BYE BYE BUIKJE | Afvallen begint in je hoofd…

Quote

Afgelopen zondag keek ik – net als de andere helft van afvallend Nederland – een aflevering van Obese – Hoe is het nu met. Daarin bezoekt Wendy van Dijk oud Obese-deelnemers om te kijken hoe het nu met hen gaat. Zijn ze nog meer afgevallen, blijven ze op gewicht of zijn ze teruggevallen en weer aangekomen? Eén van de deelnemers die Wendy bezoekt, is Danny. Danny is tijdens Obese gigantisch veel afgevallen en blijkt nu weer gigantisch veel te zijn aangekomen. Toen Wendy in 2012 terugblikte, waren er al weer tientallen kilo’s bij, maar nu is het écht helemaal fout. Danny wil dit – vanzelfsprekend – niet, maar weet niet hoe hij van die kilo’s af kan komen.

Een vicieuze cirkel
Tijdens de uitzending ontplofte Twitter van de reacties. De één riep dat het onmogelijk en ongezond was om in vijf dagen tijd acht kilo af te vallen (zoals Danny’s personal-trainer-voor-één-week voorstelt), de ander zei dat Obese Danny beter een psycholoog kon geven, in plaats van een personal trainer. Uiteindelijk krijgt Danny ook weer hulp van een psycholoog. Maar ik schrok wel van zijn verhaal. Zeker omdat ik weet dat Danny absoluut niet de enige is. Ik denk namelijk dat héél veel mensen ‘last’ hebben van een vervelende mindset. Daardoor wordt afvallen verschrikkelijk moeilijk (begrijpelijk), schiet je in een vicieuze cirkel en kom je er – zonder hulp – lastig weer uit.

Jezelf schuldig voelen
Ik ben geen psycholoog of hulpverlener, maar volgens mij zit Danny niet lekker in zijn vel. Hij geeft zelf ook aan dat hij erg baalt van de kilo’s die er weer bij zitten en dat hij zich daarom als het ware ‘schuldig’ voelt naar zijn omgeving. Daarbij is het voor hem erg confronterend om op straat te lopen en nagekeken te worden door al die mensen die hem op tv hebben gezien. Ik vind het verschrikkelijk knap dat Danny zijn verhaal op tv heeft gedaan en ik denk dat hij hiermee veel mensen geholpen en gesteund heeft. Het is ook helemaal geen gek verhaal natuurlijk. Hij is ook maar een mens met gevoelens!

Een doel hebben
Ik denk dat afvallen niet alleen gebeurt door gezond te eten en veel te sporten. Ik denk zelfs dat afvallen begint in je hoofd. Je kunt jezelf 100 keer voornemen dat je ‘maandag echt gaat beginnen’, maar ik durf te wedden dat je er dan dinsdag alweer klaar mee bent. Als je echt wilt afvallen moet de knop om. Je moet daadwerkelijk gezond wíllen eten en niet met tegenzin een banaan naar binnen werken. Je moet een doél hebben waarom je af wilt vallen. Of dat nou de kilo’s zijn, je graag beter voor je lijf wil zorgen of heel graag dat ene jurkje wilt passen.

Goed voor jezelf zorgen
Daarnaast denk ik dat afvallen pas écht snel gaat, als je lekker in je vel zit. Natuurlijk, stress kan ervoor zorgen dat de kilo’s eraf vliegen, maar niet op een positieve manier. Als je lekker in je vel zit, vrolijk bent (meestal dan) en zin hebt in het leven, is het een stuk makkelijker om goed voor jezelf te zorgen. Want dat is het eigenlijk, hè? Goed voor jezelf zorgen. Het is joúw lichaam die je voorziet van brandstof. Goede brandstof, waarmee het jaren vooruit kan. Je stopt toch ook geen frituurvet in je auto?

