BYE BYE BUIKJE| Geluk zit niet in een lager gewicht

Diary14

Voor Sinterklaas vertelde ik jullie dat ik niet van plan was om mijn decembermaand te laten verpesten door ‘Bye Bye Buikje’. Best wel een uitspraak uit het niets, want ik was zo enthousiast over gezond eten en leven. Nog steeds vind ik gezond leven belangrijk, maar wel tot op een zekere hoogte. Waar die ‘hoogte’ opeens vandaan komt? Dat zal ik je eerlijk vertellen, hoe eng ik dat ook vind.

Eten, eten, eten
Om het maar even kort door de bocht te zeggen: de weken ervoor merkte ik aan mezelf dat ik er niet gelukkig van werd. In mijn hoofd was ik constant bezig met eten. Nu eet ik groenten, want dan kan ik vanavond nootjes eten. De hele week moet ik gezond eten, want ik heb 2 afspraken met vrienden staan en dan ‘moet’ ik al een joker eten. Als ik een verjaardag had, was ik dagen van tevoren al aan het bedenken wat ik dan zou eten en dat ik dan de rest van de week gezond moest eten. Natuurlijk ook omdat ik veel allergieën heb en simpelweg moét weten wat ik daar kan eten (als het om een diner gaat), omdat ik anders zelf iets mee moet nemen, maar dat bedoel ik nu even niet.

Help, ik moet nog zoveel
De resultaten waren niet heel goed. Tenminste, niet wat de bedoeling was. Ik wilde in totaal iets meer dan 4 kg kwijtraken en ik ben tot op heden nog maar 0,6 kg (en 3 cm) kwijt. Ik baalde daar elke week van, raakte ervan in de stress en viel helemaal niks meer af. Constant was ik ermee bezig en ik zag op tegen Sinterklaas en Kerst. Want ik ‘moest’ nog kilo’s afvallen en met de feestdagen ‘moest’ ik ook veel eten, dus dat zou nóóit gaan lukken.

Niet falen
Ik voelde druk door mijn blog. Ik wilde niet falen. Want ik had er zo’n groot project van gemaakt en er doen meer dan 50 mensen aan mee! Die kon ik toch niet allemaal laten zitten? Die dachten toch vast al iedere week: lekker is dat, zij roept heel hard dat wij gezond moeten eten en zelf valt ze niks af!

Word ik hier gelukkig van?
Geert maakte er regelmatig opmerkingen over. Hij vond sowieso al niet dat ik af moest gaan vallen. Hij vond het leuk voor me dat BBB goed liep op mijn blog, maar vond het afvallen zelf maar niets. Langzaam kwamen zijn opmerkingen eindelijk binnen. Word ik hier nou echt gelukkiger van? Vind ik afvallen zo belangrijk dat ik voor de rest van mijn leven de hele dag bezig wil zijn met eten? Vind ik afvallen belangrijker dan gewoon genieten met Sinterklaas en maar kijken hoeveel pepernoten daarbij komen kijken? Het antwoord was ‘nee’.

Genieten
De week van Sinterklaas besloot ik mijn eetdagboek niet te noteren. Ik wilde niet meer zo obsessief bezig zijn met eten. Ik wilde gewoon genieten van Sinterklaas en maar zien wat voor eten daarbij kwam kijken. Ik heb aardig wat (chocolade)kruidnoten op. Het resultaat? +0 kg. Ik kon het niet geloven. Ik had zoveel gegeten! Maar… ik was ook relaxt geweest. Ik had genoten. De hele week. Ik was bezig geweest met gezelligheid en niet met eten. Mijn lichaam was me er blijkbaar dankbaar voor. Deze week heb ik mijn riem een gaatje strakker moeten trekken. Terwijl ik wel +0,5 kg op de weegschaal zag staan.

Ik wil ook niet meer sporten omdat het ‘moet’. Ik vind sporten nou eenmaal NIET leuk, maar wel belangrijk voor mijn conditie (met mijn astma). Ik blijf daarom heus wel sporten, maar ben niet meer pas tevreden als ik minimaal 4 keer heb gesport in een week. Ik ga wanneer ik wil.

