BOEK REVIEW | The Secret – Rhonda Byrne

Al tijden wilde ik dit boek lezen. Op verschillende blogs wordt namelijk regelmatig aandacht besteed aan de zogenaamde LOA (Law Of Attraction), maar helemaal begrijpen deed ik het nog steeds niet. Voor mijn verjaardag vroeg ik daarom The Secret cadeau, een boek waarin de LOA precies uitgelegd wordt. Zweverig? Best wel! Bruikbaar? Voor een deel. Vandaag vertel ik je wat ik ervan vond!

Het geheim

Het geheim, waar dit zeer bekende en populaire boek over gaat, is dus de aantrekkingskracht (beter bekend onder de Engelse term ‘Law Of Attraction’). Die wet houdt eigenlijk in dat het gelijke het gelijke aantrekt. Wanneer je een gedachte denkt, trek je gelijksoortige gedachten naar je toe.

Dat komt – volgens het boek – omdat je gedachten magnetisch zijn en een frequentie hebben (een natuurwet). De gedachten die je denkt, worden uitgezonden naar het universum en oefenen een magnetische kracht uit op alle dingen met dezelfde frequentie, waarna het terugkeert naar de bron: jij. Ben je me al kwijt? Begrijpelijk. Kort gezegd komt het er dus op neer dat je alles kunt krijgen wat je wilt door er (op de goede manier) aan te denken en erom te ‘vragen’.

Klein detail: de wet snapt negatieve woorden niet. Wanneer je dus denkt: ik wil niet ziek worden, dan ‘hoort’ de wet: ik wil ziek worden. En dus word je ziek.

Drie stappen

Dat klinkt natuurlijk super simpel en ook ik dacht meteen: mooi, dan ga ik even een miljoen bestellen. Maar zo werkt het dan weer niet. Of, nou ja, eigenlijk wél, maar er is één tussenstap die je moet maken: je moet er namelijk direct in geloven. Je moet er van overtúigd zijn dat je het miljoen krijgt. Nog beter: je moet doen alsof je het al hebt. En ja, dat is lastig.

Kort gezegd zijn er dus drie stappen:

 1. Vragen: bijvoorbeeld om je ideale gewicht (ja ja)
 2. Geloven: ervan overtúigd zijn dat je het krijgt en daar ook naar handelen (visueel maken)
 3. Ontvangen: tadaaaa!

En zo kun je dus alles vragen: je ideale gewicht, rijkdom, liefde, gezondheid, vriendschap, die ene leuke baan. Álles. Zolang je maar echt en oprecht van overtuigd bent dat je het krijgt.

Wat vond ik ervan?

Spiritueel
Zoals je misschien wel gemerkt hebt, is het boek aardig zweverig, wat ik nogal een minpunt vond. Ik heb niet zoveel met mijn spirituele wezen en het ‘wij zijn allen één’-geneuzel, maar dat is misschien persoonlijk.

Positiviteit
Wat ik mooi vind aan dit boek is dat de focus heel erg ligt op positiviteit. Er staat bijvoorbeeld dat je met negatieve dingen de wereld niet kunt helpen en dat je juist moet denken aan de positieve oplossingen. Denk bijvoorbeeld niet aan de oorlog, die zo verschrikkelijk is, maar denk aan de vrede, die zo fijn is. Natuurlijk moet je de erge dingen ook niet wegstoppen en naïef zijn, maar de nadruk op positieve dingen vind ik wel erg goed en fijn in mijn eigen leven. Denk in oplossingen, niet in problemen. Denk aan de toekomst en niet aan het verleden.

Bewust van wat je écht wilt
Of je nu wel of niet in de LOA gelooft, door de wet (of een deel ervan) na te streven, word je je wel heel bewust van wat je nou eigenlijk wilt in je leven. Je denkt even zonder grenzen (de wet kan immers alles ‘regelen’) en dat zorgt er wel voor dat je naar je diepste dromen gaat. Daar ben ik natuurlijk altijd voor!

