De 8 leukste crimi’s voor liefhebbers van The Killing

the-killing

the-killing

Iedereen die ik ken heeft The Killing gezien en was razend enthousiast. Na drie seizoenen stopte deze briljante Scandinavische crimi helaas (al zou er eventueel wel een seizoen vier kunnen komen in de verhaallijn, vind ik), maar gelukkig zijn er nog een héleboel andere geweldige crimi’s om dit gat mee op te vullen. Ik presenteer u vandaag: de 8 leukste crimi’s voor liefhebbers van The Killing.

1. The Bridge

Mijn absolute lievelingsserie is The Bridge.

In The Bridge wordt zowel Zweeds als Deens gesproken. Je volgt namelijk de Deense politie-inspecteur Martin Rohde en de Zweedse Saga Norén, die gezamenlijk de leiding hebben over het onderzoek, maar elkaars tegenpolen blijken te zijn. Martin is een typische man-man, die erg van de vrouwtjes houdt en zichzelf nogal wil bewijzen. Saga is een autistische vrouw, die non-stop verkeerd geplande opmerkingen maakt en niet opkijkt van een lijk meer of minder. Saga is heel realistisch en een eersteklas rechercheur. Ze is – zonder dat ze het zelf doorheeft – heel grappig en ze geeft alles voor de zaak.

Scandinavische crimi’s staan bekend om hun goed uitgewerkte karakters en uitstekend acteerwerk, maar The Bridge slaat alles. Sofia Helin is zó goed in het spelen van haar karakter Saga, dat ik haar niet eens meer als ‘normaal’ persoon zie. Ik roep alleen maar: Saga dit… en Saga dat… Haar karakter intrigeert me. Saga heeft overduidelijk Asperger (een vorm van autisme), heeft bijzonder veel moeite met sociale contacten en doet daarom de meest hilarische uitspraken. The Bridge zit vol momenten waarop je denkt: ‘néééééé, dit zeg je nieeeeeeeeeet.’

Maar er is meer dan dat. Weet je waarom ik alleen Scandinavische crimi’s volg en geen andere series kijk? Omdat deze crimi’s over echte mensen gaan. De acteurs zijn niet mooi opgemaakt, hun haar zit niet perfect, ze dragen geen gestylde outfits en de omgeving is absoluut het tegenovergestelde van Hollywood of Amerika. Het acteerwerk is niet te vergelijken met een Amerikaanse serie of film. Het is rauw. Donker. Echt. Zo wordt het gespeeld, gefilmd en gemonteerd. En daarmee ook gigantisch spannend én verschrikkelijk boeiend om naar te kijken.

Aantal seizoenen: 2 (deze herfst verschijnt seizoen 3!)

2. Those who kill

 Je volgt commissaris Katrine Jensen en forensisch psychiater Thomas Schaeffer. Katrine is een heftige persoonlijkheid, maar wel erg goed in haar werk. Thomas probeert alles goed te doen, alleen werkt het niet altijd. En ook leuk: Lars Mikkelsen, die ook een hoofdrol in The Killing heeft, speelt nu de grote baas.

De seriemoordenaars zijn namelijk moeilijk te doorgronden en daarom is Thomas’ hulp meer dan welkom. Hij analyseert de zieke denkpatronen van de dader en probeert zo de politie te helpen. Heel interessant om te zien, maar je moet wel een kronkel hebben om zulke verhaallijnen te bedenken.

In Those Who Kill wordt elke aflevering een andere zaak behandeld. Het zijn vijf afleveringen van elk zo’n anderhalf uur. Het is dus geen doorlopende zaak, zoals bij The Bridge en The Killing. Het gaat over een gespecialiseerde politie-eenheid die alleen seriemoordenaars probeert te ontmaskeren. 

Natuurlijk zie je ook wat van het privéleven van Katrine en Thomas, maar lang niet zo veel als inThe Bridge, Wallander of The Killing. Bij Those Who Kill draait het voornamelijk om de zaak en de moordenaar.

Aantal seizoenen: 1

3. Arne Dahl

In seizoen één wordt een speciale eenheid samengesteld van topinspecteurs met ieder hun eigen specialisatie. De eenheid behandelt vooral zaken tegen de internationale misdaad. In seizoen 2 werden (in 6 afleveringen) drie bestsellers van de Zweedse schrijver Arne Dahl verfilmd: Smeeroffer, Bijbelse wateren en Europa Blues. De misdaden staan nooit op zichzelf en hangen altijd samen met andere zaken en gebeurtenissen verdeeld over heel Europa.

