BYE BYE BUIKJE | Deze soorten dans zijn goed voor je!

SONY DSC

Voetjes van de vloer!
Laurine, Marieke, Pauline

Eén van mijn beste vriendinnetjes, Laurine, is heel goed in dansen. Ik houd inmiddels niet meer bij hoeveel uur ze per week danst en lesgeeft, maar haar super strakke buik zegt wel genoeg: die meid kan er wat van. En daarom heb ik haar gevraagd of ze een artikeltje wilde schrijven over dansen, verschillende soorten dans én waar die vormen nou precies goed voor zijn.

Iedereen weet dat sporten belangrijk is om gezond te blijven of te worden. Sporten kan op veel verschillende manieren, zoals fitness, wielrennen, hardlopen en natuurlijk dansen. Op veel sportscholen, gymvereningen en dansscholen worden verschillende soorten dans aangeboden. Omdat er ontzettend veel verschillende lessen zijn, zet ik ze in deze blog even voor je op een rijtje en vertel ik waar welke manier van dansen precies goed voor is.

Jazz dance | Streetdance | Hiphop

Op dansscholen en gymverenigingen wordt vaak ballet, jazz dance, moderne dans, streetdance of hiphop aangeboden. Dit zijn lessen die zich richten op verschillende stijlen. Ze zijn vaak beschikbaar voor verschillende leeftijden en niveaus. Bij alle lessen wordt begonnen met een warming up. Daarna volgen er oefeningen en wordt er gewerkt aan een dans voor bijvoorbeeld een optreden.

Ballet: hier wordt vaak klassiek ballet mee bedoeld. Hierbij is het de bedoeling om netjes en beheerst met je lichaam om te gaan. Het komt hierbij erg aan op kracht en techniek.

Moderne dans: is vaak op rustige muziek een dans maken. Hierbij gaat het ook weer om techniek en vaak lopen de bewegingen door zodat alles in elkaar doorloopt.

Jazz dance: jazz dance heeft iets weg van ballet, maar is veel meer op nummers van nu, zoals top 40. Vaak zijn deze lessen een combinatie van ballet, moderne dans en streetdance. Deze lessen zijn goed te volgen voor iedereen.

Streetdance: is stoerder dan jazz en gebeurt ook veel op nummers uit de top 40.

Hiphop: hiphop is wat losser dan bijvoorbeeld streetdance en is vaak op rap muziek, hiphop muziek, gangster muziek.

Nadelen: er wordt gewerkt aan een dans, dus je moet wel de passen onthouden. Het gebeurt vaak in een rustig tempo waarbij er veel herhaald wordt, dus het is meestal goed te volgen. Naarmate je een hoger niveau krijgt, worden de dansen sneller aangeleerd en moet je meer kunnen onthouden.

Voordelen:

– Deze vormen van dans zijn bij veel verschillende dansscholen en gymverenigingen te volgen. De prijzen van de lessen zijn erg verschillend, waardoor het voor iedereen betaalbaar is. Bij gymverenigingen zijn de lessen meestal goedkoper dan bij dansscholen. Maar bij dansscholen worden meer verschillende stijlen aangeboden.

– In alle lessen zijn er oefeningen voor conditie, kracht, techniek en lenigheid. Dus de lessen zijn geschikt om lekker te sporten en rustig af te vallen.

Laurine

Stijldansen

Stijldansen wordt aangeboden op dansscholen. Hierbij kun je certificaten halen zoals brons, zilver en goud. Stijldansen doe je samen met een partner. Het gaat erom dat je verschillende dansen leert en niet om bijvoorbeeld je conditie te verbeteren.

Nadelen: je hebt een partner nodig, je moet pasjes uit je hoofd leren en vaak zijn de lessen aardig aan de prijs.

Voordelen: er zijn verschillende danssoorten die je in deze lessen leert, zoals samba, tango, quick step. Het is heel gevarieerd, dus het blijft leuk!

Yoga (power) | Pilates

Deze stijlen zijn de laatste jaren erg in opkomst. Bij yoga en pilates worden verschillende oefeningen gedaan die goed voor je lichaam zijn. Het is het van belang om rustig te worden in je hoofd, waardoor je bijvoorbeeld ook minder emotionele eetbuien zult hebben.

Nadeel: je werkt niet echt aan je conditie; het gaat meer om kracht, balans en ontspanning.

Voordeel: je bent meer in balans en je zit lekkerder in je vel. Het is ook erg goed voor je als je veel nadenkt en je veel zorgen maakt.

Total body | Steps | Zumba

Total body, steps en Zumba zijn verschillende groepslessen die worden aangeboden op sportscholen, dansscholen en gymverenigingen. Deze lessen richten zich op conditie en kracht. Deze lessen zijn goed als je wilt afvallen.

Bij Steps gebruik je een step (een soort bankje/verhoging) waar je allemaal oefeningen op doet. Zumba is makkelijk dansen op vrolijke, Braziliaanse muziek. Total body is een combinatie van dit alles; hier komt steps in voor maar ook Zumba. Dit is een erg diverse les. Al deze lessen zijn makkelijk te volgen en vaak worden de oefeningen een aantal weken herhaald.

Bootcamp

Is de nieuwe hipe. Hierbij komt het vooral aan op conditie en kracht. Vaak worden deze lessen in de zomer ook buiten gegeven.

Als kind zat ik op ballet en later heb ik ook nog aan stijldansen gedaan, maar daar houd het bij op. Toch vind ik dansen erg leuk. Misschien moet ik er maar eens wat mee gaan doen. In ieder geval met yoga! Dank je wel voor het leuke artikel, Lau! Ik heb er in ieder geval veel van geleerd.

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

6 thoughts on “BYE BYE BUIKJE | Deze soorten dans zijn goed voor je!

    1. Allerlei krachtoefeningen, hardlopen… denk aan een leger-training! Daar komt het oorspronkelijk ook vandaan 😉 Kortom: keihard en effectief trainen!

  1. Als jeYoga wil proberen zou ik ook Poweryoga of Ashtanga eens aanraden, dat is net even wat pittiger en dynamischer dan Hatha yoga, maar toch ook ontspannend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *