BUCKET LIST 102 | Dolfijnen in het wild zien (bij de 4000 eilanden in Laos)

4000 eilanden laos dolfijnen

Zie je ‘m?

Goed, olifanten wassen in Thailand was dus géén hoogtepunt helaas, maar zeldzame dolfijnen spotten in Laos was dat zeer zeker wél!

Onderin Laos bevinden zich de zogenaamde 4000 eilanden. We hadden net een paar dagen doorgebracht op Don Khong, het grootste en meest rustige eiland. Daar was echt bijna niks en dat was GEWELDIG. We hebben er gefietst (en werden met onze neus op de feiten gedrukt: Laos is echt heel arm) en verder vooral niks gedaan. Dat kon ook niet, want er was niet eens een supermarkt. Maar… wij wilden ook de zeldzame irrawaddy dolfijnen zien! Dat zijn de meest lelijke dolfijnen ooit (google maar eens) en er zitten er daar maar 12 (!).

dolfijnen 4000 eilanden laos

Met de boot van Don Khong naar Don Det

Op de fiets in Don Det & Don Khone

Om de dolfijnen te kunnen zien, vertrekken we met een bootje naar een ander eiland, waar we na zo’n anderhalf uren varen aankomen. We hebben een guesthouse geboekt op Don Det, een drukker party eiland met veel meer toerisme (maar gelukkig viel het party gedeelte best mee). Don Det zit met een brug vast aan Don Khone, waar je de dolfijnen kunt spotten. Als we aankomen, zijn alle (vrij dure) dagtochten al vertrokken, maar gelukkig zijn wij niet vies van een beetje Hollandse inspanning: we huren voor 20.000 kip (€2,20) twee veel te kleine fietsen en fietsen 10 km naar de andere kant van Don Khone! (En ja, dat zorgt voor zere billen!)

4000 eilanden laos dolfijnen4000 eilanden laos dolfijnen

Deze zwemvesten hadden we snel uit… bloedheet!

Een typische Aziatische deal

Eenmaal bij de waterkant boeken we voor 100.000 kip (€11,27) een boot die ons naar de waterval (mocht geen naam hebben) en de dolfijnen brengt. Van tevoren zien we al een bordje dat onze aandacht trekt: “Soms is het nodig om de grens naar Cambodja over te steken om de dolfijnen te kunnen zien. Je moet dan iets betalen en dat kost …’ Die puntjes staan er dus letterlijk, dus we hebben géén idee hoeveel dat dan kost. Typisch Azië natuurlijk, dus we stappen maar gewoon in de boot.

4000 eilanden laos dolfijnen4000 eilanden laos dolfijnen

Even aanmeren om geld te betalen aan Cambodja… ja ja.

Natuurlijk, hoeveel moeten we betalen?

Na een tijdje varen en stil liggen midden in het water zijn er nog altijd geen dolfijnen te zien. Het zou toch zeer waarschijnlijk misschien wel handig zijn om de grens naar Cambodja over te steken, begint de gids voorzichtig. Wij weten al hoe laat het is: hoeveel moeten we betalen? Wij willen dolfijnen zien! De gids vaart richting een houten huisje, pakt 80.000 kip (€8,90) van ons aan en gebiedt ons vooral te blijven zitten, want dan regelt hij het allemaal wel even. We lachen en vragen ons af hoeveel Lao bier onze gids en zijn mannen hiervan gaan drinken.

4000 eilanden laos dolfijnen

Daar zijn ze, prachtig!

Als de gids terug is, varen we naar het midden van het water. Voor ons gevoel PRECIES de plek waar we net al waren, maar… dáár zijn dan de dolfijnen! En het is prachtig! Andere mensen die we tegenkwamen, zagen de dolfijnen maar 4x, maar wij zien ze wel 12x! Het is bijna onmogelijk om er foto’s van te maken, maar wat genieten we! Wat een práchtige beesten! De hele tijd stil in de boot zitten en dan ineens hoor je ‘blop’ en dan is daar weer een dolfijn. Er springen er zelfs 3 tegelijkertijd, in een keurig boogje. Zelfs de gids is onder de indruk.

4000 eilanden laos dolfijnen

23 km fietsen op een te kleine fiets

Natuurlijk, als je een boottocht boekt in andere landen springen de dolfijnen je om de oren (zie ik op foto’s van vrienden, zelf heb ik ze nog niet gezien), maar deze zeldzame dolfijnen (zoals ik al zei, er zitten er daar maar 12!) maken toch echt wel meer indruk op mij. Als we na 23 km weer terug zijn bij ons guesthouse (met een kleine omweg naar een strandje) zijn we vrij gebroken. De rest van de dag gaan we chillen, want de dag erna staat er een verschrikkelijke tocht over de Cambodjaanse grens op de planning. Een tocht die zo’n 15 uur ging duren… Maar daarover vertel ik een andere keer weer.

♥ Mariek

VOLG MIJ OP BLOGLOVINTWITTERFACEBOOK & INSTAGRAM VOOR DAGELIJKSE UPDATES!

8 thoughts on “BUCKET LIST 102 | Dolfijnen in het wild zien (bij de 4000 eilanden in Laos)

  1. Wat gaaf dat je dit van je bucketlist hebt kunnen afstrepen. Handig ook dat jullie toch nog een boot vonden door even op de fiets te stappen! Doordat wij niet gecharmeerd waren van Don Det zijn we er na een nacht weer vertrokken. Geen idee dat je ook hier deze dolfijnen kon zien. Ik wist het wel van Kratie, maar die plek hebben we overgeslagen omdat we geen tijd meer hadden op ons visum… hebben we dus wel wat gemist aan deze “lelijke” dolfijnen. 🙂

    1. Don Det zelf was niet echt spannend, nee, maar volgens mij kon je daar ook geen dolfijnen zien. Daarvoor moest je echt naar Don Khone! 🙂 Wat jammer dat je ze gemist hebt, maar je kunt ze op nog meer plekken ter wereld zien, dus je kunt nog in de herkansing 😀

  2. Ik heb ze vanuit een kano gezien (het is inderdaad onmogelijk om er een foto van te maken haha), maar volgens mij bleven wij wel aan de grenskant van Laos. Of misschien ben ik heel bad ass stiekem toch de grens op en neer overgestoken zonder dat ik het doorhad..

    1. Ohja, zo’n kanotocht was zo’n dagtocht bij ons. Of heb je dat zelf gedaan met zo’n kano? 🙂 Dan lijkt het me inderdaad helemáál onmogelijk om een foto te maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.