Fab Ab February: ‘Dagelijkse Buiktraining’-app

So don’t forget your Bodieboost!

Gisteren vertelde ik de Bodieboost-community op Facebook over mijn ‘Fab Ab February’-plan (laten we meteen ook maar de Engelse ‘februari’ nemen, dat bekt toch beter) en meteen reageerden er een heleboel meiden erg enthousiast. Super leuk natuurlijk, want samen werkt vast beter dan alleen én het maakt het eigenlijk onmogelijk voor mij om te spijbelen. Het leek ons leuk om allemaal dezelfde filmpjes te gaan testen en keuren en dus bedacht ik een plan: elke ochtend zet ik in het cafeïne-shot een workout online die ik de dag ervoor gedaan heb.

Ik ga de workout namelijk testen op zwaarte, hoeveelheid spierpijn, aantal zweetdruppels en nog veel meer. (Wat wil jij weten over de workouts? Laat het even weten in de comments, dan kan ik gericht feedback geven!) Met die filmpjes/uitgeschreven workouts maak ik jullie natuurlijk zo enthousiast dat jullie zelf ook meteen aan de slag gaan. In de comments kun je vervolgens laten weten hoe jij de workout vond, of je hem gehaald hebt, of je halverwege neerstortte of lachend de eindstreep haalde, of je sixpack al zichtbaar is of dat je het hele ‘Fab Ab February’-plan allang opgegeven hebt. Dat laatste is natuurlijk niet helemaal de bedoeling; we moeten elkaar erdoor gaan trekken, niet een voor een opgeven! Op die manier sparen we de heftigste, best werkende oefeningen bij elkaar die ik misschien wel als een apart filmpje op kan nemen als een soort samenvatting!

Even voor de goede orde: ik begrijp dat sixpacks voornamelijk gemaakt worden in de keuken en dat je na een maand niet ineens de blokjes kunt tellen, maar ik ben gewoon benieuwd naar het effect van een maand lang buikspieroefeningen doen. Daarbij gaat het gezonde eten bij mij inmiddels eigenlijk best goed! Sommige mensen zeggen dat het belangrijk is om je spieren ook rust te gunnen, andere zeggen dat dit voor alle spieren behalve de buikspieren geldt. Ik ben geen fitnesscoach en weet het goede antwoord niet, maar ga vooral doen wat goed voelt. De ene keer een heftigere workout, de andere keer wat rustige oefeningen. Luister naar je lichaam! Hij geeft vanzelf aan wanneer je te heftig (en dus fout) bezig bent. Wees dan niet eigenwijs en ga niet door, je lichaam zegt het niet voor niets.

Nu genoeg geschreven, tijd voor actie! Vandaag de eerste workout nog in een gewoon middag-artikel, vanaf morgen verschijnen ze om 5.00 uur s’ ochtends online, zodat je zelf kan indelen wanneer je ‘m doet.

Gisteren had ik s’ avonds voordat ik ging slapen pas tijd voor de workout en dus koos ik voor gerichte en korte oefeningen. Ik deed ’n workout via de app ‘Dagelijkse Buiktraining’. Ik heb de gratis versie. In de app kun je kiezen voor verschillende lengtes (5 min, 8 min en 10 min) en trainingroutines. Vervolgens kun je nog kiezen voor ‘start complete training’ of ‘begin vanuit oefening’. Ik koos voor 5 min. (ik wilde rustig beginnen en ik was moe en wilde snel gaan slapen) en ‘start complete training’.

Voor diegene die geen apps kunnen downloaden of het prettiger vinden om de oefeningen op papier te lezen, zal ik hieronder de oefeningen behandelen. Begrijp je de uitleg niet? Klik dan even op de titel om een foto als voorbeeld te zien

1. Basic crunch, 30 seconden.
Ga op de grond liggen met je knieën gebogen. Houdt je rug op de grond en leg je handen achter je hoofd. Lift nu steeds je schouders van de grond. De good-old sit-ups dus!