Wat dan wel?
Ja, ik vind gezond eten nog steeds belangrijk. En nee, ik wil absoluut niet meer 72 kg wegen (dat tikte ik anderhalf jaar terug aan), want toen was ik echt mollig, paste ik mijn kleren niet meer en was ik niet blij met mijn spiegelbeeld. Maar nu ben ik dat wel. Vroeger kwam het nog weleens voor dat ik maat 40 nodig had, in plaats van maat 38. Nu past 38 altijd goed. Ik weeg 65 kg en vind het prima. Ik voel me lekkerder in mijn vel dan toen ik 68 kg woog (zoals ik normaal altijd woog), maar wil niet meer obsessief met eten en sporten bezig zijn omdat ik per se mijn streefgewicht (62 kg) wil halen. Waarom is dat getal zo belangrijk? Als ik me prima voel met 65 kg dan is dat toch goed? Dan ben ik toch GEK als ik per se naar een getalletje van 3 kg minder wil? Waarom zou ik dat in vredesnaam willen? Getalletjes zeggen zo weinig dat ik ze zelfs zomaar op internet knal.

Getalletjes zeggen niks
Natuurlijk kan het altijd strakker, maar het punt is: daar zal ik zóveel moeite voor moeten doen en energie in moeten steken… dat is het me helemaal niet waard! Mijn website gaat toch over mijn Bucket List? Denk je nou echt dat ik op mijn sterfbed zal denken: ik wilde dat ik dat getalletje 3 omlaag had gekregen? Ik denk het niet. Ik ga voor de gedachte: ik heb genoten van het leven. Ik heb gehouden van mensen die me lief zijn en andersom, ik heb gedaan wat ik leuk vond, ik heb geleerd, ben wijzer geworden en mijn dromen achterna gegaan. Ik ben gelukkig geweest.

Geluk zit niet in een lager getalletje. Geluk zit in lekker in je vel zitten, doen waar je blij van wordt en houden van. Heel veel houden van. En daar hebben we helemaal geen getalletjes voor nodig.

De grote vraag is nu natuurlijk: ga ik door met BBB? Het antwoord is ‘ja’. Sowieso duurt het nog maar twee weken natuurlijk, maar ik heb er ook veel van geleerd én ik vind gezondheid nog steeds heel belangrijk. Het is alleen dat ik ‘geluk’ belangrijker vind. Verwacht dus volgende week maar weer gewoon een vrolijke update over een meisje dat het fijn vindt om gezond te eten, maar dat getalletjes maar onzin vindt. Gewoon, omdat ze zich daar prettiger bij voelt.

Ook interessant: deze aflevering van ‘Tot op het bot’, waarin een meisje gevolgd wordt dat heel graag alles goed wil doen. Ik herken me daar wel in. 

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

48 thoughts on “BYE BYE BUIKJE| Geluk zit niet in een lager gewicht

 1. 65 kilo is toch prima! Waar maak je je druk om? Hoe lang ben je eigenlijk als ik vragen mag? Goed, misschien zou ik ook aan mezelf moeten vragen waarom die laatste kilootjes nou per se moeten..
  X
  Anouk

  1. Hahaha, ja zo zat ik dus ook! Wij zijn veel strenger voor onszelf dan voor anderen! Ik ben 1.69 trouwens 🙂

 2. Goed geschreven! Lekker gezond blijven eten en doen waar je je goed bij voelt… Ik merk dat ik nu ook al erg blij ben met m’n resultaat..alleen mij. Valkuil is dat ik snel terugval m’n m’n oude gedrag… Geniet van de december maand verder nog!

  1. Ik snap je punt. Ik merk aan mezelf dat ik juist meer ga eten omdat ik zo streng ben. Voorheen deed ik dat helemaal niet en kon ik het makkelijk bij 1 of 2 stuks houden. Succes jij ook nog!

 3. Echt een supereerlijke blog! Heel goed van je 🙂 ik had zelf ook wat (weegschaal) struggles en ga mijn doel ook zeker niet halen. Maar vond het toch een goede manier om gemotiveerd te blijven! En genieten is het toverwoord! 😉

  1. Bedankt voor je lieve antwoord 🙂 Ik vond het ook best spannend, maar jullie reageren allemaal zo lief!

 4. Ik heb voor mezelf de zelfde keuze gemaakt. Ik deed een strenger dieet en daar ga ik na kerst ook wel weer mee verder. Maar nu wilde ik even genieten, lekker koken en eten met kerst. En tot die tijd ga ik mezelf niet vol vreten, maar wil ik wel gewoon genieten en een beetje rust in mijn hoofd.

 5. En zo is het! Fantastische blog! Ik heb zo ook een hele tijd gestruggeld, at ik een week niets, dan was ik aangekomen. At ik alles wat los en vast zit, dan was ik afgevallen. En dat getalletje had zo’n ontzettend invloed op hoe ik mij voelde, verschrikkelijk. Wie hou je voor de gek als dat nummertje belangrijker is dan lekker in je vel zitten.

