COLUMN | Geocachen als een Ultimate Survivalman

ultimate survival

Geocachen
‘Vandaag gaan we iets heel cools doen, omdat we daar zin in hebben,’ schreef ik geheimzinnig bij mijn Instagramfoto van een bakje aardbeien (wat die ermee te maken hadden, weten ze zelf ook niet). En het plan wás ook ontzettend cool. De uitwerking was alleen… een beetje suf. Zeg maar gerust kneuzerig. Nou, oké, hier heb je het: we voelden ons de grootste sukkels op deze aardkloot. We gingen namelijk geocachen.

Schatzoeken
Voor wie het fenomeen ‘geocachen’ niet kent, het is eigenlijk een soort schatzoeken voor volwassenen. Mensen over de hele wereld hebben op random plekken ‘schatten’ verstopt. Met een GPS (of gewoon via een app op je telefoon) kun je die dan gaan zoeken. In de app kun je precies zien wie de schat wanneer gevonden heeft, wat ze ervan vonden en welke hints ze hebben voor zoekkneuzen, zoals wij.

Moét lukken
Vol goede moed gingen we op pad. Het plan was om er eerst ‘even’ eentje in Nederland te doen en daarna naar Duitsland te rijden voor… ja, waarvoor eigenlijk? Een extra dimensie. Denk ik. Al snel bleek dat dat hele geocaching véél groter is dan de rest van de wereld denkt. Héél Nederland is namelijk bedolven onder de schatten. Wat zeg ik? De héle wereld ligt er vol mee. De schat die bij ons in de buurt lag, was al 400 keer gevonden en had maar één moeilijkheidsgraad ‘ster’. Moet lukken, dachten wij…

Geflipt
‘Hier zou dan ergens een verlaten kasteeltje moeten zijn,’ zegt Geert, terwijl we allebei in de berm langs een drukke weg staan. ‘Ja, ja,’ mompel ik, terwijl ik – met de telefoon in mijn handen – zo dicht mogelijk bij de schat probeer te komen. Het kompas lijkt wel geflipt en ik flip zelf ook een beetje, want hier gaan we in de verste verte nóóit een kasteel vinden. Laat staan een verlaten kasteel.

Ultimate Survival
We klikken gewoon een nieuwe cache (schat) aan. Deze ligt nog geen 200 m verderop. We ploegen door een leeg slootje, banen ons als echte Ultimate Survivalmannen door een weiland, staan – volgens de app – OP de schat, maar vinden… niks. Volgens de Ultimate Survivalman van Discovery overleef je echter alleen als je gemotiveerd bent en dus vertrekken we – met een grimas op ons gezicht – naar Duitsland. Want – zo is onze theorie – daar gaat het ons gewoon lukken en vinden wij schat na schat. Juist.

Brandnetels
Lang verhaal kort: in Duitsland zoeken we twee caches. Bij de eerste caches ben ik inmiddels bloedfanatiek en loop ik zo vastberaden naar een sloot, dat ik keihard over een hoopje nat gras (of was het koeienstront?) uitglijd en met mijn kont tussen de brandnetels eindig. (Serieus, drie dagen later had ik nóg bultjes op mijn arm.) Bij de tweede cache waren we er zo van overtuigd dat hij IN een verkeersbord zat, dat we een halfuur met een stok in het gat hebben staan graaien en zelfs nog met de flits foto’s hebben gemaakt, maar nee. NIKS.

Frustratie
‘Waar zoéken we eigenlijk naar?’ roep ik wanhopig naar Geert, terwijl hij me probeert op te tillen, zodat ik in een gat kan kijken. ‘Tja, dat wéten we niet, want we hebben nog niks gevonden. Een doos. Of een doosje. Of zo.’ klinkt het gefrustreerd (en enigszins moeizaam) van onder. En dat is het moment waarop we het zeker weten: wij zijn officieel zoeklosers. Wij hebben hier hulp bij nodig. Dit is té frustrerend om mee door te gaan. Tja, toen gingen we maar naar de Aldi.