Spotten met de medische wetenschap
Toch geloof ik er zelf niet in. Ik denk dat dingen vooral op je pad komen wanneer je er bewust mee bezig bent en visualiseren helpt daar – in mijn ogen – inderdaad heel erg bij. Maar iets ‘vragen aan het universum’ is mij te zweverig en zeker wanneer het boek beweert dat je ziektes kunt genezen door te dénken, gaan mijn nekharen overeind staan. Prima als je daarin gelooft, maar ik vind het een beetje spotten met de medische wetenschap. Alsof mensen die ziek zijn daar zelf om gevraagd hebben door negatieve gedachten te denken. Of dat je jezelf kunt genezen van verschrikkelijke ziekten. Nah, dat geloof ik niet. Helaas.

Kortom: een leuk boekje om te lezen als je bezig bent met dromen, maar voor mij te zweverig. Maar ik moedig het natuurlijk heel erg aan om bewust te zijn van je dromen en er hard voor te werken om ze uit te laten komen!

En… ga jij ‘m lezen?

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

16 thoughts on “BOEK REVIEW | The Secret – Rhonda Byrne

 1. Ik heb er al een paar keer mee in mijn handen gestaan. Ben best wel nieuwsgierig naar the secret!! Ik ga eens kijken of ik hem kan reserveren!

 2. Ik geloof er heel sterk in dat je de LoA op je eigen manier kan toepassen. Het is inderdaad erg zweverig en ik vind het zelf te veel klinken als een verkooptrucje. Toch heb ik er zelf nog elke dag erg veel aan niet alleen door de focus op positief denken maar ik geloof ook echt dat je dingen kan krijgen door je erop te focussen. Maar dat je er kanker mee geneest? Dat geloof ik ook niet en vind ik zelfs best storend. Dat klinkt ook alsof je het over jezelf hebt geroepen dat je een erge ziekte hebt en we hebben als mensen echt niet overal controle over. Toch lees ik het boek regelmatig opnieuw. Ik ben een beetje gemengd positief/negatief over dit boekje.

 3. Ik heb het boek al gelezen en lees het nog regelmatig. Het kan inderdaad te zweverig overkomen, maar de boodschap is inderdaad het tegenovergestelde denken. Ik ben het met betrekking tot ziekten met je eens. Daarin gaan ze te ver.

 4. Ik had een beetje hetzelfde als jij, sommige passages waren echt too much. En ik vond het ook erg Amerikaans, dat overdreven enthousiasme.
  Ik kijk wel regelmatig dat filmpje van hun site met positieve gedachtes. Weet niet zeker of het me echt ergens mee helpt maar het is leuk om te zien.
  En ik wil nog een lijst maken met positieve gedachtes en die inlijsten (stuk papier: check, fotolijst: check, positieve gedachts: nope, tijd: nope) maar daar heb ik nog geen tijd voor gehad.

 5. Heel eerlijk gezegd, weet ik het nog niet…ik heb het niet zo op zweverig gedoe, want dan moet ik best wel veel moeite doen om dit te vertalen naar gewone mensen taal ( een of ander rare tic van mijzelf om dit in mijzelf te doen)…mijn man zegt altijd dat ik op de een of andere manier ik zulke dingen nog ook wel rationeel uit kan leggen aan anderen en mijzelf..Tja, geen idee of dit ook zo is….

 6. Ook hier zeg ik het nog eens: The Secret is een ‘leuk’ boekje maar legt een veel te moeilijke en complexe theorie (theorie, geen wet, vind ik) op een veel te simplistische manier uit.

  Ik ben hier een tijdje heel erg into geweest en geloof nog steeds dat er heel veel waarde zit in de theorie an sich, maar er zijn een aantal behoorlijke hiaten. Als je dat accepteert en daar omheen werkt kan je er in mijn beleving echt heel veel mee, zelfs op het bizarre af (waardoor ik dus geneigd ben hem tot vooralsnog nooit helemaal af te schrijven).

  Ben het eens met Hester, je moet het op je eigen manier toepassen.

  1. Ik ben het ook met jullie eens. Ik denk dat er zeker wel wat ‘in’ kan zitten, al heb ik dat zelf nog niet echt ervaren. Weet dat jij er ook over blogt 🙂 Leuk om te lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.