GENT | 5 toeristische bezienswaardigheden die je toch gezien moét hebben

Laatst was ik – samen met Milou – een weekend in Gent. Ik was al tweemaal eerder in de Belgische stad geweest (met school en tijdens de Gentse feesten), maar beide keren had ik niet veel van de stad zelf gezien. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want Gent is een prachtige stad, die zéér geschikt is voor een leuke citytrip. Vandaag laat ik je 5 toeristische bezienswaardigheden zien die je tóch gezien moet hebben als je in Gent bent.

1. Boottocht over het water maken

Er moet normaal gesproken heel wat gebeuren wil je mij in zo’n toeristische boot krijgen, maar het heerlijke zonnetje, de CityCard en mijn vermoeide voetjes waren dit keer meer dan genoeg. Gewapend met een lekker (melkvrij) ijsje en ons fototoestel lieten Milou en ik ons 30 minuten rondvaren door de Gentse wateren, terwijl we luisterden naar het verhaal van de bestuurder, die ons meer vertelde over de gebouwen en Gent zelf. Stiekem was het hartstikke leuk én gezellig, omdat iedereen in Gent – bij een beetje mooi weer – met z’n allen aan de gracht gaat zitten.

2. Lam Gods zien

In de Sint-Baafs kathedraal bevindt zich één van de meest beroemde kunstwerken van de middeleeuwse schilderkunst: het ‘Lam Gods’ van Hubert en Jan van Eyck uit 1432. Het heeft de Beeldenstorm overleeft, werd opgeeïst door Napoleon en in beslag genomen door de nazi’s. In 1934 is er een paneel gestolen wat nog altijd spoorloos is, maar de rest van het enorme kunstwerk kun je bewonderen in Gent. Natuurlijk mogen er geen foto’s gemaakt worden, maar de verhalen van de audioguide zorgen ervoor dat ik het schilderij nog altijd voor m’n geest kan halen.

3. Gravensteen bezichtigen

De humor: het was nu de derde keer dat ik Gravensteen bezocht en nu heb ik er éindelijk goede foto’s van kunnen maken. De enorme middeleeuwse burcht staat midden in de stad en blijft prachtig om naar te kijken. Favoriet blijven het museum van de marteltuigen (sorry, maar het is zo interessant!) en natuurlijk het geweldige uitzicht. O, en ik maak altijd even een foto van de latrines.

4. Neuzekes eten

Op jullie aanraden besloten we ook de Gentse lekkernij, Neuzekes, te eten. Het is een Belgisch snoepje dat lijkt op een paarse neus. De buitenkant is hard en erin zit gelatine. Wikipedia vertelt me dat het snoepje in 1873 per ongeluk werd ontdekt door de Gentse apotheker, De Vynck, die in zijn zoektocht naar geneesmiddelen in de vorm van siroop ontdekte dat zijn preparaat een korst had gekregen.

In Gent staan overal kraampjes met Neuzekes, maar wij kregen ze bij een kopje thee bij het té leuke eettentje, True Beans. De lunchroom was pas vijf dagen open toen wij langskwamen en we voelden ons dan ook echt hotspotters. De jonge bazen waren enthousiast en heel vriendelijk, de menukaart bevatte alleen maar lekkere dingen en de inrichting wilde ik het liefste zó mee naar huis nemen (Eames chairs, yeah!). Echt een aanrader!

Wil je weten wat ik van de Neuzekes vond? Op Facebook deelde ik een filmpje met mijn eerste reactie.

5. Belfort toren beklimmen

De Belfort toren is hét symbool van Gent voor de onafhankelijkheid. De 95 meter hoge toren geeft een goed uitzicht over de stad en de klokken kondigen nog altijd de feestelijkheden in de stad aan. Bovenop de toren zie je een draak, die al sinds 1380 over de stad waakt. Grappig weetje: in de toren zelf zie je in het museum dat hij er niet altijd zo heeft uitgezien; de toren heeft al drie verschillende ’toppen’ gehad, van o.a. hout en metaal. O, en er is trouwens een lift. Wel zo handig als je een zware rugzak hebt.

Ben jij weleens in Gent geweest?

Follow my blog with Bloglovin

De overnachting in het hostel  en de CityCard kregen wij gesponsord. In deze blog schrijf ik echter mijn eerlijke mening. Ik weiger samenwerkingen waarbij ik dat niet kan.

14 thoughts on “GENT | 5 toeristische bezienswaardigheden die je toch gezien moét hebben

 1. Ik ben nog nooit in Gent geweest, maar het staat zeker nog wel op m’n lijstje om er naartoe te gaan. Zeker na het zien van je mooie foto’s! 🙂

 2. Wat een leuk verslag zeg! Ik ben vaker in Gent geweest, maar dat was altijd bij iemand op bezoek.Helaas niet de moeite genomen om rond te kijken. Ga ik volgende keer anders doen. Graag gelezen!

 3. Ik ben al een paar keer in Gent geweest (tsja, je blogt voor Mooistestedentrips.nl of niet, hehe) en het is één van mijn favoriete steden in België. Mooie foto’s heb je gemaakt! Buiten het centrum is ook meer dan de moeite waard, of een middagje fietsen.
  Groetjes,
  Esther.

 4. Afgelopen zondag kochten we op de braderie in Tiel neuzekes bij de Belgische spekken en bonbons kraam. Dit snoepje is een ware hype in België vertelde hij omdat TV één een streekproducten programma heeft waar de neuzekes gepromoot zijn. Vorige week verkocht hij op één dag 80 kg. Op een jaarmarkt in Leuven. Wij hebben ze ook gekocht n.a.v. Het fb filmpje; hoe ze smaken…niet vies, fruitig, vreemd….ik denk als neuzekes.

 5. Oh wat ben ik dol op Gent. Ik woon er op een half uurtje rijden vandaag, dus ik kom er geregeld. Heerlijk om bij lekker weer aan de graslei te zitten zoals alle studenten dat doen. En elk jaar weer naar de Gentse feesten :).

  Heel leuke stad om een weekendje naar toe te gaan.

  Ik wist trouwens echt niet dat die paarse neuzen typisch Gents waren! Weer wat geleerd ;).

  xx Farah

 6. Gent is echt een top stad! Daarom leef ik er ook zo graag. Zelfs na jaren in de stad opgegroeid te zijn, kijk ik ook soms met een bewonderend oog naar de toeristische bezienswaardigheden.

 7. Gent ga ik graag nog eens bewonderen, het lijkt me een heel mooie stad. Zo’n boottocht lijkt me trouwens erg tof, zie je de stad weer uit een heel ander perspectief. Fietsen in een stad vind ik ook altijd leuk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.