’s Avonds hebben we – tegen beter weten in – tijdens ons wandelrondje nog twee caches proberen te vinden, maar nee. Inmiddels hebben we Ferdi en Nicole bereid gevonden om ons te hulp te staan in deze zware strijd. ‘Een cache vinden met geocaching’ staat inmiddels op mijn Bucket List. Wordt vervolgd…

Follow my blog with Bloglovin

12 thoughts on “COLUMN | Geocachen als een Ultimate Survivalman

 1. Die schatten zijn vaak enorm klein en onopvallend. Ik heb het 1 keer gedaan en dat dingetje was niet groter dan zo’n geel ding uit een surprise-ei. Succes 🙂 Oh en gps is maar op 3 meter ofzo nauwkeurig dus je moet echt goed zoeken.

 2. Mijn vriend en ik gaan ook regelmatig geocachen, wij hebben er al vrij veel gevonden, maar het is ook al een keer of drie voorgekomen dat we er geen vonden. Waarschijnlijk is die dan weggehaald ofzo… Maar je moet inderdaad echt supergoed zoeken en soms lopen we ook 1,5 uur te zoeken en word ik chagrijnig haha

 3. Wat zonde dat je niks hebt kunnen vinden! Sinds een tijdje ben ik gek van geocachen en vind t ontzettend leuk om de plek te vinden waar het ligt en om nieuwe plekken in je eigen omgeving te vinden. Van de ongeveer 13 caches heb ik er 3 niet kunnen vinden. Gelukkig maar 3 maar ik weet hoe frustrerend het is als je er bent maar niks kunt vinden! Ik wens je succes met je volgende pogingen!

 4. Aankomend weekend kun je geluk hebben, ik weet er één sowieso te vinden ( ik had ‘em al gevonden voordat ik wist wat het was) , de andere kunnen meerdere mensen hier ook niet vinden, waarschijnlijk weggepikt. In het wijkpark is er een en bij het winkelcentrum, dus jullie maken 4 keer kans.Ik speur lekker mee, leuk!

 5. Geocashen is leuk!! Wel frustrerend als je niets kunt vinden.. Kijk wat voor cache het is, mini is vaak een fotorolletje of een pottertjesdoosje. Kijk of ergens het gras is platgetrapt. Vaak zitten ze ergens in of achter. En de hint en de reacties zijn vaak handig. Succes!

 6. Aaah nog een hopelijk komend geocache verslaafde.
  Ik kan je nog wel tips geven
  – lees voorgaande logjes
  – begin je net met caches? Doe dan de groene caches
  – kijk naar de grootte, micro (is dus een klein kokertje, small meestal een bakje etc., o,ja en nano is nog kleiner dan micro)
  – lees de hint en eventueel spoilerfoto’s
  – en niet snel opgeven, soms moet je een paar keer terugkomen op een cacheplek. Let er dan ook op of de cache in de tussentijd nog gelogd wordt 😉
  – Kies caches met een makkelijke moeilijkheidsgraad (meestal 1 ster)
  – de g.ceo app voor je telefoon (alleen android geloof ik), laat ook de laatste logjes mee enzo)

  Niet snel opgeven, rustig blijven en genieten van de omgeving/natuur en mooie plekken waar je komt!

  Je mag altijd even mailen 😉

 7. Geocachen is zo leuk! Alleen zijn wij er wel achter gekomen dat onze wandelGPS nauwkeuriger is dan de GPS van mijn smartphone. Wij zochten er laatst ook 3, maar we konden er maar 2 vinden. Zo frustrerend als je er één niet kan vinden, bweh!

 8. Oh wat zonde… Ik heb het ook wel eens gedaan met mijn vriend. Lagen volgens de app drie caches in de buurt, dus wij op de fiets daarheen. De eerste twee vonden we vrij snel, de derde niet. Zat alleen nog een ijzerdraadje op de plek waar het zou moeten liggen.. weggehaald! Balen..

  Wel blijven proberen want zodra je het gevonden hebt… wauw dat geeft een goed gevoel! En op een zonnige dag is het echt best wel leuk 🙂 Succes!!!

 9. Mijn (militaire) lief en ik zijn vorig jaar begonnen met geocachen op Ameland. Ameland is echt het walhalla voor startende cachers. De meeste caches zijn hier makkelijk te vinden maar er zitten ook een aantal goed verstopte tussen. Leuk om op te bouwen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.