CHANGE THE WORLD #2 | Vul je keuze over orgaandonorschap in op jaofnee.nl

mariekevanwoesik.nl_zegt_ja_kleur

Mijn blog gaat over dingen doen vóórdat je dood gaat. Domen najagen. Doen wat je altijd al hebt willen doen. Maar wat áls je doodgaat? Iedereen heeft daarbij zijn eigen beeld en verhaal. Sommigen geloven dat er na de dood iets is, anderen denken dat het daarna over is. Ikzelf geloof dat ik na mijn dood niks meer aan mijn lichaam heb. Daarom ben ik al sinds mijn twaalfde orgaandonor. 

Daarvoor wilde ik het eigenlijk ook al zijn, maar toen had ik het zelf op een briefje geschreven dat ik in mijn portemonnee had gestopt. Schattig, hè? Op mijn twaalfde besloot ik dat het officieel moest. Ik weet nog dat ik het aan mijn moeder vroeg. ‘Prima, meisje, ga maar naar de apotheek om een inschrijfformulier te halen.’ Daar ging ik dan, op mijn fietsje. En oh, wat voelde ik me goed omdat ik zo’n bewuste keuze had gemaakt. En ik sta er nog steeds voor 200% achter. Sterker nog, inmiddels ben ik ook bloeddonor.

Tegenwoordig gaat het allemaal veel gemakkelijker en kun je binnen 2 minuten op jaofnee.nl aangeven of je donor wilt worden of niet. Het is belangrijk dat je jouw keuze invult, ook als je geen donor wilt worden. Veel Nederlanders hebben zich nog steeds niet geregistreerd. Die onduidelijkheid is voor nabestaanden heel vervelend, want in zo’n geval moeten zij kiezen wat er met jouw organen moet gebeuren.

Je hoeft niet bang te zijn dat jouw organen niet goed zijn omdat je ongezond leeft en je kunt je keuze altijd wijzigen als je er later anders over denkt. De artsen laten je niet sneller doodgaan omdat je donor bent en je kunt ook aangeven welke organen je eventueel niet wilt doneren.

Als je meer informatie wilt lezen, kun je hier terecht.

De opdracht

Je raadt het al: vul jouw keuze in op jaofnee.nl. Een makkelijke en snelle opdracht, want het kost je hooguit 2 minuten! Heb je je keuze al ingevuld? Super! Misschien kun je op je blog of mondeling anderen overhalen om ook hun keuze in te vullen! Want iédereen moet dit gewoon invullen.

Heb jij jouw keuze al aangegeven? Als je wilt vertellen over je motivatie; ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen!

Vergeet niet lid te worden van de Facebookgroep waar je al je blogs en tips kunt delen!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

33 thoughts on “CHANGE THE WORLD #2 | Vul je keuze over orgaandonorschap in op jaofnee.nl

 1. Ik ben zowel orgaandonor als bloeddonor, allebei sinds m’n 18e. Ze mogen van mij alles hebben, door mijn opleiding weet ik dat ze er goed mee om zullen gaan en dat ze ook bijvoorbeeld geen zichtbare huid zullen gebruiken. Ik ben nog aan het twijfelen om m’n lichaam af te staan aan de wetenschap, omdat ik weet dat onderzoekers, maar ook studenten er veel aan hebben (en dat ze het leuk vinden om snijzaalpractica te hebben, eigen ervaring =D)

  1. Ik denk niet dat het allebei kan. Momenteel ben ik orgaandonor en ben ik er gewoon nog over na aan het denken om m’n lichaam af te staan aan de wetenschap. Als je dit wilt, moet je dit vaak aangeven bij een universiteit of instelling, dus het is dan sowieso een weloverwogen keuze. Aan de andere kant vind ik het ook wel weer fijn dat mijn naasten nog wel afscheid van me kunnen nemen en me kunnen begraven, dus vandaar dat ik misschien gewoon orgaandonor blijf.

 2. lieve marieke

  ik vind dit weer een super challenge ik ben even begonnen met water bespaard en heb net 9.42.1 gedocht dit is dan wel de grote scrub en scheren buurt dus zondag nog een keer en dan zien we wel ik douche trouwens al drie keer in de week ivm eczeem en zeer gevoelige huid , en de tweede opdracht ik ben al orgaandoner al vanaf mijn 18 ze mogen bijna alles hebben ….

 3. Ik ben orgaandonor en was bloeddonor. Doordat ik regelmatig medicijnen slik kon ik vaak geen bloed geven dus daar ben ik mee gestopt.
  Orgaandonor ben ik nu een aantal jaar, ik heb zelf toch niets meer aan mijn lichaam als ik doodga en ik kan er dan iemand anders mee helpen. Prima dus!

