Bran Castle, het Dracula kasteel

bran castle

Roemenen zijn niet zo goed met toerisme. Het land is namelijk práchtig, maar bijna niemand lijkt dat te weten. Er zijn best toeristen, maar veelal uit eigen land. Vergeleken met bijvoorbeeld buurland Bulgarije heeft Roemenië nog veel te leren. Het enige wat ze wél commercieel uitbuiten is Dracula. Geen hond weet namelijk of hij er nou écht gewoond is of dat hij toevallig één keer met z’n grote teen het kasteel binnen is gestapt, maar dat maakt de Roemenen niet uit. Zij hebben het kasteel van Dracula en iedereen mag het weten!

bran castle

Wij verbleven een paar nachten in het gezellige, maar drukke stadje Bran. Werkelijk álles in Bran gaat over Dracula en óveral verkopen ze Dracula magneten, mutsen, bordjes, mokken en ga zo maar door. Normaal gesproken zijn wij nogal allergisch voor toeristische trekpleisters, maar soms kom je er niet omheen. En in het geval van Roemenië vond ik het zelfs wel schattig, al die aandacht voor Dracula, terwijl ze de meest prachtige natuur ooit hebben.

De schrijver van de boeken van graaf Dracula – Bram Stoker – omschreef in 1897 het onderkomen van Dracula als volgt: “We liepen steeds verder omhoog… en opeens zag ik… een groot vervallen kasteel. Uit de zwarte ramen in de hoge spitse torens scheen geen licht en de verbrokkelde kantelen staken als een rafelige rand af tegen het licht van de maan”.

Bram heeft Bran nooit bezocht en omschreef waarschijnlijk een fictief Transsylvanisch kasteel, maar aangezien de omschrijving doet denken aan Bran Castle en hij het kasteel en de Karpaten regelmatig omschreef in zijn roman, zijn alle Roemenen ervan overtuigd dat Bran castle toch écht het Dracula Kasteel is. Ik vind het prima.

bran castle

Het kasteel is inderdaad mooi, maar niet te vergelijken met de prachtig van Peleș Castle. Het was er erg druk en de grap is: eenmaal in het kasteel hadden we moeite om ook maar iéts van informatie over Dracula te vinden. Uiteindelijk vonden we één kamer over het verhaal van Bram Stoker. Hilarisch. Ik vond het een leuk kasteel, maar als je moet kiezen tussen Bran Castle of Peleș Castle, kies dan voor het laatste! Nog goedkoper ook.

Entree: €10 voor 2 personen

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

4 thoughts on “Bran Castle, het Dracula kasteel

  1. Het blijft inderdaad meestal gissen, maar ik vind de geschiedenis en de legendes van gebouwen altijd wel erg interessant! Hier in Colombia verbleef ik in een hostel dat vroeger blijkbaar een huis van een drugskartel was, waar zelfs Pablo Escobar regelmatig was te vinden. Er zijn allemaal geheime gangen om te ontsnappen en plekken om ‘spullen’ te verstoppen. Het zou me niks verbazen als er ook een geheime ruimte onder het zwembad of zo zat haha. Maakt een gebouw toch net iets interessanter als je de geschiedenis hoort! Jammer trouwens dat Roemenië zo weinig aan toerisme & publiciteit doet. Een vriend van me heeft een Roemeense vriendin en die praat altijd vol lof over het land (behalve dan dat het sommige plekken wat crimineel is).

    1. Wow dat is inderdaad een héél goed verhaal! Ik had echt overal naar geheimen gangen gezocht, denk ik, haha!! Oeh… KON JE ERIN?! Dat lijkt me echt super vet!

  2. Beste Marieke,
    Dank je wel voor al je tips over Roemenië. Ik ga van de zomer een rondreis maken met een busorganisatie en dankzij jouw enthousiasme ben ik nog benieuwder naar Roemenië.
    Ik lees overal tegenstrijdige berichten over vaccinaties. Is het verstandig om deze te halen?

    1. Wij hadden ze al vanwege een reis naar Azië, maar persoonlijk vind ik het echt niet nodig voor Roemenië 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.