CHANGE THE WORLD #1 | Douche een paar minuten minder

Eindelijk is het dan tijd voor opdracht 1! Heb je helemaal gemist wat Change The World is? Op deze pagina vind je in het kort waar de challenge over gaat en hoe je meedoet. Maar nu vertel ik je snel meer over de eerste opdracht! Deze week gaan we namelijk héél veel water besparen door een paar minuten minder te douchen!

Wat kost een gemiddelde douchebeurt?
Een gemiddelde douchebeurt duurt 10 minuten. Daarmee verbruik je 50-80 liter water, wat natuurlijk ontzettend veel is! Toch kun je beter douchen dan een bad namen, want met in bad gaan verbruik je gemiddeld 115-150 liter water. Het bizarre is dat wij in Nederland gewoon drinkwater gebruiken om te douchen, terwijl zóveel mensen in arme landen niet eens genoeg drinkwater hebben. Maar… ik ben deze challenge niet begonnen om te zeuren over negativiteit! Nee, we gaan wat doén.

Water besparen
Als iedereen in een gemiddeld huishouden 1 minuut minder zou douchen, bespaar je 5000 liter warm water en 32 m3 gas (€25). 5000 liter! Wat énorm veel! En dat is wat wij ook gaan doen: water besparen! Zoveel mogelijk!

Niet iedere website geeft precies dezelfde aantallen weer, maar voor deze opdracht wil ik uitgaan van de gegevens van Waterbedrijf Groningen. Zij zeggen dat je tijdens het douchen gemiddeld 8,7 liter water per minuut verbruikt. Een waterbesparende douche verbruikt ‘maar’ 6,9 liter water. Een comfortdouche daarentegen verbruikt wel 14,4 liter water.

De opdracht

De opdracht van deze week is eigenlijk heel simpel: probeer zoveel mogelijk minuten MINDER te douchen dan je normaal doet. Ik heb de opdracht verdeeld in 3 stappen:

 1. Neem de tijd op als je doucht om te kijken hoe lang je er normaal gesproken over doet.
 2. Probeer de dagen erna steeds een aantal minuten mínder te douchen dan normaal. Hoeveel minuten je minder gedoucht hebt, schrijf je op.
 3. Volgende week vrijdagochtend komt er een blog online waar je onder kunt vertellen hoeveel minuten je hebt bespaart. Ik reken dan uit hoeveel liter water we met z’n allen sámen bespaard hebben de afgelopen week!

Ik heb vanmorgen de tijd al opgenomen: ik douche normaal gesproken 10 minuten en 14 seconden. Daarna wordt ons water kouder, dus ik vermoed dat de huurbaas er een systeempje in heeft gezet. Alleen maar goed natuurlijk! Maar… als ik nou 5 minuten minder ga douchen, dan bespaar ik gemiddeld 43,5 liter water per dag! Dat is 304,5 liter water per wéék! Dat zijn 1522,5 glazen water! In mijn eentje! (Komt die wiskunde B toch nog van pas.)

Doe jij ook mee? Want samen kunnen we héél veel water besparen! En als je je vriend, broer, ouders, buurmeisje of beste vriendin ook zo ver hebt gekregen om water te besparen, vermeld die minuten dan ook vooral in je reactie volgende week, want hoe meer water we besparen, hoe beter!

Vergeet niet lid te worden van de Facebookgroep waar je al je blogs en tips kunt delen!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

37 thoughts on “CHANGE THE WORLD #1 | Douche een paar minuten minder

 1. Oeh leuk! Ik douche alleen al heel kort omdat ik douchen niet fijn vind (iedereen verklaart me voor gek). En niet elke dag (gelukkig stink ik niet van mezelf en werk ik ook niet heel hard, haha).

 2. Confronterend blogje dit. Ik ben echt iemand die veel te lang onder de loeihete douche staat. Zal er eens bewuster mee omgaan.

 3. Wauw wat goed! Opgemeten en alles! Ik douche hier in Nicaragua echt veeeeel korter, alleen als ik moet scheren enzo wat langer :’). Brr, koud!

 4. Haha wat een leuke opdracht! Ik doe in ieder geval mee. Zou een goede zijn voor m’n broertje, die staat namelijk ELKE dag zo’n 30 tot 40 minuten onder de douche…. Ik douche overigens (maar) 7 tot 15 minuten, denk ik. Ik zal voortaan de timer even zetten! 🙂

 5. Goed idee, maar ik sla m over. Ik douche maar 1x per week.. (Overige dagen gebruik ik wel washandjes hoor :)) Elke dag douchen is onnodig en het sloopt mijn huid gewoon teveel. Scheelt ook een heleboel tijd om maar 1x per week te douchen, haha.

 6. Ik weet niet waarom, maar op de een of andere manier dacht ik altijd dat douchen meer water kostte dan in bad gaan. Omdat het water bij het douchen maar blijft stromen en een bad op een gegeven moment vol zit, denk ik. Zal ook eens gaan bijhouden hoe lang ik onder de douche sta en of ik die tijd kan inkorten. Kleine moeite 🙂

 7. Tien minuten?! My goodness, wie doucht er echt zolang?
  Ik doe niet mee omdat ik hier al tijden op let, maar veel succes!

  Ohja, je linkjes zijn in dit stukje (en andere) doorgestreept i.p.v. onderstreept. Is dat de bedoeling?

  1. Nou, ik dus! En ik ben niet de enige 😉
   Dat van die linkjes heb ik ook gezien (op meerdere blogs), maar dat heb ik niet zelf gedaan… Beetje vreemd. Ik ga er even naar kijken!

 8. Haha, dit is een leuke opdracht voor de winter, dan heb ik er moeite mee om onder de douche uit te komen… 😛 Ik douche in de zomer altijd al zo kort mogelijk, dus ik ga hem iets breder trekken denk ik: er zijn nog wel meer manieren om water te besparen 🙂

 9. Ik zag vrijdag al de titel van je blog en ben vanaf toen al wat op het water gebruik gaan letten. Ik douche altijd erg warm en heb me nu voorgenomen de kraan kouder te zetten. En uiteraard korter te douchen. Maar door kouder te douchen hoeft de kraan minder lang te stromen om warm te worden haha. Weer een besparing.

 10. Leuke challenge, ik doe mee! Vanavond komt mijn eerste blogje erover online zodat hopelijk nog meer mensen mee gaan doen.
  Deze opdracht is niet zo’n uitdaging voor mij denk ik. Ik douche om de dag, op de andere dagen gebruik ik een washandje. Ik douche altijd maar 5 minuten, alleen wat langer als ik mijn dreads ga wassen want dat lukt gewoon niet in 5 minuten 😉

 11. Nu ik weer bij mijn ouders woon douche ik weer veel te lang, maar dan weer niet elke dag want dan krijg ik ruzie met mijn vader. In mijn eigen huisje douchte ik nooit lang want het was daar verschrikkelijk koud op de badkamer. Ik zou er meer op moeten letten, want het is gewoon zonde hoeveel water er wegspoelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.