Wat nou als ik niet vrolijk ben?
Misschien denk je nu: makkelijk praten, Marieke, maar wat nou als ik níet vrolijk en gelukkig ben? Dan kan ik je aanraden om tijd voor jezelf te nemen. Neem even rust en ga eens nadenken over wie je bent en wat je wilt. Spiritueel? Diepzinnig? Misschien. Maar hoe moet je lichaam weten wat jij wilt, als je het zelf niet eens weet? Praat er met iemand over. Het is echt niet gek, hoor. Ik weet zeker dat iedereen (meerdere) momenten heeft waarop hij denkt: nu weet ik het even niet meer. Niks raars aan. En als je liever tegen een anoniem iemand praat of je weet écht niet wat je wilt en voelt je diepongelukkig, praat dan eens met een professional. Een psycholoog bijvoorbeeld. En nee, dat is geen vorm van ‘falen’. Dat is een vorm van verstandig zijn en weten wat jij én je lichaam nodig hebben. Geloof mij: je toekomstige zelf zal je er dankbaar voor zijn.

De aflevering van Danny bekijk je hier.

Foto: Pinterest

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

6 thoughts on “BYE BYE BUIKJE | Afvallen begint in je hoofd…

  1. Hier zit heel veel waarheid in. Afvallen is vooral de knop in je hoofd omzetten. Ik heb ook altijd in die vicieuze cirkel gezeten en nog heb ik het soms moeilijk met afvallen. Maar ik zit in een heel ander traject dan Danny van Obese, al denk ik dat mijn traject voor hem ook nog wel zal helpen (gastric bypass operatie). Ik heb ook de mogelijkheid om hulp van een psycholoog in te schakelen, tot nu toe nog niet nodig gehad, al zit ik soms wel met mijn gedachten in de knoei. Wil zeker op korte termijn een afspraak bij haar maken, omdat mijn ogen meer zien dan dat goed voor mij is en ik vind het moeilijk om daarmee om te gaan. Bij stress zou ik bijv. moeten gaan schoonmaken i.p.v. denken aan eten. Maar dat is moeilijk.
    Daarom pak ik nog vaak terug naar de BodieBoost mindset, die is echt heel fijn. Succes met je BBB-project!

  2. Ik heb de aflevering ook gezien, erg hoe een mens zo ver kan zakken in zijn gedachtes, emoties enzo. Ik ben zelf bezig met gezonder leven. Ik sport niet, maar probeer wel op mijn voeding te letten. Daarbij komt nu dat het slechter gaat met mijn diabetes en daar baal ik ontzettend van. Ik merk dat ik te lang in een negatieve stemming blijf hangen door mijn diabetes, en vaak de slechte kanten zie van dingen, in plaats van de positieve, ik denk dat je daar mee ook al een hoop kan veranderen inderdaad!

    1. Ik kan bij diëten ook echt balen van aangekomen kilo’s of te weinig sporten. Ik probeer er echt op te letten dat niet te doen, omdat het er vaak voor zorgt dat je júist zin hebt in iets ongezonds. Knap dat je, ondanks je diabetes, wel flink je best doet om gezond te eten! Lijkt me heel lastig.

  3. Wat een goed stuk Marieke! Het is helemaal waar wat je zegt. Als je niet gelukkig bent (of op zijn minst lekker in je vel zit) is het moeilijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit was voor mij de eerste keer dat ik Obese heb gekeken (heb het net via je link gezien) en schrok echt van zijn verhaal. Ik zat/zit aan de andere kant van het spectrum (anorexia/orthorexia) en kon me nooit wat voorstellen bij mensen die zo ontzettend veel te zwaar zijn. Dit was voor mij ook wel echt een eye-opener, vooral omdat het eigenlijk helemaal niet zo anders is dan ondergewicht. Het is allebei een psychisch probleem dat veel dieper zit dan wel of niet of veel te veel eten. Heel veel succes met BBB, het gaat je zeker lukken :D.

    1. Wat fijn dat het verhaal een eye-opener is. Je hebt helemaal gelijk: het verhaal erachter is vaak (soort van) gelijk aan het verhaal van mensen met overgewicht. Het is een psychisch probleem dat te maken heeft met controle en zelfbeeld. Dat maakt het ook zo lastig!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.