BUCKET LIST 133 | Backpacken

backpacken

Met de taxiboot van eiland naar eiland in Cambodja

In januari 2014 riep ik voor het eerst dat ik wel een keer zou willen backpacken en precies twee jaar later zijn we ook daadwerkelijk gegaan. Het was tijd voor een nieuw avontuur: backpacken door Azië! Best wel spannend, want we hadden niet alleen nog nooit gebackpackt, maar we waren daarvoor ook nog nooit in Azië geweest. Geert was zelfs nog nooit buiten Europa geweest (en ik pas 1 keer) en we hadden allebei ook nog nooit zó lang gevlogen. Kortom: één groot avontuur waar we super veel zin in hadden! We gingen gewoon BACKPACKEN!

Ik krijg toch nooit al m’n spullen mee?

Een paar jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik zou gaan backpacken. Ik ben zo iemand die liever teveel dan te weinig meeneemt en altijd de complete auto vol ‘benodigdheden’ stopt. Hoe moest ik alles óóit in mijn backpack krijgen? Nou, dat lukt best prima, weet ik nu. We hadden zelfs nog super veel ruimte over! Met de tips van familie en vrienden en het lezen van duizend blogs bereidden we ons goed voor. Wat moest mee en wat zéker niet? (En mocht je het nog niet gelezen hebben: ik zwéér nu al bij packing cubes voor in je backpack!)

backpacken

In de tuktuk naar Luang Prabang

Van tuktuks tot slowboats

Maar backpacken is natuurlijk meer dan rondsjouwen met een zware tas. Het is een hele andere manier van reizen. Waren we voorheen gewend om gewoon onze auto in te stappen en te gáán, nu waren we compleet afhankelijk van het openbaar vervoer. We hebben gereisd met lokale bussen, tuktuks, kleine bootjes, grote boten, nachtbussen, nachttreinen, skytrains, fietsen en natuurlijk hebben we ook súper veel gelopen. Soms zaten we wel 8-12 uur in een bus! Nou, da’s best even wennen kan ik je vertellen.

backpacken

Op de fiets Laos verkennen

Neem genoeg reispillen mee

Het openbaar vervoer was prima te doen, als je je instelt op soms uren vertraging en genoeg reispilletjes meeneemt, haha (vooral de wegen in Laos zijn een uitdaging, we werden soms letterlijk uit onze busstoeltjes gelanceerd!). Maar wat wel even wennen was, was dat je niet meer zomaar in elke uithoek van het land kunt komen. Kijk, als je wilt, kan natuurlijk alles, maar omdat je ook een beetje aan een tijdsschema gebonden bent, kun je niet zomaar in elk dorp stoppen. En dat is nou juist waarom wij zo van roadtrips houden: gewoon ineens besluiten dat je linksaf slaat en Bosnië in gaat, terwijl je dat helemáál niet gepland had.

backpacken

Op de slowboat naar Laos!

Een geweldige beleving op zich: het openbaar vervoer

Toch vond ik het openbaar vervoer ook een geweldige beleving op zich. Zo hebben we twee dagen in een slowboat over de prachtige Mekong gevaren om de grens van Thailand naar Laos over te steken. Dat was zo gaaf (en een héél geregel vooraf)! Daar moet ik nog een blog aan wijden. Maar ook de busreisjes met locals, het slapen in een nachttrein met monniken en het niet kunnen slapen in een nachtbus gemaakt voor Aziaten (lees: véél te klein voor een man van 1.88 m).

Ook vond ik het super leuk om te zien dat je snel contact maakt met mensen. In de boot, in de tuktuk (veel voordeliger om er één te delen) of tijdens het avondeten op de nightmarket. Super leuk! Vooral als je dan bij een waterval staat en ineens weer bekenden ziet.

Kortom: backpacken is héél erg voor herhaling vatbaar! Maar… de eerstvolgende grote reis gaan we weer roadtrippen! Aah, ik kan niet wachten om er meer over te vertellen!

♥ Mariek

VOLG MIJ OP BLOGLOVINTWITTERFACEBOOK & INSTAGRAM VOOR DAGELIJKSE UPDATES!

10 thoughts on “BUCKET LIST 133 | Backpacken

  1. Aaah, wat een heerlijke foto’s! Ik krijg echt spontaan zin om ook weer een reisje te plannen. Fijn dat het backpacken jullie zo goed is bevallen 🙂

  2. Leuk! Ik ga deze zomer voor het eerst naar Azië, zes weken backpacken door Maleisië. Ik zie backpacken juist als een manier om lekker vrij rond te reizen, zonder strakke planning. Hoor je ter plekke ineens goede verhalen over een plek waar je nog nooit van gehoord hebt? Dan ga je er gewoon heen! Kan prima 🙂 Afgelopen zomer in Italië ging ik voor het eerste backpacken, alles was toen wel gepland en de vrijheid miste ik best. Leuk stuk, ik ben benieuwd naar de rest 🙂 Reizen met ov in het buitenland lijkt me een mooie ervaring, je krijgt ook veel meer mee van het echte leven daar, dan vanuit je auto. Maar roadtrips zijn ook geweldig en je hebt net iets meer vrijheid

    1. Ja, dat vind ik sowieso heerlijk aan op de bonnefooi op vakantie gaan! Lekker blijven waar je wilt en snel wegwezen als het niks is… 🙂

  3. Backpacken is heerlijk! ik doe eigenlijk het liefste alles met ov in het buitenland. Maar zo een spontane roadtrip lijkt mij ook erg leuk. Gelukkig heb ik een nieuw avontuur om naar uit te kijken: een jaar in Suriname wonen en werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.