BOSNIË | Sarajevo, mijn nieuwe lievelingshoofdstad

sarajevo

Bascarsija, een oude bazaar

Wat we natuurlijk ook zeker niet mochten missen op onze reis door Bosnië was de hoofdstad, Sarajevo. Het duurde even voordat we ons een weg hadden gebaand door de drukke, chaotische wegen en omdat we nergens een camping konden vinden, sliepen we maar in een pension (€40). Daarna was het tijd om in twee dagen de stad te ontdekken! 

sarajevo

sarajevo

Bosnische oorlog

Een aflevering van 3 op reis leert me dat Sarajevo ooit het bruisende centrum was van de Olympische Wereldspelen. Ze zorgden voor een nieuwe bobsleebaan en mooie locaties voor de spelers. Een paar jaar later was de bobsleebaan één van de broedplaatsen van de Bosnische Oorlog. Sarajevo was verwikkeld in een strijd die meer dan 100.000 mensen het leven kostte. Tussen 1992 en 1995 werd Sarajevo zwaar gebombardeerd door Bosnisch-Servische troepen.

Kogelgaten in de huizen

De kogelgaten van die tijd zijn nog altijd duidelijk te zien in de huizen. Niet alleen in Sarajevo trouwens; in heel Bosnië. Het laat de geschiedenis zien van een land dat ooit grote dromen had. Gelukkig herstelt het zich nu weer en komen die dromen weer terug. Tegenwoordig heeft Sarajevo één van de sterkste economieën in Bosnië. Ook het Film Festival – dat nota bene ontstaan is tijdens de oorlog – is zeer bekend en trekt veel mensen.

sarajevo

sarajevo

sarajevo

sarajevo

Gezellig

Het oude stadscentrum van Bosnië is werkelijk waar prachtig. Al lopend op de oude klinkers geniet ik van de kleine oude huisjes die er staan. Overal zijn kleine restaurantjes en de terrasjes zitten tjokvol met mensen die genieten van kopjes espresso en waterpijpen. Zo ernstig vol dat we ons avondeten zelfs binnen op moeten eten. Gelukkig kunnen we wel genieten van ijsjes en een heerlijk taartje op het terras. (Thanks to mijn lactasepilletjes die me op reis bijstaan.)

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik Sarajevo echt gezéllig vind. Er hangt een super fijne sfeer en er klinkt overal gezellig geklets. Midden op straat komen we dan ineens een gigantisch schaakspel tegen. Twee oude zakenmannetjes staan – in pak – met elkaar te schaken. Toeristen en andere voorbijgangers volgen het, geven waar nodig aanwijzingen en maken foto’s. Dat is toch práchtig om te zien?!

sarajevo

Uitzicht 's avonds vanuit onze pensionkamer

sarajevo

Academy of fine arts. Buiten hangt een tentoonstelling van indrukwekkende foto's van over de hele wereld.

sarajevo

Prachtige gebouwen

Dat 92% van de bevolking islamitisch is, is goed terug te zien aan de vele moskeeën. Maar de stad bevat nog veel meer prachtige gebouwen. Ik kijk mijn ogen uit en schiet foto’s dat het een lieve lust is. Staat het oude centrum vol met oude, gezellige winkeltjes en gebouwtjes, het nieuwe centrum bevat mooie, sfeervolle en moderne(re) bouwwerken waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Niks glazen, strakke moderniteit, maar gebouwen die passen bij de rest van de stad. Ze passen bij Sarajevo.

En ik? Ik ben fán. Ik heb er een nieuwe lievelingshoofdstad bij.

Beoordeling

Ben jij weleens in Sarajevo geweest?

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

6 thoughts on “BOSNIË | Sarajevo, mijn nieuwe lievelingshoofdstad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.