BUCKET LIST | Hoeveel landen in Europa heb jij al gezien?

lei

Op mijn bucket list staat al een tijdje ‘alle landen van Europa bezocht hebben’. Ik heb namelijk echt niet de illusie dat ik alle landen van de wereld kan zien, maar alle landen van Europa moet toch lukken? We zijn al een heel eind! We, ja, want ondanks dat Geert helemaal geen bucket list heeft (en er absoluut ook geen wil, haha), wil hij wel graag alle landen van Europa bezocht hebben. 

Welke landen willen we zien/hebben we al gehad?

Welke landen liggen er allemaal in Europa? Daar zijn de meningen een beetje over verdeeld. Geografisch en cultuur-historisch gezien bestaat Europa uit 51 landen. 28 landen daarvan zijn lid van de Europese Unie. 44 landen liggen helemaal binnen het Europese continent en 5 landen voor een deel (Azerbeidzjan, Georgië, Kazachstan, Rusland en Turkije). En dan heb je nog Cyprus (wat geografisch gezien in Azië ligt, maar bijvoorbeeld wel lid is van de EU) en Armenië (ligt ook in Azië, maar is lid van de Raad van Europa).

Kortom: ingewikkeld. Maar wij hebben democratisch met onszelf besloten dat we voor die 44 landen gaan die ook geografisch gezien helemaal binnen het Europese continent vallen. De enige twee twijfellanden vinden we dan nog Turkije en Rusland, maar goed, je kunt niet alles hebben. En daarbij willen we die landen sowieso nog zien, dus ach, waar heb je het dan over?

Ik heb alleen de landen afgestreept die we samen gezien hebben:

 1. Albanië
 2. Andorra
 3. België
 4. Bosnië en Herzegovina
 5. Bulgarije
 6. Denemarken
 7. Duitsland
 8. Estland
 9. Finland
 10. Frankrijk
 11. Griekenland
 12. Hongarije
 13. IJsland
 14. Ierland
 15. Italië
 16. Kosovo
 17. Kroatië
 18. Letland
 19. Liechtenstein
 20. Litouwen
 21. Luxemburg
 22. Macedonië
 23. Malta
 24. Moldavië
 25. Monaco
 26. Montenegro
 27. Nederland
 28. Noorwegen
 29. Oekraïne
 30. Oostenrijk
 31. Polen
 32. Portugal
 33. Roemenië
 34. San Marino
 35. Servië
 36. Slovenië
 37. Slowakije
 38. Spanje
 39. Tsjechië
 40. Vaticaanstad
 41. Verenigd Koninkrijk
 42. Wit-Rusland
 43. Zweden
 44. Zwitserland

Tot nu toe hebben we 20 landen gehad! Sterker nog: aan het einde van dit jaar zijn we op de helft! We gaan namelijk nog naar Zweden (we vliegen via Zweden naar Amerika en blijven daar ook een nacht slapen én hebben tijd om dingen te zien gelukkig). Én voor mijn verjaardag kreeg ik alvast van Geert een stedentrip naar Sofia, Bulgarije!

Wanneer mag je een land afstrepen?

Altijd leuk om op verjaardagen over te discussiëren: wanneer mag je een land afstrepen? Geert en ik hebben de volgende regel: je mag een land afstrepen als je er minstens 1 nacht geslapen hebt EN ook daadwerkelijk iets gezien/bezocht hebt. Alleen het vliegveld even af telt niet en een dagtrip telt ook niet.

Ik vind het echt een super leuk doel om na te streven! Heel tof dat we al op de helft zijn!

Hoeveel landen in Europa heb jij al gezien?

♥ Mariek

VOLG MIJ OP BLOGLOVINTWITTERFACEBOOK & INSTAGRAM VOOR DAGELIJKSE UPDATES!

10 thoughts on “BUCKET LIST | Hoeveel landen in Europa heb jij al gezien?

 1. Mooi lijstje! En ja, alle landen in Europa bezoeken is inderdaad beter haalbaar dan alle landen ter wereld, mooi streven! Bij mij staat de teller op 14, maar er komen er dit jaar nog 2 bij 🙂 Ik vind het wel een mooie uitdaging om ieder jaar 1 of 2 nieuwe landen te bezoeken.