In seizoen 1 had ik moeite om in het verhaal te komen; daar had ik bij seizoen 2 totaal geen last van. Ik zat er meteen in, de zaken waren spannend en ook de privégebeurtenissen bij de personages boeide me enorm. Er komen personages bij, die enorm leuk zijn en er gebeuren dingen die je totaal niet aan ziet komen. Er wordt goed geacteerd en… je gaat gewoon houden van al die personages!

Ik vind het bovendien erg fijn dat ze nu één zaak per twee afleveringen behandelen. Hierdoor gaat het allemaal net even wat soepeler en wordt het geheel geloofwaardiger, omdat er meer komt kijken bij één zaak. Kortom: zéker een aanrader, maar het is wel leuk om ook even seizoen 1 te kijken (die ook zeker niet slecht is).

Aantal seizoenen: 2

4. Varg Veum

Varg woont in Bergen (Noorwegen), verslindt vrouwen alsof ze wc-papier zijn en werkt als privé-detective. Zijn opdracht: mensen zoeken die kwijt zijn. Zijn klanten zijn meestal rijke stinkerds (die een privé-detective kunnen betalen), die niet alles vertellen wat ze weten en de mensen die kwijt zijn, duiken vrij regelmatig op in een lijkzak. Maar dat mag de pret niet drukken. Varg werkt vaak samen met politiecommissaris Hamre. Die relatie verloopt niet altijd even soepel, maar zorgt wel voor genoeg grappige momenten.

Elke aflevering behandelt één zaak en duurt anderhalf uur. De serie is gebaseerd op de detectiveverhalen van de Noorse schrijver Gunnar Staalesen, die overigens ook in het Nederlands te lezen zijn.

Aantal seizoenen: 2

5. Wallander

Wallander – good old Wallander – was de eerste crimi die we keken en we waren meteen verslaafd aan de norse rechercheur Kurt Wallander. Hij stal ons hart met zijn sociaal onhandige gedrag. Een beetje een kluns, maar met het hart op de goede plek en een (te) grote passie voor zijn werk. Dit seizoen is beter dan ooit en écht een must see als je fan bent van series als The Killing, Borgen of The Bridge.

Waarom Wallander zo goed is, maar seizoen 5 het best? Omdat het acteerwerk echt briljant is. Krister Hendriksson zet het karakter zo breekbaar en puur neer, dat je van hem gaat houden als van een opa. Wanneer er problemen met zijn gezondheid opspelen wordt zijn rol alleen maar beter. Het verhaal is heel sterk, de karakters zijn goed uitgewerkt en het acteerwerk is ijzingwekkend goed.

Ik kan wel een rapport schrijven, maar ik geef toch alleen maar tienen. Ga dit zien.

Aantal seizoenen: 5

6. The Eagle

In deze Deense serie staat Hallgrim (Jens Albinus, misschien ken je hem als ‘Jon’ uit The Killing) centraal, een IJslandse rechercheur die inmiddels werkt bij de Deense politie. Hij is hoofdrechercheur van de RSA (Rigspolitiets Særlige Afdeling) en onderzoekt samen met zijn team zware internationale misdaden. Het team staat onder leiding van de strenge Thea Nellemann en haar plaatsvervanger (en af en toe liefje van Hallgrim én in het echt zijn vriendin) Marie Wied. Rechercheur Nazim Talawi is niet alleen Hallgrims beste vriend, maar ook zijn rechterhand. Villy Frandsen is een goede rechercheur en neemt het financiële gedeelte voor zijn rekenen, Ditte Hansen is rechercheur en forensisch onderzoekster en Michael Kristensen is het online wonder. Samen onderzoeken ze internationale zaken, die verdeeld worden over twee afleveringen.

Na 6 seizoenen ken je de personages door en door en ik vind het dan ook écht jammer dat het afgelopen is. Hallgrim is een heerlijke maar ietwat vreemde man. Zo goed als hij in zijn werk is, zo slecht is hij sociaal. Hij houdt van vrouwen, maar weet niet zo goed hoe hij voor hen (en voor zichzelf) moet zorgen. De helft van de tijd woont hij in een hotel, waar hij alleen komt om te slapen, omdat hij al-tijd werkt. Telkens weer belooft hij op bezoek te gaan bij zijn familie in IJsland, maar het vliegtuig haalt hij (bijna) nooit.

