CHANGE THE WORLD #7 | Een eigen kruidentuin / moestuin beginnen!

Ik heb geen – ik herhaal: géén – groene vingers. Alle planten die met mij in aanraking komen, lijken bijna per definitie dood te gaan. Vroeger moest ik dan ook niks van planten hebben, ondanks alle verwoede pogingen van mijn moeder (plantenwonder) om me ook maar iéts bij te brengen. Een aantal maanden geleden kwam ik er echter achter dat ik iets miste in huis. Het bleek ‘groen’ te zijn. Samen met Geert vertrok ik richting de Intratuin en inmiddels is ons huisje aardig groen van binnen. Wel met makkelijke planten, hoor, maar toch.

Later vroeg ik zelfs kruidenplantjes voor mijn verjaardag, want ik vind een kruidentuin zó leuk en lekker! Toen de helft van mijn kruidentuintje gestolen werd, besloot ik een nieuwe te maken. En inmiddels staat het huis vol met opkomende zaadjes en plantjes. Vorig jaar was ik verliéfd op onze paprikaplant, maar dit jaar pak ik het groter aan: we gaan een eigen moestuin beginnen!

Gezonder, goedkoper en beter voor het milieu
Oké, ik ben een beetje laat met het zaaien van zaadjes, maar dat mag de pret niet drukken. Dit jaar beginnen we gewoon nog wat klein en dan gaan we volgend jaar helemaal los. Een moestuin is namelijk niet alleen goed voor het milieu (je gebruikt geen bestrijdingsmiddelen), maar daardoor ook goed voor jou! Daarnaast is het veel goedkoper, omdat je meerdere keren kunt oogsten van je zaad. Een markt in je eigen achtertuin!

In huis of op je balkon

Heb je geen achtertuin? Dan kun je ook heel makkelijk zaden planten op je balkon of in huis. Een kruidentuin is dan bijvoorbeeld heel geschikt! Het opkweken van de zaadjes kun je in speciale bakken doen; het water dat je ze geeft, condenseert op het deksel en valt daarna weer naar beneden, zodat je er daarna amper naar hoeft te kijken! Die bakken koop je bij tuincentra of bij de Action, waar je overigens ook veel (goedkope) zaadjes kunt kopen! Ben je niet zo goed in zaadjes laten uitkomen? Dan kun je in tuincentra, op de markt of op Marktplaats ook kleine plantjes kopen. Ideaal!

Kruiden voor beginners: peterselie, bieslook, citroenmelisse, munt, salie.
Kruiden voor gevorderden: basilicum, koriander, dille, kamille.
Kruiden voor de lange termijn (meerjarig): rozemarijn, oregano, tijm.

Op je balkon kun je ook klimplanten laten groeien; pompoen, peultjes en tomaten bijvoorbeeld, kun je tegen je schutting of een rekje omhoog laten klimmen.

Tip: geef ze voldoende water én zonlicht (anders groeien ze niet), maar zorg ervoor dat ze niet té warm worden (dat vinden ze nie fijn nie). En heb je teveel kruiden? Dan laat je ze gewoon drogen (bind ze aan een touwtje en hang ze op z’n kop op een droge plek) en kun je ze langer bewaren in een afgesloten pot.

Moestuin tips

Een moestuin hebben is eigenlijk super ouderwets. Ken je die moestuinen op speciale ‘volkstuin’-plekken? Daar moet je dus echt nóóit aan beginnen. Of je moet het héél leuk vinden om te tuinieren, er elke dag naartoe kunnen en het geen probleem vinden om constant onkruid en slakken weg te halen. Heb je daar geen tijd voor of zin in (duh), dan heb ik een goede tip voor je: square foot gardering oftewel: een Makkelijke Moestuin.

