BOSNIË | Mostar

mostarAls je naar Bosnië gaat, moét je natuurlijk ook langs Mostar. Lekker toeristisch, maar wel práchtig mooi. Klein detail: wij hadden niet geplánd om naar Bosnië te gaan (maar hebben absoluut géén spijt). Anders… hadden we een foto meegenomen van mijn schoonmoeder.

Vijfentwintig jaar geleden ging zij namelijk naar precies dezelfde plek, alleen heette het toen nog Joegoslavië. Oh, en de brug is intussen al een keer vernietigd én weer opgebouwd. Ik had graag precies dezelfde foto gemaakt als zij maar dan met de niéuwe brug. Tja, dat krijg je als je op de bonnefooi gaat reizen, Mariekje.

mostar

Stari Most

Mostar is natuurlijk vooral beroemd om zijn brug, Stari Most (oude brug). De brug ligt over de rivier Neretva en staat middenin de binnenstad van Mostar. Hij is gebouwd uit tenelija, een kalksteensoort dat in de buurt van Mostar wordt gewonnen. Sinds 2005 staat hij op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hij werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van Sultan Süleyman de Grote, die het zat was dat de houten brug steeds de geest gaf en opnieuw moest worden aangelegd. Op dat moment was het een gewaagd project. Aan beide kanten van de brug staan torens; de Helebija en de Tara. Samen vormen ze de Mostari. De oude torens (Hercegusa en Helebinovka) werden gebruikt als munitieopslag en uitkijktoren.

mostar

Vernietiging

In de Tweede Wereldoorlog waren ze al van plan om Stari Most te vernietigen. Toen heeft de brug echter alleen schade opgelopen. In 1993 werd de brug wél verwoest, tijdens de Balkanoorlog. Pas in 2001 werd de brug herbouwd; een klus die bijna 13 miljoen euro kostte. Voor de wederopbouw hebben ze trouwens zoveel mogelijk originele uit de rivier gevist, cool hè? Sinds 2004 is de brug weer open.

De brug heeft een grote aantrekkingskracht op stoere jongens. Tijdens ons bezoekje riep een jongen al dat hij eraf zou springen. Ik heb het hem niet zien doen, maar las wel dat er jaarlijks een springwedstrijd georganiseerd wordt. Nou ja, mij niet gezien.

mostar

Toeristisch

Ja, Mostar is toeristisch. In de binnenstad is een plek waar je moet betalen om het mooiste uitzicht op de brug te hebben. Dat hebben wij natuurlijk niet gedaan, want je hebt op veel meer plekken mooi uitzicht op de brug. Overigens is het uitzicht vanáf de brug ook prachtig.

Het stadje doet heel ouderwets en karakteristiek aan. Ik vind de gebouwen prachtig!

Je vermaakt je er niet een hele dag, maar Mostar is een erg gezellige en vooral móóie stad, die je zeker niet mag overslaan tijdens je reis door Bosnië.

Beoordeling

 

Ben jij weleens in Mostar geweest?

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

3 thoughts on “BOSNIË | Mostar

  1. Ik las er laatst toevallig over op een andere blog, in een wishlist. Tof dat jij hier geweest bent, ziet er echt mooi en sfeervol uit! Ik zou hier zéker gaan kijken, dan maar toeristisch 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.