CHANGE THE WORLD #5 | Papier besparen: 5 snelle en makkelijke tips!

Vrijdag-Change-The-World-dag! Vandaag weer een kleine, makkelijke opdracht waarmee je de wereld een stukje mooier kan maken. Het onderwerp van vandaag is ‘onnodig drukwerk’. We weten allemaal dat er onnodig veel bomen gekapt worden voor het maken van papier. Natuurlijk is papier harstikke handig en nódig, maar je kunt tegenwoordig zóveel digitaal vinden, dat drukwerk heel vaak overbodig is. Terwijl je binnen vijf  minuten na het lezen van deze blog al een heleboel papier bespaard kan hebben. Doe je mee?

Manieren om papier te besparen:

Naast gewoon zuinig omgaan met printpapier (dubbelzijdig printen!) en kladpapier zijn er vijf grote dingen die je kunt veranderen:

1. Plak een Nee/Nee sticker op je brievenbus

Wij gebruikten ‘m tot nu toe alleen voor als we op vakantie zijn, maar ik heb hem zojuist voor altijd op onze brievenbus geplakt: de nee/nee sticker. Elke week krijgen we een grote hoeveelheid foldertjes en kranten binnen, terwijl we alle foldertjes gewoon op de app op de iPad bekijken. Zonde! Een sticker haal je bij de gemeente en een ‘bordje’ koop je bij zo’n goedkope eurowinkel/executie-uitverkoop voor nog geen euro.

2. Zeg De Telefoongids en Gouden Gids op.

Je kunt iedereen toch bereiken via mobiele nummers, e-mail en social media. En als je een nummer nodig hebt, vind je ‘m op internet! De telefoongids opzeggen doe je binnen 1 minuut hier, door een formuliertje in te vullen. Ik heb ‘m nog nooit ontvangen, maar voor de zekerheid wel even opgezegd.

3. Zeg papieren catalogussen op

Ikea verzendt bijvoorbeeld een (leuke, maar díkke) catalogus, terwijl ze gewoon een leuke, gratis app hebben en de catalogus ook online te bekijken is. Ikea maakt het ons echter wel heel moeilijk om ‘m af te zeggen. Via veel gestelde vragen en heel wat klikwerk vind je uiteindelijk de zin: Als je geen catalogus meer wilt ontvangen, kan je je afmelden op postfilter.nl. Als je daar vervolgens ‘Ikea’ invoert bij het systeem, zie je dat je de catalogus alleen af kunt melden door een brief te sturen (ze geven er wel een voorbeeldbrief bij). Wat een gedoe! Om eerlijk te zijn weet ik niet of ik de catalogus in dit huis ook krijg, maar zodra ik ‘m ontvang, ga ik ‘m opzeggen.

Maar ook andere bedrijven sturen nog weleens een catalogus per post. Gewoon opzeggen en digitaal bekijken! Zo zonde van het papier.

4. Zeg de TV-gids op

Ook zo zonde van het papier: de TV-gids. Kost je nog geld ook! Wij hebben er nooit één gehad, omdat je gewoon op tvgids.nl kunt kijken en zij ook een gratis app hebben. Als je ‘m wel hebt: zeg ‘m gewoon op! Leuke geldbesparing en scheelt ook een hoop papier!

5. Koop digitale tijdschriften en e-books

Het enige puntje waarvan ik ‘m zelf niet helemaal in uitvoering ga brengen. Ik ben namelijk gek op échte boeken en tijdschriften. Maaaaar, ik ga er wel zuinig mee om! Boeken die ik niet meer lees en niet wil bewaren, verkoop ik weer en tijdschriften geef ik mee aan mijn schoonzusje, die er op school mee knutselt. Enne: ik lees ook wel e-books, hoor! Mijn eigen boeken bijvoorbeeld!

Ga jij een tip uitvoeren?

Vergeet niet lid te worden van de Facebookgroep waar je al je blogs en tips kunt delen!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

13 thoughts on “CHANGE THE WORLD #5 | Papier besparen: 5 snelle en makkelijke tips!

 1. Ik ben dol op folders kijken alleen vind ik het wel zonde dat ze in plastic verpakt zijn. Net als veel geaddresseerde dingen. Dat is van mij niet nodig. Wij scheiden wel het papier van het andere afval. En ik heb nauwelijks tijdschriften of nieuwe boeken dus het zit wel goed zo 🙂 afgezien van de folders dan.

 2. Sinds je deze challenge begonnen bent, ben ik me er wel heel erg van bewust geworden hoe goed wij al bezig zijn. We douchen al heel kort, eten geen vlees, geen apparaten op stand by en ook deze sticker hebben wij op de brievenbus. Het is voor mij meer een vanzelfsprekendheid. Wel fijn om te beseffen! En nu moeten er meer mensen volgen!

 3. Leuke opdracht. Ik heb geen nee/nee sticker, aangezien dan ook de plaatselijke krantjes niet meer komen en die lees ik wel graag. Maar de folders gaan vaak (grotendeels) ongelezen de papierbak in, zonde. Het liefst zou ik iets hebben waarmee we de folders niet krijgen en de krantjes wel…
  Dat laatste punt gaat het voor mij ook niet worden, ik wil een boek graag vasthouden, bladzijden omslaan, etc.

  1. Misschien kun je zelf een briefje maken en op de brievenbus plakken? 🙂 de postbode moet toch langs komen om te kijken wat er op de bus staat! 🙂

  2. Bij ons in Tiel heb je stickers met ja/nee, ja voor de gratis kranten, nee voor de folders. Geen idee of elke gemeente deze heeft, navragen maar denk ik.

 4. Het meeste hiervan doe ik eigenlijk al behalve het punt van boeken en tijdschriften. Ik lees ook nog wel eens ebooks maar digitale tijdschriften vind in echt heel onprettig.

 5. Nog een tip: geen papieren rekeningafschriften meer! Die kun je volgens mij bij alle banken ook digitaal krijgen.

 6. Wat vind je van de tip om op ‘school’ (in mijn geval universiteit) de leraren proberen te overtuigen dat het echt onzin is om alle opdrachten, maar ook alle tussenopdrachten en conceptversies ‘hardcopy’ (ofwel uitgeprint) in te leveren? Soms zelfs in tweevoud?

  Hihi, daar kan ik me namelijk helemaal dood aan ergeren!

  1. Haha dit is ook echt nummer 1 irritatie bij mij. Wat een takkewerk zeg en uiteindelijk gooien ze het toch weg. Pffft.

 7. Zonde dat veel mensen ook geen rekening houden met wat er platgehaald moet worden voor de productie. Ook biologisch papier is eigenlijk nauwelijks te vertrouwen. Recyclen moet gewoon veel meer in de spotlight komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.