  1. Ik heb dezelfde instelling! Wel vervelend dat bloed doneren soms zo lastig is! Mij is het ook pas 1 x gelukt 🙁

 4. Hoi naamgenoot,

  Ik ontdekte je challenge te laat, maar ga de komende week mijn douche gedrag bijhouden en evalueren.
  Ook ik ben sinds mijn 12e geregistreerd als orgaandonor. Ik weet niet of ik het goed heb onthouden, maar met één donorlijf kunnen wel zo’n 300+ mensen worden geholpen. Geweldig dat je dat als laatste “actie” voor je medemens kan doen toch?!

 5. Ik vind het ook mooi en ook ik ben al donor sinds mijn 12 de. Ik heb zelfs al in het ziekenhuis al vaak kindjes behandeld die werden geholpen na een orgaan donatie. Of juist een kaartje van de ouders van een overleden kindje met hoeveel andere kindjes er zijn geholpen. Ik vind het zo ontzettend knap dat ouders die keuze maken want die keuze is voor kinderen verschrikkelijk moeilijk. Ik heb daar super veel respect voor. Het is heel hard nodig. Goed dat je hier aandacht aan besteed Marieke.

 6. Ik heb er bewust voor gekozen om geen orgaandonor te zijn. Bloeddonor ben ik wel geweest maar mijn aderen zijn niet altijd even makkelijk dus dat heb ik opgegeven. Deed echt superveel pijn altijd.
  Mijn motivatie om geen donor te zijn is omdat ik vind dat wij als mensheid ons best doen om ook de zwakste individuen in leven te houden. Met elke diersoort en elk fokprogramma wordt erop gelet de gezondste en sterkste dieren te behouden maar de mens plaatst zich daarboven. Ook in de natuur geldt het recht van de sterkste. Tuurlijk, ongelukken kunnen gebeuren maar ik ben tegen orgaandonatie bij genetische defecten. Het is misschien hard, maar dat is nu eenmaal waar ik in geloof, het recht van de sterkste. En ook als ik ooit een orgaan nodig zou hebben, dan zou ik dat niet willen hebben.

  1. Als je een weloverwogen keuze hebt gemaakt waar jij je goed bij voelt, is het prima toch? 🙂 Als je maar ‘ja’ of ‘nee’ invult!

  1. Oeh! Ik heb even gegoogled en kwam hierop:
   “Als u Belg bent of meer dan zes maanden in België woont, dan staat de wet de verwijdering van organen na uw dood toe tenzij:
   u dit uitdrukkelijk heeft geweigerd tijdens uw leven
   uw naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgenoot) zich tegen de orgaanafname verzetten
   Als u niet wilt dat na uw dood organen of weefsels worden weggenomen uit uw lichaam, dan moet u een document invullen en overmaken aan uw gemeente.”
   Meer info staat hier: http://www.belgium.be/nl/gezondheid/gezondheidszorg/orgaan-_en_bloeddonatie/orgaandonatie/

  2. Hallo Lore, Marieke,
   Ik heb op mijn blog juist een stukje gezet over orgaandonatie in België, het staat ook op de FB pagina van Change The World. Wij Belgen zijn automatisch donor maar de nabestaanden kunnen het nog tegenhouden als je je niet expliciet laat registreren.

 7. Dank je wel, Marieke! Ik loop ook al vanaf kleins af aan met zo’n mooi rood donorcodicil in mijn portemonnee. Later veranderde dat en heb ik een formulier ingevuld en per post opgestuurd. Ook voor mijn man. Ik heb in mijn Day Zero Project onder andere het doel opgenomen om mijn donorschap te checken. Maar eigenlijk dacht ik dat het wel goed zat. Ik had tenslotte al dat papiertje jaren bij me gehad en ook nog eens via een formulier alles ingevuld. Wat blijkt? Ik stond NIET geregistreerd en mijn man ook niet. Dus dank je wel voor deze blogpost. Ik ben weer donor!

 8. Ik ben orgaandonor, en met volle overtuiging ……sinds dat een neefje van mij verongelukte en zijn ouders gevraagd werd de organen te doneren…mijn neefje was toendertijd 10 jaar en mijn oom en tante besloten om de dood van hun kind niet zinloos te laten zijn…Dat gaf stof tot nadenken over een onderwerp waar eigenlijk toendertijd nog helemaal niet zo openhartig werd gesproken…Vandaar dat ik toen besloten heb om orgaandonor te willen zijn….

 9. Mooie opdracht! Of je nou wel of geen orgaandonor wil zijn, het is belangrijk om je keuze in te vullen. Op jaofnee.nl zag ik dat in mijn gemeente meer dan de helft van de inwoners hun keuze niet heeft ingevuld, had niet verwacht dat zoveel mensen dit niet doen!
  Ik ben geen orgaandonor omdat ik mijn hersenen wil doneren aan de hersenbank. Het weefsel wordt dan gebruikt voor onderzoek. Mijn uitwerking van de opdracht staat inmiddels online, daar kun je meer lezen over mijn keuze.

 10. Mijn keuze staat al een tijdlang geregistreerd. Natuurlijk ben ik donor! Bloed geven kan ik helaas niet vanwege m’n chronisch ziek zijn, anders had ik dat uiteraard ook gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.