CHANGE THE WORLD #4 | Zet je apparaten niet stand-by

Het klinkt zo logisch: als je een apparaat niet gebruikt, zet je ‘m stand-by, goed voor het milieu! Eh, ja, béter dan dat je je apparaat aan laat staan, maar stand-by verbruikt meer stroom dan je denkt. Sluipverbruik, noemen ze dat. Volgens de website Greenchoice verbruik je jaarlijks tussen de 160 en 380 kWh aan stroom zonder dat je er iets mee hebt gedaan… Veel apparaten verbruiken namelijk ook stroom als ze stand-by staan zonder dat dat nodig is. Misschien niet heel veel, maar als je de getallen voor een jaar bij elkaar optelt, tikt het toch behoorlijk aan.

De oplossing? Zuinige apparaten kopen en ze niet op stand-by laten staan, maar uitzetten. Misschien kun je nu even geen apparaat bedenken wat je altijd op stand-by hebt staan, daarom hier de top vijf energievreters:

 • Randapparatuur bij de televisie (dvd-speler, spelcomputer, harddisk, etc.).
  Uitzetten bespaart €10 – €50 per jaar.
 • Randappatuur bij de computer (printer, boxen, etc.).
  Uitzetten scheelt €30 per jaar.
 • Koffiezetapparaat.
  Uitzetten scheelt €6 – €16 per jaar.
 • Stereoset en andere audioappatuur.
  Uitzetten scheelt €5 – €10 euro per jaar.
 • (Combi)magnetron of oven met display/klok.
  Uitzetten scheelt €6 – €10 per jaar.

Dit lijstje deelde Greenchoice, maar ik denk bijvoorbeeld ook meteen aan de oplader van je mobiele telefoon, de oplader van je elektrische tandenborstel en alle keukenhulpjes, zoals de waterkoker, broodbakmachine, koffiezetapparaat, etc. Die hoeven niet standaard in het stopcontact te zitten!

De opdracht

 1. Zoek uit welke apparaten bij jou onnodig op stand-by staan of in het stopcontact zitten en trek ze eruit!
 2. Deel je tips in de Facebookgroep zodat de rest wellicht nog apparaten ontdekt, die zij gemist hadden!

Best een makkelijke opdracht, hè? Ikzelf ga tot nu toe voor de waterkoker, de melkopschuimer, de sinaasappelpers, het koffiezetapparaat en de broodbakmachine. De randappatuur bij de computer zette ik altijd al uit en bij de tv kun je er niet makkelijk bij, dus die laat ik erin zitten. Onze tv kan trouwens niet uitgezet worden (tenzij je dus de stekker eruit haalt) en moet wel op stand-by blijven staan, helaas.

Welke stekkers ga jij eruit trekken?

Vergeet niet lid te worden van de Facebookgroep waar je al je blogs en tips kunt delen!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

23 thoughts on “CHANGE THE WORLD #4 | Zet je apparaten niet stand-by

 1. Elke televisie heeft toch een aan en uit knop? Het lijkt mij sterk dat de televisies van tegenwoordig alleen maar een standbye knop hebben.

  Vergeet ook niet de kruimeldief en de stroomtoevoercontactdoos (leuk woord voor galgje of scrabble) van je wasmchine.

  1. Helaas Christiaan, de meeste tv’s zijn tegenwoordig niet meer voorzien van een volledige uit-knop, ook de onze jammergenoeg niet.

  2. Echt waar (tv)! Wij hebben geen kruimeldief en de wasmachine zit in het stopcontact onder het aanrecht dus dat wordt ‘m niet.

 2. Wat een toeval ik had een tijdje geleden hier met mijn vriend over, wij hebben bij de tv een stoppendoos die we aan en uit kunnen zetten. Dit zou ik ook graag in de keuken willen. Dan hoef ik niet steeds alle stekkers eruit te halen. Scheelt best wel veel geld als ik dat zo lees.