 6. Wat een goed stukje. Helemaal waar wat je zegt. Het getal maakt uiteindelijk niet uit. Het gaat erom dat je je goed voelt. Dat is soms moeilijk. Als ik niet lekker in mijn vel zit vind ik mezelf standaard ook te dik ook al is dat niet perse de oorzaak van mijn humeur. Mijn zelfbeeld gaat er wel mee samen. Stom eigenlijk. By the way, sporten maakt je ook zwaarder. Spieren wegen nou eenmaal meer dan vet Wist je uiteraard al. Maar nog meer bewijs dat nummertje op de weegschaal echt niet alles zegt. Ik vind het zinnetje mooi dat je zegt dat je op je sterfbed niet gaat nadenken over die drie kilo maar wel over je geluk. Die onthoud ik! Liefs

  1. Hahaha, ja dat van die spieren wist ik inderdaad, maar geloof me: zoveel spier heb ik niet, hoor 😉 Haha!

 7. Ik word stiekem heel blij van deze post <3 love je openheid en je bent gewoon super mooi zoals je bent, beauty is not a number en het moet allemaal wel een beetje leuk blijven en je mag best een keer een stukkie taart eten. Succes!

  1. Aaah dank je, lieve Debby! Weet je? Jij schreef laatst ook een reactie onder een stukje en die heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden. Stiekem wist ik toen al dat je gelijk had, maar ik durfde het nog niet toe te geven. Dank je wel! 🙂 <3

 8. Moeilijk, lastig! Vind trouwens dat je een mooi gewicht hebt hoor! Ik woog vorig jaar 66, nu al 72 ofzo :(. Baal echt VRESELIJK. Maar ik kan de motivatie/zin gewoon niet vinden om écht goed af te vallen. Baal zo erg, maar ja. Zit ook he-le-maal niet lekker in m’n vel. Maar inderdaad: ik vind december ook echt zo’n eetmaand, waardoor m’n motivatie al naar het vriespunt daalt :(.
  Succes ermee!!

  1. Dat gevoel had ik dus ook. En dat wilde ik niet. Toen dacht ik: als het nu niet lukt, dan moet ik nóg strenger zijn en dat wil ik niet. Ik vind mijn streefgewicht niet belangrijk genoeg. Genieten vind ik véél belangrijker. Ik was KLAAR met dat hele gebaal en heb gewoon besloten dat ik dat niet meer ga doen. Balen omdat ik iets lekkers neem? Ik lijk wel gek. Maar ik voel me nu eenmaal beter als ik voor het grootste deel gezond eet, dus dat blijf ik lekker doen. Ik verspilde mijn tijd met balen van mezelf.

 9. You go girl! Serieus, als je merkt dat het je zo dwars gaat zitten, kun je denk ik altijd veel beter even niet te veel focussen op alleen maar afvallen, afvallen en afvallen. Ik was echt mega boos op mijzelf omdat ik even de motivatie kwijt was nadat ik al twintig kilo was afgevallen. Ik heb mijzelf gewoon tijd gegeven. Even niet te druk maken en dan komt het wel weer. Geniet, deze maand!

  1. Ja, precies. Zo knap van je dat jij al zoveel kwijt bent! Dat ben ik natuurlijk niet, maar ik snap wat je bedoelt met ’tijd geven’. Hallo, we moeten ook léven, hoor! 🙂

 10. Ha Marieke,
  Wat een wijze woorden. Zul je zien, volgend jaar ben je die 3 kilo kwijt zonder dat je het door hebt haha. Ik denk dat deze blog voor veel mensen een stukje extra ontspanning brengt :). Mij in ieder geval wel!

  1. Aah, lief Corien. Wat is het toch een vrouwenprobleem. Zucht.
   Maar inderdaad: zul je zien dat ik nu ineens af ga vallen. Nou ja, ook prima. Ik zie het wel! 🙂
   Geniet van de feestdagen meis 🙂

 11. Welkom terug op aarde! Het is een mooi streven om gezond te leven, maar het moet geen obsessie worden. Ik ben wel blij dat ik meedoe met je BBB plan, het sterkt je op de één of andere manier te weten dat je met elkaar bezig bent wat kilo’s kwijt te raken, het heeft me bewuster gemaakt van mijn eetpatroon, maar ik geniet tussendoor toch ook van een koekje of snoepje enz. op z’n tijd.

 12. Marieke, je bent geweldig.
  Ik ken je niet persoonlijk maar je je springt gewoon door het beeldscherm heen met dit artikel. Ik heb zoveel bewondering voor je dat je zo eerlijk durft te zien. En zie het niet als falen! Oke, toen je net begon aan het BBB plan had je het anders voor ogen gezien, en zo is het niet gegaan. Nou en! Je hebt veel mensen geïnspireerd gezonder te gaan eten. Ik doe ook mee aan je BBB, en ik kan je vertellen dus ik ook nauwelijks wat kwijt ben. Maar ik let net als jij er gewoon goed op dat ik gezond leef. En ja, deze maand is ook vreselijk moeilijk, maar we komen er wel door 🙂 En zowiezo is het naar mijn mening makkelijk in de zomer af te vallen. Je hebt dan minder honger (is bewezen!) de zon schijnt, lange dagen, lekker een fietstocht maken, veel salades en smoothies. En dan de winter.. veel mensen hebben last van een winter dip en grijpen dan al snel naar een pak kerstkransjes. Zware maaltijden, donkere dagen, het is allemaal niet makkelijk!

  Marieke, je bent een groot voorbeeld! Ik ben blij dat ik je blog heb ontdekt! Keep up the good work!

  Liefs Fanny

  1. Wauw, dank je wel! Je maakt me wel aan het blozen, hoor! Heel lief verwoord en fijn dat je het herkent 🙂

 13. Wat heb je dit open en eerlijk geschreven, erg mooi artikel!
  Ik wilde ook altijd een paar kilo kwijt maar weet je, ik zit best lekker in mijn vel, ik ben tevreden met mijn spiegelbeeld en ik kan (bijna) alles dragen wat ik wil. Ik vind het eigenlijk wel prima en dat ik dus wat zwaarder ben dan de meeste meiden van mijn leeftijd (ik ben 21), dat is dan maar zo!
  Genieten is veel belangrijker dan bezig zijn met getalletjes die er eigenlijk tóch niet zo toe doen.

  Ik volg ook ’tot op het bot’ en vond de aflevering die je hier gepost heb erg heftig. Het was deels voor mij ook wel herkenbaar ja. Nu heb ik die aflevering teruggekeken na die van de week ervoor en twee afleveringen achter elkaar was sowieso iets teveel van het goede, ik moest de hele tijd huilen. :’)

  Succes nog met de laatste lootjes van BBB en wees gelukkig met je eindresultaat, namelijk dat je lekker in je vel zit én beseft dat getalletjes er niet zo meer toe doen!

  1. Precies, Linda, mooi omschreven. Ik vind die afleveringen ook heftig, maar besefte me wel dat ik NIET door moest slaan. Jij zit ook lekker in je vel, goed zo! Weg met die getalletjes!

 14. Heel mooi geschreven Marieke, ik ben ook een tijd heel obsessief bezig geweest met eten en op een gegeven moment wist ik er niet eens meer van af te komen. Ik wist niet meer hoe ik moest genieten van eten en ”gewoon” moest doen, tot ergernis en bezorgdheid van ouders, familie en vriendinnen. Nu gaat het weer heel goed, begin ik sporten heel leuk te vinden en eet ik meestal gezond maar wel met de nodige jokertjes, die niet eens voelen als jokertjes.

  1. Goed zo, Simone! Ik denk dat veel vrouwen hier ‘last’ van hebben, helaas. Met dank aan de ‘druk’ van de maatschappij. Fijn dat jij ook gesteund werd door je ouders, familie en vriendinnen 🙂 Wij gaan gewoon lekker genieten, veel belangrijker!

 15. Knap dat je dit zo op kunt schrijven (en nog veel knapper dat je er toch mee doorgaat)

  Ik herken heel veel van mezelf in je stukje, vooral dat obsessieve gedrag trok bij mij ook aan de bel dat ik misschien eens verandering in mijn gedrag moet gaan aanbrengen. Inspirerend stukje dit!

  Keep on bloggin!

 16. Herkenbaar hoor… Ik heb een tijdje geleden ook een blog geschreven over ‘weg met de weegschaal’, omdat ik er alleen maar ongelukkig van werd. Ik zat goed in mijn vel, voelde me slanker, tot ik op dat ding ging staan. Belachelijk. Het gaat om hoe je je voelt, niet om dat getal!

  1. De gemiddelde vrouwelijke blogger blogt wel een keer over ‘weg met de weegschaal’, het blijft gewoon een vrouw-onvriendelijk, maar heel erg emotie-bepalend ding!

