DE BUCKET LIST VAN | Lisette Jonkman (schrijfster Glazuur & Verkikkerd)

© Bonnita Postma Fotografie

Mijn Bucket List kennen jullie allemaal (en zo niet, je vindt ‘m in het menu!), maar ik vind het super leuk en inspirerend om te zien wat anderen erop hebben staan. Deze week: de Bucket List van chicklit schrijfster Lisette Jonkman.

Ze is grappig, super aardig (ja, óók in het echt) en haar twee boeken, Glazuur en Verkikkerd, zijn mateloos populair. Sommigen noemen haar mijn tweelingzusje en… daar kan ik ook wel inkomen. Inmiddels is boek drie, Verslingerd, bíjna klaar (ik kan niet wachten!), maar gelukkig vond Lisette Jonkman tussen het redigeren door tijd om haar Bucket List met jullie te delen.

Welke punten staan er op jouw Bucket List?

 • Een bestseller schrijven
  Ik heb inmiddels twee boeken op mijn naam staan en binnenkort kan ik daar mijn derde boek Verslingerd aan toevoegen. Hoewel het supergoed gaat, kan het natuurlijk altijd nog beter! Het lijkt me zó gaaf om een keertje in de Bestseller Top 60 te staan. Al is het maar een weekje. (Sowieso blijf ik lekker schrijven, hoor, bestseller of niet.)
 • Leven van het schrijven
  Fulltime schrijven, dat lijkt me geweldig. Momenteel doe ik dat ook, maar ik smokkel nu weleen beetje, want Lau (Laurens, haar vriendheeft gewoon een vast inkomen. Dit punt heb ik pas bereikt als ik van het geld dat ik verdien met mijn boekenverkoop in mijn eentje rond zou kunnen komen.
 • Vertalingen!
  Het lijkt me heel tof als mijn boeken naar een andere taal worden vertaald. Engels, Duits en Frans zijn gaaf, maar denk je eens in hoe het moet zijn om je eigen boek te zien in een taal die je zelf niet eens kunt lezen!
 • Verfilmingen!
  Dit is natuurlijk niet iets waar ik zelf heel veel invloed op uit kan oefenen, maar het lijkt me super-awesome-mega-googolplex-vet als een of meer van mijn boeken verfilmd worden. Of als er een serie van gemaakt wordt, ook geweldig. Stel je toch eens voor! Oké, bekentenistijd: soms, als ik een tof liedje op de radio hoor, stel ik me voor dat dat het deuntje is dat onder de openingsscène van een van ‘mijn’ films zit. AAAH te erg, maar zo graag wil ik het.
 • Rondreis door de VS maken
  Lau en ik zijn nog maar één keer samen echt-echt naar het buitenland geweest: afgelopen november naar Gran Canaria. We willen samen nog heel veel reizen, gewoon omdat het zo tof is. Komende zomer gaan we zeilen in Griekenland en we dromen allebei van een roadtrip door de VS.
 • Strak worden
  Leuk hoor, dat mijn droom uitkomt en dat ik boeken schrijf waar ik dan ook nog geld mee verdien, WINNEN! Maar van al dat getik op de bank word ik ook niet slanker. Mijn gewicht is niet echt gestegen, maar ik merk dat ik veel minder conditie heb en veel meer vetjes. Daarom heb ik samen met mijn moeder een sportschoolabonnement afgesloten en gaan we iedere week minstens twee keer. Ik kan straks in Griekenland natuurlijk niet rondlopen als een griesmeelpudding in bikini.
 • Een column in een tof tijdschrift
  Ik schrijf nu blogs voor Viva.nl, maar het liefst zou ik ook een wekelijkse of maandelijkse column in een tijdschrift willen, zoals jij had voor de Fancy toen die nog bestond, Marieke! Dat lijkt me superleuk (en uitdagend).
  Super lief van je, Lisette, maar ik schreef voor Fancy online blogs! Voor JUF (Malmberg) schrijf ik nu wel columns in het tijdschrift (en online).
 • Speechen zonder mezelf voor aap te zetten
  Spreken in het openbaar is één van mijn slechtst ontwikkelde vaardigheden. Eerder durfde ik het niet en deed ik het dus ook niet, omdat ik bang was dat ik mezelf voor sjaak zou zetten. Ik heb zelfs geen praatje gehouden tijdens mijn eerste boekpresentatie! Inmiddels ben ik erachter gekomen dat hoe vaker ik voor een groep mensen spreek, hoe makkelijker het wordt. Het is een kwestie van wennen. Het liefst wil ik daarmee blijven oefenen, zodat ik straks misschien zelfs een zin zonder ‘eh’, ‘zegmaar’ en zenuwachtige lachjes kan uitspreken in het openbaar.

© Bonnita Postma Fotografie

Welke dromen (die eerder op jouw Bucket List stonden) zijn al uitgekomen?

 • Een boek schrijven (inmiddels zelfs drie!)
 • Meer dan 10.000 boeken verkopen
 • Boek van het Jaar worden op Chicklit.nl (Glazuur in 2012)
 • Mensen blij maken met mijn verhalen (dit punt blijft gewoon op m’n lijstje staan, trouwens)
 • Naar het Boekenbal (ik hoop dat ik dit jaar weer word uitgenodigd)
 • Samen met Lau echt-echt op vakantie

Met welk punt op de lijst wil je in 2014 aan de slag?