 2. Ik dacht door mijn Europa trip best veel gezien had maar ik zit ook nog maar op 19 landen. Eigenlijk is er nog gezien te zien in Europa dus!

 3. Van jullie lijst ben ik geweest in Andorra (hele dag maar niet geslapen), België, Bosnië en Herzegovina,Bulgarije,Denemarken,Duitsland,Estland, Frankrijk,Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië,Kroatië,Letland, Litouwen,Luxemburg, Macedonië, Malta
  ,Montenegro,Nederland,Noorwegen,Oostenrijk,Polen,Portugal,Roemenië,Servië
  Slovenië, Slowakije, Spanje,Tsjechië, Vaticaanstad (niet geslapen), Verenigd Koninkrijk en Zwitserland

  Dat schiet al aardig op zo en komt dit jaar nog Zweden bij. Ik vind Kosovo wel een beetje vreemde eend in jullie lijst volgens mij is dat geen algemeen erkend land hoor.

 4. Hm, met jullie normen mag ik Frankrijk niet afvinken. Heb alleen een dagtrip Parijs gedaan, en verder ben ik er vaak doorheen gekomen. Dat laatste vind ik dan idd sowieso niet helemaal tellen.

  Mooi streven trouwens, en jullie zijn al goed op weg!

 5. Ik weet niet hoeveel ik er al heb gezien eigenlijk, leuk om eens te tellen 😛 Ik heb niet in Kroatië overnacht, want wij zaten bij de Sloveense grens. Toch ben ik er wel echt geweest, wij hebben namelijk meerdere dingen bezocht in Kroatië. Natuurlijk lang niet alles, maar het is dus best lastig om te bepalen wanneer je iets mee telt 😛 Voor mij telt het zodra ik er iets echt heb bezocht, dus mijn overnachting in Oostenrijk op doorreis tel ik niet mee als een bezoek aan Oostenrijk

 6. 23!

  België
  Bulgarije
  Denemarken
  Duitsland
  Estland
  Finland
  Frankrijk
  Griekenland
  Hongarije
  Ierland
  Letland
  Litouwen
  Luxemburg
  Monaco
  Nederland
  Noorwegen
  Oostenrijk
  Polen
  Roemenië
  Spanje
  Tsjechië
  Verenigd Koninkrijk
  Zweden

 7. Ik zit momenteel in Kazachstan, het laatste (gedeeltelijk) Europese land waar ik nog niet was. Daarom ging ik speciaal naar Atyrau, naast Istanbul de enige stad die deels in Azië deels in Europa ligt, zoals bij een brug over de grensrivier de Oeral ook wordt aangegeven. Verder nix te beleven – ik nam daar de trein naar het interessantere Oezbekistan.

  Ik raad u aan om echt alle landen te doen want ze hebben allemaal wel wat. Zo bleek Albanië een leuke verrassing. Proma te doen vanuit Montenegro of met de boot vanuit Bari in Italië.

  Eigenlijk zou ik me nu op afhankelijke gebieden moeten storten (Grienland. Isle of Man, Gibraltar, etc.) maar het moet een aardigheidje blijven.

  Voor mijn trip naar Kazachstan maakte ik een (niet per se noodzakelijke) tussenstop in Moskou. Tegen de verwachting in was het simpel om een Russisch visum te krijgen, inclusief de vereiste “uitnodiging” – samen voor € 105.
  Voor Wit Rusland was het visum een nachtmerrie maar daar heb ik van geleerd. Azerbeidzjan stond er (ook) om bekend re treiteren met visa maar die waren poeslief.
  Naar Oekraïne kun je zonder visum, en in het westen heb je geen last van de schermutselingen.
  Gebieden als Nagotno Karabach en Abchazië kun je beter mijden en anders goed uitkijken dat je je niet strafbaar maakt door niet de goede volgorde aan te houden. De republiekjes ten noorden van de Kaukasus zijn helemaal niet pluis – maar horen voor het spel bij Rusland.

  1. Jeetje wat een verhaal!! Super interessant! Ik ben benieuwd wat je van Kazachstan vindt? Lijkt me prachtig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.