CBS-mevrouw

♫ Beyoncé – Run the world

Eindelijk besloten we om te gaan hardlopen. Dat mocht ook wel, want volgende week zondag staat er alweer een wedstrijd op het menu. De kou hebben we deze winter nog wel getrotseerd, maar de sneeuw durfden we niet aan. Tel daar een wintersport bij op en het komt erop neer dat we zo’n drie weken niet hard gelopen hebben. Foei. Maar goed, daar gaat deze column helemaal niet over.

Ik had dus net drie kwartier hard gelopen en stond nog uit te hijgen in ons appartement. Geert stond – met zijn broek op zijn knieën – op het punt om onder de douche te springen en ik verlangde naar een groot glas water. Toen ging de bel. Ik stak mijn hoofd uit het raam om te kijken wie er voor de deur stond. Een vrouw met kort, rood haar, een brilletje op haar neus en een wijde paarse broek aan. ‘Hallo’, riep ik uit het raam. ‘Hallo! Ik ben van het CBS, ik kom jullie interviewen!’ O jee, ja, daar hadden we een brief over gekregen.

Ach, waarom ook niet, dachten wij. Geert trok zijn kleren weer aan en liep zo langzaam mogelijk naar beneden, terwijl ik alle schone was op het bed gooide (lang leve de hoogslaper!). Even later stond ze in de kamer met een laptop in haar handen. We boden haar een kopje koffie aan en ze nam plaats op de bank. Slechts één persoon hoefde ze maatschappelijke vragen te stellen. Geert besloot unaniem dat ik de aangewezen persoon was. En dus wreef ik een natte washand over mijn gezicht en trok ik schone kleren aan. De douche moest maar even wachten.

Heel wat vragen verder was het pas tien minuten later. Ik heb de vrouw vertelt wat ik vind van allerlei maatschappelijke kwesties. Ze bleek vooral onderzoek te doen naar de meningen over de gezondheidszorg in Nederland (Moeten rokers meer betalen voor hun ziektekosten?). Maar gelukkig mocht ik ook de vijf grootste problemen van dit land aangeven. Van schrik kon ik er maar twee opnoemen, maar één van die twee betrof natuurlijk wel de bezuinigingen in het onderwijs. Ik heb niet gestaakt, dus ik moest het toch op de één of andere manier goed maken.

Al met al een hele onderneming, zo’n interview van het CBS. En belangrijk, dat ook. Ik heb toch maar mooi een deel van het Nederlandse volk vertegenwoordigd. Er worden namelijk random adressen getrokken en dit keer waren wij de gelukkige. Al met al een hele eer. Ik hoop dat ik ook namens jullie sprak. En zo niet, dan hebben jullie pech.

Follow my blog with Bloglovin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.