BUCKET LIST #49 | Koeien melken

koeien melken

koeien melken

Het stond al héél lang op mijn Bucket List en toen we afgelopen weekend met de schoonfamilie gingen kamperen op een boerencamping kwam mijn droom dan eindelijk uit: ik mocht de koeien melken! Met een beetje hulp van mijn schoonvader, die een balletje opgooide, omdat ik het zelf zo stom vond om te vragen (ja, soms ben ik verlegen, écht). Gelukkig vond boer Jeroen het allemaal hartstikke leuk en mocht ik – als ik om zes uur ’s ochtends paraat stond bij de stallen – mee met melken!

koeien melken

koeien melken

Natuurlijk stond ik er, samen met Geert, die voor fotograaf speelde. Na een paar minuten verscheen het vrolijke hoofd van boer Jeroen om het hoekje van de staldeur en mochten we binnen komen. We kregen beiden een blauwe overall en laarzen en vertrokken naar het weiland, waar we – samen met de hond – de koeien naar de stal gingen leiden. Al stampend door het weiland voelde ik me helemaal ‘Boer zoekt vrouw’-proof. In het weiland zelf hoefden we eigenlijk niks te doen, want de zeer goed getrainde hond had de koeien in nog geen kwartier naar de stal gedreven. Ik wist niet dat dat zo ging!

Eenmaal in de stal legde Jeroen me uit hoe het melken werkt; eerst de uiers schoonmaken, dan de melkmachine aanzetten en vervolgens de tepels in de buizen schuiven. De buizen ‘zuigen’ als het ware de melk naar binnen en dan is het melken begonnen! Sommige koeien vonden een nieuw gezicht iets minder leuk en schopten om de haverklap de machine van hun uiers af, maar dan moest je ‘m er gewoon weer om doen.

koe

koeien melken

Als het de dames te lang duurden, begonnen ze te poepen en het duurde dan ook niet lang voordat ik helemaal onder de koeienstront zat. Ik probeerde het nog schoon te spoelen, maar toen het zelfs ín mijn oog zat, gaf ik het maar op. Jeroen opperde vrolijk om even met mijn hand in de poep te voelen, want ‘het is zo lekker warm’ en dat deed ik dan maar. Lekker warm, inderdaad, en eigenlijk is het vooral gras!

Na anderhalf uur waren alle dames klaar. Geert, die in de uitgang stond te fotograferen en bijna omver gelopen werd door alle Berta’s was inmiddels weer naar de tent gevlucht, maar wij gingen nog even schoonmaken. Of, nou ja, Jeroen maakte schoon en ik keek.

stier

kalfjes

koeien melken

Toen alles doorgespoeld en schoongemaakt was, tapten we nog wat melk af voor het kalfje. Ik had ook melk mogen proeven, maar ja, met een allergie voor lactose gaat dat ‘m niet worden. Het super lieve kalf stak zijn hoofd zo ongeveer helemaal ín de emmer en dronk de melk gulzig op. Het laatste restje was voor de zes baby poesjes (!) die in het kantoortje bivakkeerden. Aaaawhh!

kalf

kalf

Het kalfje

Om kwart over acht liepen alle koeien weer in het weiland en had ik er voor mijn gevoel al een halve werkdag opzitten, terwijl de dag nog moest beginnen. Tijd voor ontbijt! Toen het dochtertje van Jeroen even later een melkdiploma kwam brengen, kon ik officieel weer een punt van mijn Bucket List afstrepen. Ik vond het melken ontzettend leuk! Jeroen vertelde vol passie over zijn beroep en daar word ik altijd erg blij van. Jeroen, bedankt! Succes met je geweldige, biologische boerderij, maar volgens mij komt dat wel goed.

En ik? Ik ga weer door naar de volgende droom: aanstaande zondag ga ik – als het weer meezit – paragliden! Wiehoee!

Follow my blog with Bloglovin

14 thoughts on “BUCKET LIST #49 | Koeien melken

  1. Wauw wat gaaf zeg! Haha wel apart, “Je mag wel even voelen, het is zo lekker warm”. Maar ik kan me voorstellen dat dit een hele gave ervaring was 🙂

  2. Leuk stukje en mooie foto’s ( jammer dat die koeien van de grote blikken in hun oren hebben eigenlijk, maar ja…). En dus weer een certificaat voor op je CV 🙂

  3. Ahhh, wat een lief kalfje! Wij hebben jaren geleden ook op zo’n soort boerderij gezeten, mochten we ook mee het kalfje melk geven, zo schattig! (Echt koeien melken heb ik nooit gedaan, maar poep in je oog lijkt me niet zo prettig, haha.) Alvast veel plezier met paragliden!

  4. Leuk, origineel idee voor je bucketlist! Ik heb als kind veel geholpen met koeien melken toen mijn vader dat in de zomer vaak deed voor een kennis.

  5. Keileuk! Heb ik ook nog nooit gedaan, lijkt me tof!

    Ik heb wel drie weken intern stage gelopen op een geitenboerderij, moest ik ook melken. Nog lastig ook! Maar onwijs leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.