COLUMN VAN GEERT | Een man in het huishouden

Enkele weken geleden verblijdde ik jullie met een column over de vakantie-vierende Marieke. Dit maal wil ik jullie een inkijkje geven in het huishouden dat Marieke en ik onderhouden. Ik vond dat nodig ook, want sinds Marieke ‘Jouw vrouw, mijn vrouw’ (daarover morgen meer) kijkt, heb ik het idee dat het merendeel van mannelijk Nederland zijn vrouw alles laat doen in het huishouden. Zie daarom dit artikel als woord tegen het stereotype beeld dat mannen nooit wat in het huishouden doen. Nou, dat waren wel genoeg moeilijk woorden: Ga er maar eens lekker voor zitten.

In ons nopje

Allereerst: Marieke is een vrouw en ik ben een man. Dat is héél duidelijk en komt naar voren in onze manier van doen en denken. Om die reden besloten we aan het begin van onze relatie al snel dat we de taken duidelijk moeten verdelen. Ik kook, dek de tafel, doe de afwas en houd de keuken schoon terwijl Marieke de was doet, strijkt, de badkamer schoonmaakt, stoft en stofzuigt. Het is een verdeling waar wij beiden enorm van ‘in ons nopje zijn’.

Ik blij, Marieke… niet

Helaas kan deze verdeling niet altijd gehandhaafd worden, onder andere bij onverwacht bezoek. Als iemand om zes uur belt dat hij/zij om zeven uur onverwacht op bezoek komt, dan moeten we die altijd zo goede taakverdeling opzij zetten. Dat is bijvoorbeeld het moment dat ik Marieke help door alvast de handdoeken te vouwen. Althans, helpen? Ik zie het als helpen; Marieke ziet dat net anders. Ik vouw namelijk de handdoeken verkeerd, iets van ‘vouw 1, vouw 2 en flats klaar’. Het past allemaal in de kast, maar Marieke is om de één of andere manier niet tevreden.

Mr. Proper

Bij de afwas zijn de rollen dan juist weer omgedraaid. Misschien kennen mijn mede-afwassers dat probleem ook wel: Sporen van thee in bekers en aangekoekte ‘soja yoghurt’-resten zijn de hel. Hoe hard je ook staat te poetsen, de moeder van Mr. Proper krijgt het er nog niet af. Dus dan ga ik weer: “Marieke, wil je de kommen al een beetje schoonmaken als je ze op het aanrecht zet?”.

In te huren

Zo gaat het al drie jaar achter elkaar en houden we elkaar goed bezig. Gaat het bij jullie thuis minder goed en doet je vriend of vriendin veel te weinig in huis? Ik ben in te huren!

Hoe gaat dat bij jullie thuis?

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

12 thoughts on “COLUMN VAN GEERT | Een man in het huishouden

 1. Wij hebben nooit zo veel problemen in het huishouden! Ik moet wel toegeven dat mijn vriend er beter in is dan ik, ik ben echt een mega rommelkont en hij moet me soms ook echt ff vertellen wat ik moet doen haha!

 2. Haha, leuke column Geert! Heel herkenbaar ook. Wij hebben thuis ook een verdeling in de taken en als iemand het ook maar over moet nemen…. er is er altijd 1 niet tevreden ;).

 3. Haha, zo herkenbaar! Alleen ben ik diegene die de handdoeken slordig vouw en waar mijn vriend tegen moet zeggen om glazen en kommetjes uit te spoelen alvorens ze naast de gootsteen te zetten 😉 We kunnen er nog wel om lachen!

 4. Colums van Geert zijn leuk! Ik zeg: erin houden 🙂

  Maar Geert, ben je dan in te huren om het vuile werk op te knappen, of alsishoud-bemiddelaar? 😉

  1. Dank je (zegt Geert).
   Ik denk niet dat Geert zich laat inhuren. Laat hem hier maar lekker klussen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.