2. Right Oblique Crunch, 30 seconden.
Ga weer op de grond liggen met je knieën gebogen. Leg je rechterhand achter je hoofd en je linkerhand op je buik. Lift nu steeds je rechter schouder van de grond en breng je rechterelleboog richting je knie.

3. Left Oblique Crunch, 30 seconden.
Precies dezelfde oefening als de vorige, maar dan met links. 

4. Bicycle Crunch, 30 seconden.
Leg je beiden handen achter je hoofd. Maak met je benen een fiets beweging en beweeg je armen mee. Doe het zo dat je rechterschouder naar je linkerknie toe beweegt en vervolgens je linkerschouder naar je rechterknie.

5. Reverse Crunch, 30 seconden.
Leg je beiden handen achter je hoofd en doe je benen omhoog, met je knieën gebogen waardoor je een hoek van 90 graden maakt). Lift nu steeds je schouders van de grond en breng je knieën iets naar je hoofd toe. Maak kleine bewegingen.

6. Long Arm Crunch, 30 seconden.
Ga plat op de grond liggen met je armen gestrekt boven je hoofd. Houd je armen tegen je oren aan gedrukt. Lift je schouders van de grond. 

7. Crossover Crunch, 30 seconden.
Ga op de grond liggen met je armen achter je hoofd en je knieën gebogen. Lift nu je rechterschouder van de grond, terwijl je je linkerknie naar je elleboog toe. Vervolgens doe je hetzelfde met je rechterelleboog en linkerknie.

8. Half Curl, 30 seconden.
Ga op de grond liggen met je knieën gebogen en leg je handen op je bovenbenen. Lift je schouders van de grond en beweeg je handen richting je knieën door ze over je bovenbenen te schuiven.

9. Vertical Leg Crunch, 30 seconden.
Ga op de grond liggen met je benen recht omhoog (geef toe, dat is al een oefening op zich) en je handen achter je hoofd. Lift je schouders nu van de grond.

10. Plank, 30 seconden.
Neem de positie van de plank aan: ga in de opdruk-positie staan, maar dan met je ellebogen op de grond, waardoor je op je onderarmen steunt. Span je buikspieren aan en houdt je rug recht. Houd deze positie 30 seconden vast.

Meer tijd en zin om verder te oefeningen? Begin overnieuw, doe de oefeningen langer dan 30 seconden of kies een langere periode op de app.

Test, test, test: Hoe vinden we deze workout?
Ik vind deze workout zeer goed te doen. Er zitten een aantal oefeningen bij die best heftig zijn, zoals de ‘Bicycle Crunch’ en de ‘Plank’, maar voor de rest is het prima te doen. Je voelt dat je getraind hebt, maar houdt er (na 1 x deze workout te doen) niet superveel spierpijn aan over.
Wat zeggen jullie ervan: welke oefeningen zijn effectief en gaan door naar de volgende ronde?

Follow my blog with Bloglovin

Foto’s: Pinterest

5 thoughts on “Fab Ab February: ‘Dagelijkse Buiktraining’-app

  1. Wat een duidelijk informatief stukje! Het is gewoon tof dat je zo’n challenge invoert en je jezelf tot iets wilt uitdagen. Leuk ook die ab workout oefeningen zo onder elkaar 🙂 Die buikspier app vind ik ook heel handig op het moment dat ik wat fitness ab inspiratie zoek haha
    Keep up the good work!

  2. Ik doe nu ook steeds de 5 minuten op niveau 1, ik vind de oefeningen op zich goed te doen, maar na 2-3 sets van 30 sec moet ik echt even een minuutje rust nemen, dan trek ik het niet meer, omdat er nauwelijks rustmomenten tussen zitten. Had je daar geen last van? Volgens mij is het echt slecht gesteld met mijn buikspieren 😛

    1. Dat had ik in het begin ook! Maar nu ik het dagelijks doe, gaat het steeds beter 🙂 Niet dat de oefeningen nu makkelijk zijn, hoor 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.