Met die bestseller natuurlijk! Haha, nee, bij romans is zelfs door uitgevers en boekhandelaren niet zomaar in te schatten welk boek een bestseller wordt, dus ik hoop gewoon dat mijn lezeressen Verslingerd (het vervolg op Verkikkerd) net zo leuk vinden als ik. Dan ben ik blij! Verder ben ik druk bezig met strak worden, door fanatiek te sporten. Ik moet nog wel even lenzen aanschaffen, want een bril zit echt niet lekker op je zweethoofd.

Welke landen/plaatsen staan nog op jouw reislijstje?

Ik wil nog zoveel landen bezoeken! Japan, China, Mexico, de VS, Rusland, IJsland, Nieuw-Zeeland, Australië… Specifieke plekken waar ik eens heen wil heb ik niet echt. Nou ja, ik zou ‘The Door to Hell’ in Turkmenistan weleens met eigen ogen willen zien. En een werkende vulkaan, bijvoorbeeld de Kīlauea-vulkaan op Hawaii. Mijn beste vriendin heeft vorig jaar een roadtrip gemaakt langs een hele rits concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog. Niet direct leuk te noemen, maar wel erg indrukwekkend en leerzaam. Dat soort reizen spreken me aan (waarmee ik niet wil zeggen dat ik nee zeg tegen zon, zee en strand, hoor).

© Bonnita Postma Fotografie

Wie wil je graag eens ontmoeten? 

Jennifer Lawrence. Ik vind haar hilarisch. Ik zou chips en cola inslaan en dan zouden we de hele avond kletsen en de slappe lach hebben. Nee, oké, waarschijnlijk durf ik niet eens iets tegen haar te zeggen als we elkaar ontmoeten.

Wat is jouw tip voor mensen die ook hun dromen uit willen laten komen?

Dromen beginnen pas met uitkomen als je er iets voor doet. Dus blijf niet op de bank zitten met het idee ‘dat lukt me toch nooit’. Niet geschoten is altijd mis, en zelfs als je je doel niet meteen de eerste keer behaalt, leer je er toch iedere keer iets van. Ik hoor zo vaak mensen zeggen: ‘Ik wil ook graag een boek schrijven, maar ik heb er geen tijd voor.’ Als je jezelf blijft vertellen hoe weinig tijd/inspiratie/talent je hebt, komt je boek natuurlijk nooit af. Ik heb Verkikkerd geschreven terwijl ik daarnaast nog een fulltime baan had waarvoor ik iedere dag een uur op en neer reisde. Verander je instelling simpelweg in HET KAN WÉL en – tadááá – het wordt ineens veel makkelijker om je dromen te verwezenlijken. En geniet ervan, dat is belangrijk! Als je merkt dat het middel een doel is geworden, verzin dan een andere aanpak waardoor je er weer plezier aan beleeft 🙂

Precies, Lisette: het kan écht. Maar je moet er wel wat voor doen. Bedankt voor dit leuke interview! En nu houd ik je niet meer van je schrijfwerk, want ik kan niet wáchten op Verslingerd!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

30 thoughts on “DE BUCKET LIST VAN | Lisette Jonkman (schrijfster Glazuur & Verkikkerd)

 1. Oooh, dus dáár gingen die mysterieuze je hebt mail-tweets over! Suoerleuk om te lezen in ieder geval, lekker lang artikel ook! Ik vind Lisette Jonkman echt leuk, ben dol op haar boeken en ik moet ook altijd lachen om haar geweldige vergelijken in d’r columns. Zo benieuwd naar Verslingerd! 🙂 (die natuurlijk ook best verfilmd mag worden van mij, haha)

 2. Leuk! Ik ken haar boeken nog niet, maar zal snel eens rondneuzen! Waarom noemen mensen jou haar tweelingzusje, vroeg ik me af?

  Hoe dan ook, tof om te lezen. Sowieso ben ik altijd een beetje overdonderd als ik iets lees over mensen die gewoon durven. Ha. 🙂

 3. Ik had nog nooit van Lisette gehoord, erg he.. Maar ze schrijft wel erg leuk dus denk dat ik haar boeken eens ga opzoeken in de boekhandel.

 4. Wat leuk om te lezen! Ik heb eerlijk gezegd nog niks van haar gelezen. Maar in de vakantie zal ik eens een boek van haar gaan lezen. Lijkt me leuk 🙂

 5. Als moeder van Marieke kan ik beamen dat Lisette en Marieke echt wel zusjes zouden kunnen zijn. Zelfde ( grappige) denkwijze, zelfde manier van humoristisch omschrijven van situaties, dezelfde soort daze dingen die hen overkomen, liefde voor het schrijven, dezelfde instelling: als je het echt wilt kan het…..Alleen, Lisette, een idee, ga gewoon ‘ in de leer’ bij Marieke aangaande het praten in het openbaar , hoe ze ‘em dat toch flikt luid en duidelijk vertellen hoe of wat. En natuurlijk heb ik beide boeken ook gelezen en dan is het jammer dat je soms ook nog eens naar bed moet waardoor je ze niet in een ruk kunt uitlezen!

 6. Zo leuk om andermans Bucketlist te lezen. En supertof dat je je richt op fulltime schrijven. Die bestseller komt er vanzelf, want met elk boek trek je weer meer lezers aan 🙂 (En over een tijdje ben jij gewoon de kostwinnaar thuis ;-))

 7. Superleuk interview! En mooi dat hierdoor nog meer mensen haar boeken gaan lezen, want dat zou iedereen moeten doen! 😀 Kan niet wachten tot Verslingerd uit is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.