5x waarom Dresden de mooiste stad van Duitsland is!

Dresden

♫ Any Road – George Harrison 

Het is waarschijnlijk vloeken in de kerk, maar ik ben niet zo’n fan van Berlijn. Ik weet dat er nu een aantal van jullie steigeren in ‘n stoel en dat jullie in je hoofd al een reactie opstellen met minstens tien punten met waarom Berlijn wél fantastisch is, maar ik vond het gewoon een beetje… matig. Best een leuke stad, hoor, maar niet per se heel mooi. Nou heb ik gehoord dat er wat alternatieve wijken zijn, waar je je echt super goed kunt vermaken, maar ik weet het niet zo met Berlijn. Het is gewoon niet helemaal mijn ding.

Natuurlijk zou ik nog een keer naar Berlijn kunnen gaan, om te kijken of ik ‘het’ Berlijn gevoel ergens kan ontdekken, maar liever nog ontdek ik andere steden van Duitsland. Zo maakten we op de laatste dag van onze Tsjechië roadtrip een stop in de stad Dresden. En dat bleek een super mooie stad te zijn! Wat zeg ik, misschien wel de mooiste stad van Duitsland die ik tot nu toe heb gezien!

Dresden

Dresden

Dresden

Dresden heeft een beetje dezelfde ‘bozige’ Duitse sfeer zoals veel Duitse steden hebben, met van die ‘zwarte’ gebouwen. En ook Praag heeft dat bijvoorbeeld heel erg. Maar bij Dresden zijn de gebouwen naast statig, ook imposant en best lieflijk met hun ronde vormen. Daarbij vond ik Dresden een hele gezellige en levendige stad, ondanks dat het druilerig weer was. Maar ik snap niet zo goed waarom ze die gebouwen nooit eens schoonmaken. Zonder dat zwarte zouden ze nog zoveel mooier zijn!

Dresden

Dresden

Dresden is zeker te ver voor een dagtrip (vanaf Arnhem is het een kleine 6 uur rijden, praktisch even ver als naar Berlijn dus), maar voor een lang weekend is het perfect! Ben je van plan een tripje naar Dresden te maken? Dan zijn dit mijn 5 favoriete bezienswaardigheden in de Altstadt! Zeker een goed alternatief voor een weekendje Berlijn!

dresden

1. Paleis Zwinger

Het imposante paleis was vroeger een onderdeel van het Dresden Fort en tegenwoordig is het een museum. Je vindt er een porseleinverzameling, schilderijen en de kunstcollectie van de Staat. De tuin is een perfecte plek om je lunch op te eten of om gewoon even te chillen met een boekje.

Dresden

2. Frauenkirche

In de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van Dresden, waaronder deze barokke kerk, verwoest. Daarna zijn veel gebouwen wederopgebouwd en de Frauenkirche is daar een mooi voorbeeld van. Sinds 2005 is hij zelfs weer in gebruik!

Dresden

3. Het operagebouw ‘Semperoper’

Dit imposante gebouw heeft het in het verleden niet echt makkelijk gehad. In 1869 is het verwoest door een grote brand en in 1945 is het opnieuw verwoest door de bombardementen. Pas sinds 1985 is het gebouw weer helemaal goed hersteld en ziet het er weer uit zoals het er ooit, in 1841, uitzag.

Dresden

4. Katholische Hofkirche

Deze rooms-katholieke kerk is rond 1740 gebouwd door architect Geotano Chiaveri en ingericht door de Italiaanse beeldhouwer Lorenzo Mattieli. Zijn beelden symboliseren hoop, geloof, liefde en gerechtigheid. Ook dit gebouw is in ’45 compleet verwoest. In 1965 waren ze klaar met de wederopbouw.

Dresden

5. Kreuzkirche

De Kreuzkirche is de grootste kerk van Saksen. De toren is 94 meter hoog en je kunt ‘m beklimmen tot 54 meter hoog, wat ongetwijfeld een mooi uitzicht over de stad geeft (al heb ik het zelf niet gezien). De kerk is al in 1200 gebouwd en ook dit gebouw is verwoest door branden en in oorlogen. Pas in 2006 was het gebouw weer volledig gerenoveerd.

 

Dresden

Kortom: Dresden is een hele mooie stad, die wat mij betreft wel bekroond mag worden tot één van de mooiste steden van Duitsland! Ik ben benieuwd welke mooie steden ik nog meer in ons buurland ga ontdekken!

Ben jij weleens in Dresden geweest?

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

11 thoughts on “5x waarom Dresden de mooiste stad van Duitsland is!

 1. Wat leuk dat je over Dresden schrijft, weer eens wat anders! Ik ben nog nooit in Berlijn geweest dus daar heb ik geen oordeel over – staat nog op het lijstje om te ontdekken – maar wel één keer in Dresden; helaas was dit alleen voor één overnachting en weet ik er niet zoveel meer van. Wat ik hier zie ziet er wel heel goed uit zeg!
  Ik ben erg fan van Keulen qua Duitse steden, wat een geweldige sfeer en wat een mooie stad!

 2. Ik ben er nog nooit geweest, maar dit ziet er mooi uit. Stiekem vind ik dat zwarte bij de gebouwen juist heel mooi! Van mij hoeven ze het niet schoon te maken hihi.

 3. Ik deel je mening over Berlijn helemaal! Het is wel leuk, maar voor mij was het het niet helemaal. Ik hoef er ook niet nog eens heen. Naast Berlijn heb ik nog geen enkele andere Duitse stad bezocht, maar Dresden sprak mij altijd al aan. Heb er veel mooie foto’s van gezien en leuke dingen over gelezen. Jouw foto’s zien er ook heel mooi uit!

  1. Oh wat leuk! Meestal snappen mensen mijn Berlijn mening juist niet 😉 Gelukkig, ik ben niet de enige! 😀 Dresden vond ik echt een aanrader!

 4. Ik had ook een beetje dat gevoel bij Berlijn! Ben er nu 3 keer geweest, maar het pakt me niet zo als mijn lievelingsstad Parijs bijvoorbeeld. Dresden ziet er heel leuk uit, maar die komt toch een beetje onderaan het lijstje denk ik, aangezien ik nog zooooo veel andere dingen wil ontdekken.

  1. Haha, dat snap ik hoor! Dresden is heel mooi, maar er zijn nog veeeeel mooiere plekken 😉

 5. Bedankt voor je tips! Wij gaan namelijk volgend jaar in september naar Dresden en willen zeker dan deze bezienswaardigheden gaan bezoeken. Ik ben zelf wel fan van Berlijn en ben dan ook erg benieuwd of mijn mening na ons uitstapje omslaat naar Dresden!

 6. Hoi Marieke, mijn eerste gedachte was ook dat ze die gebouwen een keer moeten schoonmaken, maar dit vond ik hier over: Het zandsteen waaruit alle belangrijke barokke bouwwerken in Dresden bestaat, bevat veel ijzer. Met de tijd oxideert dit ijzer aan de buitenkant en de steen krijgt dan een zwarte kleur. Alle oude gebouwen in Dresden hebben daarom een viezige zwarte kleur, maar dat heeft niets met vuil te maken.
  Daar helpt dus geen schoonmaakmiddel tegen ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.