 3. Nee, klopt! Wij hebben ook geen aan/uit knop meer op onze tv. Kan alleen op stand-by. Ik weet nog toen ik ‘m net had dat ik me gek gezocht heb naar die knop. Toen ik ‘m niet kon vinden ben ik op hoge poten naar de winkel gegaan: “hey man, hoe gaat die tv uit?” Je begrijpt, 30 seconden later droop ik beschaamd af. Ik heb nog wel even gezegd dat ik het heel, echt héél raar vond……
  Verder zet ik alles al uit. Niks geen klokken op ovens of magnetrons, geen randapparatuur op stand-by. Alles gaat uit. Mijn papa heeft mij daarin goed opgevoed!

 4. Oke dit is misschien een heel domme reactie van mij maar bedoel je dat het koffiezet apparaat, waterkoker ed ook stroom verbruiken als ze uit staan maar wel in stopcontact? Uit is niet standby toch?

  1. Elektro monteur aan het woord ;). een ‘gewoon’ koffiezetapparaat of een waterkoker ( zonder klok of timer) verbruikt geen extra stroom. Heel kort door de bocht alles waar een adapter/trafo aan zit zo als laptop lader, telefoon lader, opladers van keuken aparatuur enzv. Gebruiken ook, als je niet aan het opladen bent, stroom dit omdat de spanning wel om gezet wordt naar een lagere spanning maar er wordt vervolgens niets mee gedaan. Door het omzetten wordt er warmte gegenereerd en deze warmte is de reden van onnodig spannings verlies met als oorzaak extra kosten.

  2. Ehh… tja, die dingen hebben geen stand-by denk ik? Dan ‘loopt’ de stroom niet zou je zeggen. Ik denk het niet.

 5. Waar je met de TV wel op moet letten dat het kastje van (in ons geval) van de KPN niet van de stroom af mag. Als deze langer dan een bepaalde tijd van de stroom afgaat, verliest hij de (draadloze)verbinding met de modem en moet je elke keer deze geheel opnieuw opstarten. Naast dat dat wel een aantal minuten in beslag neemt, kan de verbindingen ook helemaal wegvallen, en moet er een monteur aan te pas komen om dit weer te repareren.

  Maar inderdaad, het koffiezetapparaat en de waterkoker gaan (als ik thuis kom) meteen uit het stopcontact! Alle kleine beetjes helpen 🙂

 6. Het scheel echt heel veel! Onze tv staat eigenlijk altijd op standby en de laptops van mij en mijn vriend ook…hier ga ik maar eens verandering in brengen. Binnenkort krijgen we een pakketje met een apparaatje wat stroom killt mocht de tv op standby staan, dus denk dat dit ook veel gaat schelen! Opladers van mobiele telefoons enzo haal ik wel zo veel mogelijk uit het stopcontact als ik ze niet gebruik!

 7. Onze TV (ook zonder uit-knop) zit met z’n stekker in een stekkerdoos met oranje knop en die drukken we uit als we geen tv kijken, zelfde stekkerdoos zijn de xbox, wii, kruimelzuiger en batterij-oplader op aangesloten. Die gaan dus allemaal uit behalve als we tv kijken of gamen.

  1. Ja slim! Zo gaan wij het ook doen, denk ik. Even kijken hoe ik die stekkerdoos naar boven krijg want die ligt nu achter de tv-kast…

 8. Goed artikel. Ga hier zelf geen artikeltje over schrijven omdat ik zo ongeveer alles al uit het stopcontact haal haha. Mijn moeder heeft me daarin wel goed opgevoed! Kreeg vroeger thuis regelmatig te horen dat ik de oplader van mn laptop/telefoon uit het stopcontact moest halen.. Oooops.
  Nu ik op mezelf woon, let ik er gelukkig wel op!

 9. Ik kan het lampje van mijn tv uit doen maar ik ben nog niet 100% zeker of hij nu uit is of gewoon slaapt. Als ik op reis ga zet ik alles uit op mijn kamer door echt de hoofdkabel uit te doen. Mijn radio staat altijd in standby vrees ik (wel op energiesparend). Voor de rest probeer ik alles toch uit te doen, want ik denk echt aan energieverbruik en aan ons papa zijn rekening 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.