien, lijkt me prachtig! De Bossche Bollen zijn inderdaad écht heel erg lekker bij Jan, er stond een rij tot buiten! :O

  4. Elke keer als ik in Den Bosch was, dan waren de fietsen op. Maar het is echt een leuke stad. Die Bossche Bol van bakker de Groot heb ik nog nooit op, gaat nu ook niet meer lukken. De kathedraal is prachtig, zijn wij toen ook geweest. En het is de enige stad in Brabant met een Lush winkel, whoehoe!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.