CHANGE THE WORLD #6 | Is jouw cosmetica écht dierproefvrij?

Zie je dat schattige konijntje hierboven? Dat was mijn konijn, toen ik nog kind was. Lief, hè? Konijntjes zijn geweldig en ik vind het dan ook héél jammer dat ik er allergisch voor ben. Wat ik óók heel jammer vind, is dat veel cosmeticamerken nog steeds dierproeven uitvoeren om hun producten te testen. Maar, Marieke, het is 2014. De meeste merken doen dat toch alláng niet meer? Dat zou je denken, maar toen ik de lijst met merken die het wél doen voor ogen kreeg, schrok ik me dood. Dat merk óók? Maar… daar heb ik ook make-up van!

De EU heeft een verbod op dierproeven ingevoerd, waardoor je misschien zou denken dat alle cosmetica dierproefvrij zou zijn. Helaas. Veel merken testen hun producten buiten de EU, in landen waar het nog wel mag (China stelt het bijvoorbeeld zelfs verplicht). Regelmatig noemen merken hun producten ‘dierproefvrij’, terwijl ze dit helemaal niet zijn. Het eindproduct is dan bijvoorbeeld niet op dieren getest, maar de gebruikte ingrediënten kunnen dat wel zijn. Of ze laten een derde partij de proeven uitvoeren.

Op de blog van Sophie (Naoki) staat een lijst met alle merken die nog dierproeven uitvoeren. Maar – veel belangrijker – ook een lijst met merken die wél dierproefvrij zijn! Sta je in de winkel en wil je zeker weten dat een merk dierproefvrij is? Kijk dan of er een Leaping Bunny logo op de verpakking staat (het logo van Cruelty Free International), volgens Sophie het enige betrouwbare wereldwijde dierproefvrije logo. Op Naoki vind je nog veel meer interessante informatie over cosmetica en dierproeven (je hoeft niet bang te zijn voor gruwelijke foto’s of verhalen), dus voor meer informatie verwijs ik je graag door naar haar blog!

De opdracht

 1. Lees de lijst met merken die nog dierproeven uitvoeren en bekijk of er merken zijn waarvan jij producten in de kast hebt liggen. (Grote kans van wel, helaas.)
 2. Bekijk de lijst met merken die wél dierproefvrij zijn en doe er je voordeel mee.

Ik zeg niet dat je alle make-up die al in je kast ligt weg moet gooien, maar ga even na wat jij belangrijk vindt. (En voor de heren, het gaat niet alleen om make-up, maar om ook om verzorgingsproducten!) Hoeveel moeite is het om voortaan een mascara te kopen van een ‘goed’ merk en die andere producten lekker te laten liggen? En nee, dat hoeft niet duur te zijn. Mijn favoriete budget merken Catrice en Essence bijvoorbeeld, zijn dierproefvrij! En ook bij Hema en Etos kun je zonder schuldgevoel winkelen. Ik weet inmiddels genoeg en neem voortaan het lijstje met juiste merken mee als ik weer eens ga winkelen.

Wat doe jij? Zeg eens eerlijk: wist je al dat deze merken dierproeven uitvoeren? Ik niet!

Vergeet niet lid te worden van de Facebookgroep waar je al je blogs en tips kunt delen!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

9 thoughts on “CHANGE THE WORLD #6 | Is jouw cosmetica écht dierproefvrij?

 1. Joh, schrik me rot…eigenlijk alle producten die elke dag over de tv vliegen staan op ‘het verkeerde lijstje’. Eigenlijk kende ik, op de huismerken na dan, haast geen enkel merk op ‘ het goede lijstje’. Wat een eye-opener op de vrijdagochtend…..en nu ga ik douchen met 🙁 Dove 🙁 …..

 2. Ik dacht dat in de EU geen cosmetica meer verkocht mag worden die niet dierproef vrij is? Ook niet als het getest wordt buiten de EU?
  Mja, ik heb niks tegen proefdieren in het algemeen, maar voor cosmetica is het eigenlijk niet meer nodig. Ik let er eigenlijk ook nooit op omdat het aantal proefdieren wat voor cosmetica gebruikt wordt heel erg laag ligt vergeleken met proefdieren voor medicijnen.

 3. Oh nee waarom Dove? 🙁
  Ik heb er jaren over gedaan om uit te vogelen tegen welke deodorant ik kan (en dus geen rode, brandende plekken van krijg) en dat zijn twee soorten van Dove.
  Ik ben wel blij om te zien dat alle andere merken die ik gebruik wel dierproefvrij zijn. Dat valt me weer mee.

 4. Wat goed dat je je erin verdiept hebt! En veel dank voor het delen van deze informatie en het linken naar mijn blog, waardeer ik zeer 🙂

 5. Jep! Ik check de lijst van sofie regelmatig. Zelfs als een bedrijf beweert wel dierproefvrij te zijn, helaas zijn dat er ook nog aardig wat. Die zeggen van wel maar het niet zijn. Ik maak op wat ik heb maar heb een tijdje terug besloten niks meer te kopen wat op dieren getest is. Moet dus nu op zoek naar een fijne mascara. Fijn zo’n artikel. Liefs

 6. Wat erg eigenlijk, zo’n lijst met merken die nog allemaal op dieren testen. Gelukkig zijn er ook nog wat merken die ik heb en niet op dieren testen. Ik ga het lijstje ook zeker uitprinten! 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.