 17. Lieve Marieke, wat goed van je dat je er nu zo tegen aan kunt kijken 😉
  Ik hoop dat je lekker van deze feestmaand kunt genieten en misschien zien we elkaar nog wel eventjes!
  In ieder geval alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

  xxx Bianca

 18. Supergoed bezig Marieke! Wat schrijf je altijd open en eerlijk 🙂 En zooo herkenbaar! Ik heb dat met het sporten ook. Ik was een tijdje vrij streng voor mezelf qua sporten en wilde per see een bepaald aantal keer per week enz, en ben daar pas mee gestopt omdat ik merkte dat ik het helemaal niet leuk meer vond. Nu ga ik wanneer ik wil, en komt het plezier weer langzaam terug 🙂 Ondanks dat ik helemaal niet bezig ben met afvallen (ik ben zo iemand die kan eten wat ze wil en niet aankomt, hoewel ik de laatste tijd wel probeer om niet te veel ongezonde dinge te eten), vind ik het wel leuk om de artikelen erover te volgen, juist omdat ik wel met mn gezondheid bezig ben.
  Enneh, ik ben een soort stille lezer, zonder bloglovin en ik reageer sporadisch, maar je artikels worden ook door mij zeer gewaardeerd! Ga vooral zo door 🙂

  1. Aaah, lief van je Mariette! Ik zie inderdaad weleens een reactie van je voorbij komen 🙂 Gezellig vind ik dat!
   En ik snap dat jij (ondanks dat je alles kunt eten) toch bewust met je gezondheid bezig bent. Erg knap, want juist dan zou je heel gemakkelijk ongezond kunnen gaan leven, lijkt me! Bedankt voor je complimenten 🙂

 19. Goedzo Marieke, topper! Je moet natuurlijk wel vrolijk blijven(: En idd, een getalletje zegt niets, als je lekker in je vel zit is veel belangrijker!
  Succes(:
  Dikke kus

 20. Ik begrijp precies wat je bedoeld! Ik heb de afgelopen tijd gewoon opgelet wat ik heb gegeten, maar heb tijdens sinterklaas niets laten staan.

  Door BBB ben ik wel bewuster geworden van mijn snaaimomenten en dan vooral die op school. DIe op school zijn nu helemaal weg en thuis grijp ik nog maar 1x per week naar de chips. Ik merk dat ik fitter ben doordat ik frisdrank meer drink en minder vet eet (: Maar mijn gewicht schommelt nogsteeds rond de 60..

 21. Heel goed van je, en wie weet val je juist wel af als je niet zo obsessief bezig bent met je eetdagboekje enzo. Heel veel succes! 🙂 Ik weeg op dit moment ook 65 kilo.

 22. Super leuk om te lezen!! Heb lange tijd je blog niet kunnen lezen doordat ik midden in mijn laatste tentamens zat. Nog even en ik ben afgestuurd voor mijn master en ga ik trouwen (februari). Stress genoeg dus! Daarnaast doe ik ook mee aan BBB.. Ik ben zoals ik al eerder heb aangegeven als sinds januari bezig met afvallen en ben van 81.3 naar 59 kg gegaan (bij 1.60m). Wat mijn doel was? Toen ik in januari begon was mijn doel: 65.. Toen ik dat een paar maanden erna haalde: toch maar de 60… En toen zelfs dat lukte sloeg ik door: ik wilde 55kg wegen… Nou, ook ik zie inmiddels in dat die getalletjes ook maar echt gewoon getalletjes zijn. Ik zit beter in mijn vel dan ooit, mijn vriend (bijna man;)) vind me super mooi (vond ie ook met 81 kg hoor) en ik durf mezelf weer te laten zien. Dat is dan ook de reden dat ook ik het afvallen wat losser heb gelaten. Ik geniet nu een paar weken al volop van al het lekkers dat deze dagen met zich meebrengt, en bijkomen? Neehoor blijf rond de 59 hangen (de ene week wat meer, de andere week wat minder). Ook ik ga mijn BBB doel van 58 dus waarschijnlijk niet halen. Jammer, maar het is niet anders. Ik kan zeggen: ik voel me goed! En dat is belangrijk!

  Ik wil je wel super bedanken voor het opzetten van BBB, want het heeft me zeker geholpen! Ik vind het super fijn om te horen dat ik niet de enige ben die misschien onrealistische doelen stel, zeker nu rond de feestdagen. Meid, ik ken je niet natuurlijk, maar ik vind je super uitzien en goed om te horen dat je je gewoon goed voelt!

  Een getalletje is maar een getalletje, je gevoel zegt veel meer!

  Fijne feestdagen Marieke!

  1. Wat een lieve reactie, Stephanie! En wat gaaf dat je gaat trouwen!!! Gefeliciteerd!
   Ik zou zeggen: we hebben ons streefgewicht wel gehaald… We vinden het toch goed zo? 😀

  2. Helemaal waar! We hebben ons streefgewicht wel gehaald!!:)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.