Makkelijke Moestuin
Misschien heb je de vierkante bakken met verdeelde vierkanten al eens bij de tuincentra zien staan. Ze kosten niet heel veel geld, maar eigenlijk is het veel makkelijker (en beter) om ze zelf te maken van hout dat je over hebt. Ongeveer een jaar geleden kwam ik voor het eerst op de website van Jelle’s Makkelijke Moestuin terecht. Jelle is diegene die het concept van Mel Bartholomew uit de VS naar Nederland haalde en met succes. Op zijn website legt hij heel duidelijk uit hoe je héél simpel en goedkoop een moestuin kunt maken en groenten kunt oogsten, zonder er veel voor te doen. Ook héél geschikt voor kinderen, trouwens!

Onze kruidentuin bevat nu alleen nog bieslook, maar de basilicum komt al op en de peterselie is ook al gezaaid. Gewoon zaadjes van Action trouwens. De bak komt van Intratuin. Ook de tomatenplantjes worden steeds groter. Ik denk dat ik die in de tuin ga zetten, maar misschien houd ik ze ook wel binnen. Een kruidentuin gebruiken wij nu het meest (verse kruiden zijn zóveel lekkerder), dus daar ligt nu de focus op!

Heb jij ook een eigen kruidentuin of moestuin? 

Vergeet niet lid te worden van de Facebookgroep waar je al je blogs en tips kunt delen!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

Bronnen: Healthy You, Makkelijke Moestuin

17 thoughts on “CHANGE THE WORLD #7 | Een eigen kruidentuin / moestuin beginnen!

 1. Ik heb op mijn balkon een grote bak met daarin verschillende vakken, net als een ‘makkelijke moestuin’. Ik kan het echt iedereen aanraden! Ik loop om de dag/elke dag (afhankelijk van hoe warm het is) even naar buiten om mijn plantjes water te geven en te kijken hoe ze het doen, en dat is echt superleuk, je ziet ze echt groeien!

  (Oh, en doe de munt niet in dezelfde bak, het woekert namelijk enorm.)

 2. Later wil ik echt zo’n makkelijke moestuin op het balkon ofzo.. mja voor nu hebben we in de tuin een kruidentuintje.
  En we hebben ook wel eens binnen potjes, meestal basilicum, maar die overleven nooit. We hebben wel al jaren succesvol peterselie, bieslook en rozemarijn 🙂

 3. Goeie tip om het teveel aan kruiden zelf te drogen! Ik dacht zelf dat je al gauw te veel zou hebben, maar met dat in gedachten is ’t misschien toch de moeite waard om zelf je kruiden te kweken. Groenten laat ik aan m’n vader over, die heeft een kas!

  1. Oh leuk! Maar ik vind verse kruiden héérlijk en met drogen inderdaad zeker de moeite waard om ze zelf te kweken 🙂

 4. Jaaaa, onze kruiden tuin wordt zelfs al aardig groot. Wij hebben hier knoflook, enorm veel aardbeien, nog meer druiven…dat zijn geen kruiden, maar wel leuk om te verbouwen, maggie, bieslook, tomaatjes en ik wil zeker peterselie nog. Leuk leuk leuk!

 5. Tjeetje wat leuk een eigen kruiden/moes tuintje…eigenlijk wilde ik dat dit jaar ook gaan doen, maar natuurlijk heb ik weer voor mijzelf 100.000 trutsmoesjes verzonnen om er niet aan te beginnen…en dit vind ik onuitstaanbaar van mijzelf…

 6. Bij mij gaan ze altijd dood,
  maakt niet uit wat ik doe…
  Maar nu lees ik dus dat ze het niet té warm mogen krijgen.
  Aha!
  Mijn balkon heeft van 12 tot sluit zon.
  I get it now, haha.

 7. Wat een leuk idee! Ik zaaide al lang een paar soorten kruiden in de vensterbank. Sinds een maand of twee hebben we een stukje tuin leeggehaald waar we ons moestuintje zijn begonnen. In zo’n plasticachtige kas, maar helaas komen alle slakken er nog onderdoor. Ik denk niet dat er dus iets bijzonders van terechtkomt, haha

 8. Munt heb ik al eens gekweekt en daar veeeeel thee van gedronken. Nu liggen de zaadjes nog steeds te wachten, maar es zaaien dus! Ik wil graag zo’n vierkante-meter-tuin en dan vanalles kweken. Lijkt me tof!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.