Is een Escape Room spel net zo leuk als een echte Escape Room?

escape-room-spel

♫ Dominique – Soeur Marie 

Zoals jullie weten ben ik gék op Escape Rooms en daarom testen we er een heleboel met als doel de beste Escape Room van Nederland te vinden. Maar we zijn óók gek op spelletjes en spelen meerdere keren per week de leukste bordspellen. Dus wat gebeurt er dan als je deze twee passies combineert…? Dat moet natuurlijk super awesome worden! We testten het uit: is een Escape Room spel net zo leuk als een echte Escape Room?

Het begon klein…

We begonnen met zo’n klein Escape Room spelletje. Die kosten zo’n €12 en je kunt er (natuurlijk) maar één keer mee doen, want je moet de inhoud scheuren, vouwen en beschrijven. Wij vonden zo’n spelletje veel leuker dan verwacht, al is het natuurlijk wel wat minder leuk dan een echte Escape Room, omdat je ‘slechts’ papieren dingetjes vast hebt. Je zult misschien denken: wat duur voor een spelletje wat je maar één keer kunt gebruiken, maar dat vind ik persoonlijk niet. Je hebt er heel veel lol mee en een gewone Escape Room kost gemiddeld zo’n €22 per persoon, waarbij het eigenlijk pas leuk wordt als je met vier personen speelt. Daarbij kun je een gewone escape room natuurlijk ook maar één keer spelen. Als je het zo bekijkt, valt die €12 dus best wel mee.

Escape Room The Game VR

Je snapt: dat smaakte naar meer! En dus gingen we voor hét escape room spel dat er momenteel in omloop is: de Escape Room The Game VR van Identity Games. Dit spel won de titel Speelgoed van het Jaar 2017 in de categorie 18+. En ja, dat lees je goed: het spel bevat een virtuele bril, waardoor je je écht in de Escape Room bevindt! Hoe gaaf is dat?!

De basis van het spel is hetzelfde als bij een gewone escape room: je moet binnen 60 minuten ontsnappen door ingewikkelde puzzels op te lossen en codes te kraken. In dit escape room spel zitten twee ‘kamers’, namelijk Submarine en Behind Enemy Lines. Je kunt het spel dus twee keer spelen en daarna is het helaas klaar.

escape-room-spel

Hoe werkt het?

Wat heel vet is, is de VR bril. Er zit één bril bij (die je omstebeurt op kunt zetten) waardoor je een ‘ruimte’ ziet. In de ruimte bevinden zich voorwerpen die je moet gebruiken en die je aan kunt klikken met de knop op de bril. In de bril kun je gewoon je telefoon stoppen. De VR omgeving zit verstopt in een gratis te downloaden app. Dit gedeelte vond ik echt onwijs tof gemaakt!

Als je het basisspel hebt, kun je de Chrono Decoder uit dat spel gebruiken om de sleutels in te stoppen waardoor je een slot kraakt. Heb je het basisspel niet? Geen probleem, dan kun je op een andere telefoon de app downloaden en daarmee de digitale Chrono Decoder gebruiken. Wij hebben het basisspel niet, dus dat hebben wij gedaan.

Ieder spel bestaat uit drie delen en heeft daarom drie enveloppen. In elke envelop vind je steeds ‘benodigdheden’ en puzzels die je op moet lossen. Daar komen codes uit, die je vervolgens in kunt voeren in de (digitale) Chrono Decoder. Ook krijg je een stapel hintkaarten, die verbonden zijn aan bepaalde tijden. Heb je bijvoorbeeld nog maar 45 minuten over, dan mag je de hintkaart met 45 minuten erop pakken.

Wat vonden we ervan?

Maar wat vónden we er nou eigenlijk van? Het eerste (makkelijkste) spel ‘Submarine’ hebben we met z’n vieren gespeeld, met het team waarmee we altijd gewone escape rooms testen. Ondanks dat we heel ervaren zijn in escape rooms, kwamen we er niet uit. En dat was best frustrerend kan ik je vertellen! Niet omdat we nog nooit ‘niet ontsnapt’ zijn uit een escape room, maar omdat we het spel af en toe best onduidelijk vonden.

Het tweede spel ‘Behind Enemy Lines’ is moeilijker en speelden Geert en ik met z’n tweeën. Ook deze keer ontsnapten we niet en vonden we dingen onduidelijk. Jammer!

Kortom: het spel is heel goed en leuk opgezet, met enveloppen vol ‘benodigdheden’ en natuurlijk de fantastische VR-leefwereld. Maar het spel is erg lastig en best onduidelijk. Een escape room spelen is bijna altijd frustrerend, maar nu wel heel erg, haha. Daarbij vond ik de hintkaarten ook meer kaarten die de opdracht uitlegden, in plaats van echte hints. Die kaarten had je sowieso nodig om verder te komen en zelfs dan lukte het nog niet. Jammer!

Voor en nadelen van een Escape Room spel

Dit zijn de voor- en nadelen van een escape room spel ten opzichte van een échte escape room:

Voordelen:

  • Veel goedkoper
  • Spelen wanneer je wilt
  • Je kunt het soms meerdere keren spelen
  • Door de VR-wereld bevind je je echt in een ruimte

Nadelen:

  • De beleving is veel minder realistisch
  • De sfeer en attributen zijn toch gaver in het echt
  • In een echte escape room kun je rondlopen en van kamer naar kamer

Kopen?

Het basisspel van Escape Room The Game kost €24,99. Het spel dat wij speelden, het Escape Room The Game VR, kost €16,99 en is ook los van het basisspel te spelen.

Basisspel: Koop bij bol.com

VR spel: Koop bij bol.com

Heb jij al eens een Escape Room spel gespeeld? 🙂

♥ Mariek

Deze blog bevat een product dat ik gekregen heb, maar dat beïnvloedt mijn mening niet. Zie ook mijn disclaimer.

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

2 thoughts on “Is een Escape Room spel net zo leuk als een echte Escape Room?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.