Ik heb inmiddels ook een zwak voor de lieve Michael, die zo zijn best doet, héél goed is, maar toch altijd de pineut blijkt te zijn. En Frandsen, de goedzak. En Ditte is leuk, aandoenlijk én grappig tegelijk. Maar als het moet zijn ze allemaal hard. Het werk is zwaar en niet altijd even leuk, maar de serie is dat zéker wel. Goede personages, fijne verhaallijn, spannend, maar toch relaxt om naar te kijken. Kortom: aanrader.

Aantal seizoenen: 6

7. The Fall

De enige Engelse serie in dit rijtje!

In deze Engelse serie volg je zowel een moordenaar als een detective. Paul Sector lijkt een brave huisvader, maar besluipt stiekem jonge vrouwen en vermoordt ze. Stella Gibson is een vrouwelijke carrièretijger en detective en wordt naar Belfast gehaald om hem te pakken te krijgen. Je volgt zowel Paul als Stella in hun privé leven en bent getuige van de grote zoektocht. De vraag is alleen of Stella de moordenaar zal vinden, vóórdat de volgende vrouw slachtoffer wordt van deze bijzondere moorden.

Hoewel dit een typische Engelse serie is (mooie vrouwen, knappe mannen, perfecte kleding en kapsels), vind ik de serie wel sterk. Het acteerwerk is goed, het verhaal is sterk en als kijker weet je niet waar de serie naartoe gaat. Beetje jammer vind ik dat het einde niet bevredigend is, maar meer zal ik niet verklappen. 

Aantal seizoenen: 1 (maar als het goed is, komt deel 2 er ook aan)

8. Millennium

Nadat ik het laatste boek dichtklapte, was ik onmiddellijk benieuwd naar de serie. Ik vroeg me af hoe ze deze personages in vredesnaam weer gingen geven en hoe ze zo’n dik boek konden verwerken naar één aflevering. Nou, ik kan je vertellen: ook van de serie was ik zwaar onder de indruk. Sommige personages waren zó goed gecast dat ik lachend op de bank zat, waardoor Geert weer riep: ‘Lijkt ‘ie zo goed?’ JA!

Ze hadden dingen geschrapt uit de boeken, maar dat begrijp ik wel. In de boeken is het al nauwelijks te volgen, laat staan dat je er een begrijpelijke serie van moet maken. En dan duurt elke aflevering nog steeds drie uur! Wij hebben de drie afleveringen dan ook in zes keer gekeken.

Hulde aan de acteurs van Millennium, die het verhaal zo heerlijk echt en puur weergeven. Precies zoals in de boeken beschreven is. Ik denk dat Stieg Larsson héél blij zou zijn met het resultaat.

Benieuwd naar mijn mening over de boeken en het bijzondere verhaal van Stieg? Daarover lees jij hier.

Aantal seizoenen: 1 (met alle drie de verhalen)

Dat waren ze! Al met al heb ik al heel wat uurtjes weggekeken, maar ook ik kan tips gebruiken! Dus: welke serie mag ik niet missen? Je ziet dat ik vooral fan ben van Scandinavische series, maar ik kijk ook Engelse, hoor. Op dit moment zijn we bezig met seizoen 3 van Homeland!

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

29 thoughts on “De 8 leukste crimi’s voor liefhebbers van The Killing

  1. Wij zijn ook grote fans van de Scandinavische series. Ik ben twee dagen geleden aan The Killing begonnen. Ik dacht echter dat ik toch echt vier seizoenen op Netflix zag staan. Zal nog even checken.

  2. Ik heb alleen de Amerikaanse serie The Killing gevolgd, misschien moet ik het ‘origineel’ dan ook maar eens bekijken.

    Wat betreft aanraders? Misschien vind je The Following wel leuk.

  3. Millennium ben ik wel nieuwsgierig naar, ik heb de drie boeken verslonden, die vond ik helemaal fantastisch. Ik hou sowieso wel van dit soort series, hoewel ik ze veel te weinig kijk…

    1. Ik vond de boeken ook geweldig! De serie is ook heel leuk en herkenbaar als je de boeken hebt gelezen. Zeker ook kijken!

