Bucket List 58: Auschwitz bezoeken

Auschwitz1

Auschwitz2

Auschwitz4

Ik wilde heel graag een keer Auschwitz bezoeken. Niet omdat me dat nou zo ‘leuk’ leek, maar omdat ik eens met eigen ogen wilde zien wat de mensen die daar heen moesten, hebben moeten doorstaan. Dus toen we deze zomer praktisch lángs Auschwitz reden op onze weg naar Slowakije, maakten we daar een stop.

Auschwitz is makkelijk te bereiken; je kunt je auto gewoon op de parkeerplaats neerzetten. Vervolgens loop je via een klein pad in een paar minuten naar het kamp. Op dat pad zag ik het eigenlijk al: Auschwitz is énorm. Natuurlijk wist ik dat het groot was, maar als je er zo voor staat en de hekken zowel links als rechts oneindig lijken te zijn, zie je het pas echt. Je kunt je niet voorstellen hoe groot het is. En al helemaal niet hoeveel mensen daar wel niet gelopen moeten hebben.

Auschwitz5

Auschwitz3

Auschwitz6

Aan de ene kant wil ik hier graag feitjes delen. Aan de andere kant weet ik niet goed hoe ik die moet vertellen zonder over te komen als een feitjesmachine terwijl daar zulke bizarre dingen zijn gebeurd. Ik denk dat het woord bizar misschien wel het beste past bij wat je daar ziet. Je wéét wat er gebeurd is, maar als je ervoor staat, kun je het je niet voorstellen. Het is echt ongelooflijk en bizar.

Je kunt Auschwitz gratis bezichtigen. Je kunt er ook voor kiezen om door een gids rondgeleid te worden, maar wij hebben dat niet gedaan. We hebben ongeveer een uur gelopen en alleen maar gekeken. Gedacht en gekeken. Daarna gingen we naar huis en dachten we aan diegenen die nooit meer naar huis zijn gegaan.

Follow my blog with Bloglovin

6 thoughts on “Bucket List 58: Auschwitz bezoeken

    1. Daar was ik ook een beetje bang voor, maar dat viel mee. Maar ik heb dan ook al wel veel meer dingen gezien over dit onderwerp, in Nederland. Misschien dat dat uitmaakt.

  1. Dit wil ik ook ooit nog eens bezoeken, zeg ik al jaren. Hoop dat het er ook echt nog eens van komt. Het lijkt me echt heel raar om daar te staan en bij stil te staan wat daar is gebeurd. Denk dat als je daar bent geweest ook niet onder woorden kan brengen wat je daar bij hebt gevoeld, dat moet je zelf ervaren.

    Je hebt wel indrukwekkende foto,s gemaakt.

  2. Dit kamp wil ik zeker nog eens met eigen ogen zien, gewoon om je ergens een beeld te kunnen vormen hoe het toen is geweest. Hoe moeilijk het ook blijft om je zoiets bizar te kunnen voorstellen…

  3. Ben van de zomer ook in beide kampen geweest. Echt bizar om dat met eigen ogen te zien inderdaad. Ik vond zelf het museum in Auschwitz I ook erg indrukwekkend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.