CITY GUIDE | 10 gratis bezienswaardigheden in Den Haag

bezienswaardigheden den haag

Twee weken geleden mocht ik een nachtje komen proefslapen in het Hampshire Hotel – Babylon Den Haag. Dat hotel ligt naast Den Haag centraal, waardoor je binnen mum van tijd in het centrum bent. Geert en ik besloten op zoek te gaan naar de leukste en mooiste gratis bezienswaardigheden van Den Haag. Vandaag een kleine city guide!

bezienswaardigheden den haag

bezienswaardigheden den haag

1. Willem van Oranje

In Den Haag staan twee beelden van Willem van Oranje uit de 19e eeuw. Het zijn de oudste standbeelden in openbare ruimte van Den Haag en daarom zijn het rijksmonumenten.

Het eerst beeld staat op het plein en komt uit 1848.

bezienswaardigheden den haag

2. (Voormalige) Departement van Justitie

Aan het Plein 2a staat het voormalige Departement van Justitie. Tussen 1876 en 1883 werd het gebouwd door Cornelis Peters en het is versierd met werken van beeldhouwers Bart van Hove en Emil Bourgonjon. Het gebouw is een rijksmonument en maakt tegenwoordig deel uit van het gebouwencomplex van de Tweede Kamer.

bezienswaardigheden den haag

3. Het Mauritshuis

In het Mauritshuis hangen ruim 200 top werkstukken van de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Denk bijvoorbeeld aan het beroemde Meisje met de parel van Vermeer en Het Puttertje van Fabritius.

bezienswaardigheden den haag

bezienswaardigheden den haag

4. Het Binnenhof

Het Binnenhof is een heel bekend gebouwencomplex in het centrum van Den Haag, waar zich al eeuwenlang het centrum van de Nederlandse politiek bevindt. Den Haag is zelfs ontstaan rondom het Binnenhof. Het Binnenhof staat ook op de lijst van ’top 100 Nederlandse monumenten’.

Ik vond het leuk om eens over het Binnenhof te wandelen. En dan te bedenken dat alle onze ministers daar ook (bijna) dagelijks lopen! Gek, hè?

bezienswaardigheden den haag

5. De Ridderzaal

Midden op het Binnenhof staat de bekende Ridderzaal. De grootste zaal van dit gebouw uit de 13e eeuw is de Grote Zaal a.k.a. Ridderzaal. Juist, de zaal waar elk jaar op de derde dinsdag in september (Prinsjesdag) de Troonrede uitgesproken wordt door de Koning. Dat gebeurt overigens al sinds 1848! (Met onderbreking tijdens WOII.)

bezienswaardigheden den haag

bezienswaardigheden den haag

bezienswaardigheden den haag

6. Skyline van Den Haag

Zie hier, de skyline van Den Haag. Om de hoek bij het binnenhof heb je langs de Hofvijver dit prachtige uitzicht op de torens. Met helemaal links de New Babylon toren en achter de struiken hét torentje van Rutte.

bezienswaardigheden den haag

7. Jantje

Ken je het liedje ‘In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon is Jantje’? Nou, je kunt Jantje ook daadwerkelijk bewonderen in Den Haag. In 1976 heeft Ivo Coljé een beeld gemaakt van Jantje. Je kunt ‘m naast de Hofvijver bewonderen.

bezienswaardigheden den haag

8. De Grote Kerk / Sint-Jacobskerk

Er zijn bronnen die zeggen dat er in de 13e eeuw al een (houten) kerk op deze plek stond. In 1335 werd gesproken van de grote kercke wat zou betekenen dat het een stenen gebouw was. Tot aan de Beeldenstorm was het een katholieke kerk, daarna werden er allen protestantse diensten gegeven.

Tot 1434 was het een kruiskerk (kerk in de vorm van een kruis), maar daarna werd het tot 1455 uitgebreid. Omdat de kerk nu minder bezocht wordt door kerkdienstbezoekers wordt hij nu ook gebruikt voor culturele evenementen.

bezienswaardigheden den haag

bezienswaardigheden den haag

bezienswaardigheden den haag

9. Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de Koning. Er horen ook Koninklijke Stallen, een paleistuin en een Koninklijk Huisarchief bij.

Prinses Juliana & Prins Bernhard en Prins Constantijn & Prinses Laurentien zijn in dit paleis getrouwd. Ook lagen Koningin Juliana, Prins Hendrik, Prins Claus en Prins Bernhard er opgebaard na hun overlijden.

bezienswaardigheden den haag

10. Nog een keer Willem van Oranje

We eindigen bij het tweede beeld van Willem van Oranje, dat uit 1845 komt en tegenover Paleis Noordeinde staat.

Ga jij weleens op city tour in Nederland?

Volg mij op Bloglovin, Twitter, Facebook & Instagram voor dagelijkse updates!

8 thoughts on “CITY GUIDE | 10 gratis bezienswaardigheden in Den Haag

  1. Toevallig ben ik vandaag in Den Haag al heb ik denk ik geen tijd om echt rond te lopen. Ik moet echt vaker toerist in eigen land gaan spelen als ik dit zo zie!

  2. Dit weekend hebben we een citytrip Den Haag gepland. Eerst even al deze mooie dingen bewonderen en daarna naar Scheveningen. Can’t wait

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.