BUCKET LIST 114 | Een olifant wassen

114. Een olifant wassen

Ongelooflijk dat ik nog steeds niks verteld heb over onze reis naar Thailand, Laos & Cambodja. Nou, hier gaan we dan! Blogje 1 over het wassen van olifanten.

Het hoogtepunt van de reis?

Eén ding wilden we zéker doen in Thailand: olifanten wassen. In een verantwoord park waar ze niet op olifanten rijden, want dat is super slecht en zielig voor ze. Van tevoren hadden we al gezocht naar verantwoorde eco parken en er twee gevonden in Chiang Mai. We hadden echt gedacht dat dit HET hoogtepunt van de reis zou worden, maar dat werd het niet bepaald…

olifanten-wassen-thailand

Geredde olifanten

Toen we aankwamen bij ons guesthouse in Chiang Mai vroeg de eigenaar meteen behulpzaam wat we allemaal wilden doen en of hij daarbij kon helpen. Wij begonnen over de olifanten en hij riep meteen dat de familie van een goede vriend van hem 5 olifanten verzorgden die gered waren uit een slechte leefomgeving. Er mochten telkens maar maximaal 5 mensen bij de olifanten komen kijken, zodat er geen overload aan toeristen zou komen. En – het allerbelangrijkste: er werd niét op de olifanten gereden, zei de eigenaar van ons guesthouse. Dat klonk ons goed in de oren! En: ’s middags zou de gids toch al 2 andere mensen uit het guesthouse op komen halen, dus misschien wilden we meteen wel mee? Ehh JA, natuurlijk!

olifanten-wassen-thailand

We gaan!

We konden ons nog even opfrissen in de kamer (we hadden er net een slapeloze nacht in de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai opzitten) en daarna konden we gaan! Het was ongeveer anderhalf uur rijden en daar was toen ineens – midden in de bergen – het olifantenkamp. Super mooi natuurlijk! Drie olifanten stonden er op ons te wachten, de andere twee olifanten van de familie hadden ‘rust’ en stonden in het land.

olifanten wassen thailand

Bananen voeren

We begonnen met het voeren van de olifanten. Er lag een mega stapel bananen, die we aan de olifanten mochten geven. Die wisten natuurlijk al wat er ging gebeuren en kwamen de hele tijd met hun nieuwsgierige slurf snuffelen naar bananen! Ik vond het stiekem spannender dan ik had gedacht, want die beesten zijn zó groot en hun slurf is zó nieuwsgierig! Maar leuk was het wel.

olifanten-wassen-thailand

Modderbad

Toen de bananen op waren, was het tijd voor een bad! Dat was waarvoor we gekomen waren. Samen met de olifanten liepen we naar het water toe. Dat duurde even, want de olifanten namen het er lekker van en deden zich onderweg te goed aan alle bladeren die ze tegenkwamen. Des te leuker! Maar toen kwam het eerste gekke al: het kind van de eigenaren ging op een olifant zitten. Ik dacht toen nog: vreemd, maar goed, dat kind weegt bijna niks, dus misschien kan dat wel…

Eenmaal bij het water gingen de olifanten eerst in het modderbad. En lékker dat ze het vonden! Ze lieten hun logge lijf gewoon neerploffen en rolden door de modder! Super leuk om te zien! Wij mochten er ook bij om ze lekker in te smeren met modder. Een beetje gek om te doen, maar wel leuk.

olifanten-wassen-thailand

Zwemmen met de olifanten

Na het modderbad gingen we in het naastgelegen water om alle modder weer van ons en de olifanten af te spoelen. Met een borstel konden we de olifant schoon schrobben, maar daar kwam niet veel van, want de olifanten en hun eigenaren vonden het leuker om ons nat te spetteren. Heel bijzonder om mee te maken! (Al was ik op een gegeven moment meer in strijd met mijn lenzen die er bijna uitspoelden dan met de olifanten zelf.)

olifanten-wassen-thailand

We zeiden nog zo: we willen er NIET op rijden!

Toen de olifanten weer enigszins schoon waren, wilden we weer teruglopen naar het kamp. Maar toen ik omkeek, zag ik de andere twee toeristen uit ons guesthouse ineens vrolijk wegrijden OP een olifant. Geert en ik keken elkaar geschrokken aan: shit, dat was niet de bedoeling! We hadden nog ZO duidelijk gezegd: we willen NIET op de olifanten rijden! Ze hadden ons belóófd dat dit een verantwoord kamp was!

Er bukte al een olifant om ons op zijn rug te nemen en de eigenaren (die geen woord Engels spraken) nodigden ons uit om erop te komen zitten. Wij zeiden dat we dat niet wilden, maar de eigenaren snapten er niks van en bleven ons uitnodigen. Uiteindelijk begonnen we maar terug te lopen, zodat het duidelijk was dat we niet op de olifant zouden gaan zitten…

olifanten-wassen-thailand

Stom einde

Ik vond het nogal een stom einde van iets waarvan ik had gedacht dat het heel bijzonder zou zijn. Het wás ook wel bijzonder (olifanten zijn práchtige dieren), maar al met al voelden we ons er gewoon niet goed bij. We baalden, omdat we het écht goed hadden willen doen en nu twijfelden we erover of we er wel goed aan hadden gedaan om hier naartoe te gaan. Of het überháupt wel goed zou kunnen zijn om naar zo’n kamp toe te gaan. Ook al is het wél een eco kamp waar niet op de dieren gereden wordt. Het blijft toch onnatuuurlijk.

Ik weet niet wat slim is, maar we proberen nu maar te genieten van de tijd die we met de olifanten hebben gehad. Bijzonder is het toch zeker wel, met die prachtige, mooie dieren. Maar voortaan laten we ons niet zomaar meer verleiden met mooie praatjes in Azië…

♥ Mariek

VOLG MIJ OP BLOGLOVINTWITTERFACEBOOK & INSTAGRAM VOOR DAGELIJKSE UPDATES!

14 thoughts on “BUCKET LIST 114 | Een olifant wassen

 1. Wauw wat super bijzonder! Ben best een beetje jaloers… 😉 lijkt me zo onwijs mooi om met deze mooie, grote, indrukwekkende dieren tijd te mogen doormaken!

  En super goed dat jullie bij jullie standpunt bleven! Ik denk dat veel mensen het toch zouden doen, als het aangeboden wordt. Het hoort niet, dus moet je het ook niet doen. Goed hoor, niet twijfelen aan jezelf en vooral denken aan het voeren en wassen, dat was veel leuker 🙂
  Groetjes!

 2. Ik wil zelf ook heel graag naar het elephant park, maar zou na dit verhaal toch naar de grote bekende gaan, omdat je dus maar nooit weet waar je ander belandt en in het elephant park wordt er zeker niet opgereden! Jammer van het einde, maar verder mooi ervaring

 3. Zo bijzonder!
  Ik heb er wel naast gelopen dat was ook zo gaaf. Ze zijn zo mooi en ook heel intelligent.
  Waar ik ben geweest hadden ze vroeger ook olifanten rides maar dat deden ze nu niet meer.

 4. Toen ik begon te lezen dacht hè, hoezo vond ze dit nou niet leuk? Tot ik het einde las… 🙁 Wel heel goed dat jullie voet bij stuk hielden, maar ik snap dat je hierdoor een beetje een zure nasmaak hebt gekregen..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.