COLUMN | Voetbal: bij welk kamp hoor jij?

column voetbal

column voetbal

In Nederland heb je drie kampen en als Nederlander bevind je je automatisch in één van deze drie. Mocht je geen zin hebben om jezelf in een hokje te plaatsen, dan doen anderen dat wel voor je (en dus kun je het maar beter zelf doen, lijkt me zo). Deze kampen hebben alles te maken met dé sport waar op dit moment over de hele wereld wordt gepraat. Juist, voetbal. De vraag is alleen: bij welk kamp hoor jij?

 1. De voetbalfans
  Zijn het gehele jaar door fan, vooral van één bepaalde club. Voldoen meestal aan het stereobeeld: bier, bank, maten, voetbal-op-tv. Status van het huis/de straat: oranje. Weten het altijd beter dan de desbetreffende trainer en zijn niet te beroerd om dat af en toe te melden. Spelen met een beetje geluk zelf ook nog voetbal. Partner is óf ook gek op voetbal óf de pineut.
 2. De ‘wij zijn alleen fan tijdens het WK/EK’-fans
  Roepen het hele jaar door dat ze níks met voetbal hebben en kijken dan ook geen enkele wedstrijd totdat… het WK/EK zich aandient. Dan komt het nationalistische gevoel los, doen ze ineens wel mee met de straatversiering en worden er WK-hapjes gemaakt voor tijdens de wedstrijden. Kijken met het gezin óf de familie gezellig naar de wedstrijden. Weten het dan vaak ineens óók beter dan de trainer. Partner doet gezellig mee.
 3. De ‘wij haten voetbal. Áltijd.’-fans
  Worden niet warm of koud van een WK/EK of hebben niet eens in de gaten dat het WK/EK aan de gang is. In deze huizen vind je niks wat ook maar enigszins met oranje te maken heeft. Kijken tijdens de wedstrijd moeilijke Franse films of zoetsappige vrouwenseries. Horen aan het gejuich bij de buren of Nederland het goed doet of niet. Of ze dragen oordopjes. Partner kijkt ook niet óf vlucht naar een huis van één van de bovenstaande soortgenoten.

Nu kunnen jullie twee dingen denken: 1) Lekker cliché, Marieke, om iedereen zo in hokjes te stoppen, niet echt feministisch, wel dom en het slaat helemaal nergens op; 2) Bij welk kamp hoor jij? Nou, dat zal ik je vertellen. Ik ben een trotse aanhanger van kamp 2. Ik heb helemaal níks met voetbal (ook niet met ‘in hokjes plaatsen’, trouwens), maar zodra het WK/EK zich aandient, spaar ik ineens wel oranje hamsters en duik ik de keuken in voor gezonde oranje hapjes (die ik natuurlijk weer ga delen, beloofd). O, en nee, ik heb géén idee wat buitenspel is. Maakt dat uit? Oranje boooooooooven, Oranje boooooooooooooooooven!

Follow my blog with Bloglovin

21 thoughts on “COLUMN | Voetbal: bij welk kamp hoor jij?

 1. Haha! Ik hoor ook in kamp 2! xD
  Ik kijk alleen wel alleen maar naar Nederland en niet alle andere wedstrijden. Vriendlief kijkt wel ALLES (gelukkig niet het hele jaar door maar alleen alle WK wedstrijden). Enneh, op die momenten voel ik me een beetje zoals iemand uit kamp 3 :’) Kan mij het schelen of Costa Rica of Uruguay wint! Haha!

 2. Ik val ook onder hokje 2. Alleen wel de milde variant. Zonder de oranje versiering en hapjes :). Ik vind het toch ook best wel iets gezelligs hebben. En stiekem zap ik af en toe ook nog naar wedstrijden van andere landen om te kijken hoe de stand is. Je moet toch een beetje in de gaten houden wie de potentiële tegenstander van Nederland wordt in de finale 😉

 3. Haha, ik denk dat ik ook onder 2 val… Ik heb nog steeds niet het geduld om een wedstrijd geconcentreerd uit te kijken, dus er ligt altijd een boek op schoot 😛 Naar wedsstrijden die nederland niet speelt kijk ik niet, maar de uitslag vind ik dan wel weer interessant. En ja, de sfeer eromheen vind ik ook wel erg gezellig..

 4. Ik hoorde een hele lange tijd bij kamp 1. RBC Roosendaal was mijn club, ik werkte er ook met veel plezier en kende de supporters. Sinds dat ik daar niet meer werk en zij failliet zijn gegaan, ben ik over gestapt naar kamp 2. Al ben ik laatst nog bij een voetbalwedstrijd van PSV geweest en dat was wel erg leuk ook!

 5. Hoe het kan weet ik niet, maar als een kind opgegroeid in een duidelijk kamp één gezin ben ik nu toch een kamp tweeërl geworden. Ik denk dat het komt omdat pap ( ook uit een kamp één gezin) een echte !!!! Kamp drieman is. Veel vrouwen zijn nu vast jaloers. Meestal vraagt hij of ik even wil roepen als er doelpunten vallen ?? Maar ik geloof dat zijn plan vanavond is om met het hele gezin te kijken 🙂

 6. Hahaha! Ik hoor bij kamp 1. Ik ging als klein meisje al naar Nieuw Monnikenhuize. Toen ik groot genoeg was kocht ik een seizoenskaart en zat ik om de twee weken in het Gelredome. Nu geen seizoenskaart meer, maar wel Eredivisie live en Duits en Engels voetbal. Ik ga zelfs af en toe met mijn vader naar Borussia Dortmund en as we speak trek ik mijn oranje slippers aan en doe mijn oranje sjaal om. We zijn er klaar voor! 🙂

 7. Wat een leuke column! Ik herken mezelf echt helemaal in kamp 1, haha. Ik ben het type dat honderden euro’s over heeft om de Champions League wedstrijden bij te wonen. Zoals anderen genieten van een avondje naar het theater, ga ik naar het stadion. In de rust van Spanje-Chilli reageer ik even. Met deze tussenstand zijn wij namelijk door naar de volgende ronde!!!

 8. Ik vind voetbal het hele jaar wel leuk dus wat dat betreft zit ik in kamp 1, maar het WK is gewoon iets heel anders. Trots zijn op ons landje, ook wel een leuk!

 9. HAhaha ooh heerlijk dit!
  Ik val ook onder nummero 2 😛 Voor de rest heb ik een schurfthekel aan voetbal….
  Maar dit soort gelegenheden bied mij wel de kans om overdreven oranje ooglooks te dragen en oranje nagellak, i.p.v. die ene dag per jaar 😛

  1. Hahaha, ja! Hoewel oranje niet echt mijn kleur is (van wie wel?) pak ik ook altijd uit, hoor 🙂 Kan maar een paar keer per jaar 😉

 10. hahaha duidelijk hokje 2, maar dan ook écht alleen Nederland. Die andere wedstrijden boeien mij helemaal niets…;) ghehe

 11. Hahahaha Marieke, weer heerlijk om te lezen! Ik ben ook echt een kamp 2-er! Heerlijk meedoen met het oranje gedoe 😛 (en ik weet weliswaar ook wat buitenspel is! haha)

 12. Duidelijk. Ik hoor in hokje 1. Ik heb dan ook behoorlijk last van slaapgebrek, want ik kijk alle wedstrijden tijdens dit WK en vaak wordt mijn kleine vent 4 uur na het affluiten weer wakker.
  Maar ach, voetbal. Ik hou er van! En normaal gesproken ben ik voor FC Utrecht, kansloos misschien, maar het is wel mijn cluppie 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.