  4. Millennium vond ik ook zo goed, ik dacht alleen dat het 3 films waren in plaats van een serie, maar dat maakt natuurlijk niet uit ;). Ik heb meteen het eerste seizoen van The Bridge gereserveerd bij de bieb, je hebt me nieuwsgierig gemaakt!

    1. Zijn het eigenlijk ook. Elke aflevering duurt 3 uur volgens mij! Wat leuk dat je The Bridge gereserveerd hebt. Daar krijg je geen spijt van!! Laat me weten wat je ervan vond 🙂

  5. Ik vind de scandinavische thrillers vaak erg raar gemonteerd, best jammer want de verhalen zijn wel erg goed. Ik kijk liever Tatort, soms minder qua verhaal maar vaak ook met goede humor. Goed, voor Nederlanders misschien iets minder..

  6. Wat vind ik dit een toffe blogpost! Ik hou van dit soort series. Ben nu in Seizoen 2 van The Killing…

    Een aanrader? Boeken en films van Camilla Läckberg. GENIAAL<3

  7. Leuk dit overzicht, Marieke. Ik heb na al enthousiast te zijn geweest over The Bridge Seizoen 3, net een avondje bingen met Seizoen 1 achter de rug die ik misschien wel beter vond. Ik ben niet zo bekend met Deense thrillers. Welke kan jij hierna aanraden. The Killing leek me wel wat…

    1. Als je The Bridge leuk vindt, zou ik zeker daarna The Killing gaan kijken! En wat ook een érg goede serie is (maar geen crimi): Borgen. Het is een politieke Scandinavische serie, maar het zit érg goed in elkaar! Zeker een aanrader voor fans van The Bridge/The Killing!

  8. Ben aan The Killing Seizoen 1 begonnen… Ik maar denken: wow, wel veel speelduur per disk. Kijk ik op de doos, staat er 20 uur speeltijd! Wow! Over bingen gesproken. Heb besloten het in vieren te delen. Voor zover ze op TV te zien waren, zijn de Deense series me altijd ontgaan. Ik zal er langs gezapt zijn geweest, maar de traagheid zal me hebben ontmoedigd. Pas bij The Bridge 3 ben ik regulier gaan kijken. Deze series lenen zich bij uitstek voor bingen. Dan houd je de draad van het verhaal goed vast en blijf je in de sfeer hangen.

  9. Steeds weer kwamen andere verdachten in beeld wat het spannend maakte (intelligent stukje legpuzzelwerk van de scenarist), maar wat natuurlijk in het eggie niet zo werkt. Het zou de politie weinig betrouwbaar doen overkomen perpetually chasing the wrong person. Het ‘minimal acting’ vond ik een verademing, vooral van de vader van het vermoorde meisje. Maar wel een anticlimax aan het eind – dat zit psychologisch gezien natuurlijk knöddebröd in mekaar. En protagonist Lund vind ik een tamelijk irritant persoontje. Zal wel aan mijn dvd versie liggen, maar vaak klopten vertalingen niet. Zoals het woordje ‘kartel’ voor een gelegenheidscoalitie of alliantie van partijen. Ik ga komende dagen aan Seizoen 2 van The Killing beginnen. Maar tot dusver vond ik The Bridge 1 2 3 beter in mekaar zitten.

    1. Daar kan ik inkomen! Seizoen 2 en 3 van The Killing zijn (gelukkig) wat sneller. Als ik het goed onthouden heb, zijn dat maar tien afleveringen per seizoen en seizoen 1 heeft er dacht ik 20. Zelf vond ik dat wel fijn! Ik ben benieuwd wat je van seizoen 2 en 3 vindt! Hierna Borgen? 😉

  10. Borgen…. Hm, kweenognie. Vond dat er al teveel opgeblazen politiek drama in The Killing 1 voorkwam. Je hebt gelijk dat het naturelle acteren en situeren een verademing is vergeleken bij de slick Hollywood producties. Hoewel ik Homeland aardig vond te pruimen (gaat geloof ik weer van start over een paar weken).

  11. Andere aanrader: Annika Bengtzon. Goeie verhalen. Niet een doorlopend verhaal, maar aparte thrillers. Gaat over een onderzoeksjournaliste, die zo goed als mogelijk haar research naar creepy murder cases poogt te combineren met haar gezinsleven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.