Ken jij Leonie al? Mijn ex-collega-Linda.-blogger én super populaire food-blogger op Gewoonwateenstudentjesavondseet? Leonie gaat de komende tijd haar gezonde én heerlijke recepten met ons delen. Hoe leuk is dat?! Vandaag trappen we af met een maaltijd met een nogal lange naam: Speltpasta met gehakt/pijnboompittenballen in tomatensaus met aubergine en courgette. Zo, dat is eruit. Dan geef ik nu Leonie het woord.
Daag! Laatst heb ik voor het eerst in m’n leven speltpasta gegeten. Spelt is tegenwoordig enigzins hip bij menig bio-winkel-fan en/of foodblogger en dat maakte me nieuwsgierig. Speltpasta is beter om te eten dan gewone pasta omdat ’t makkelijker verwerkt kan worden door je lichaam. Fijn! Ik bestelde wat verschillende speltpasta’s op speltproducten.nl en at de Casarecce Speltpasta.
Nodig voor twee personen: 200gr Casarecce Speltpasta – 300 gr mager rundergehakt – 1/2 aubergine – 1/2 courgette – zo’n 7ct blikje tomatenpuree van Ah basic – ongeveer een eetlepel Provençaalse kruiden – 1 teen knoflook – 1 ei – 65gr pijnboompitten
In een kom meng je het gehakt met een uitgeperste teen knoflook, de pijnboompitten, het ei en de Provençaalse kruiden. Kneed hier kleine gehaktballetjes van (pingpong grootte)(ik pingpong nooit, maar ik gok dat dit ongeveer zo klein is). Deze bak je in een wok in olijfolie op niet zulk hoog vuur. Als ze rondom dichtgeschroeid zijn, voeg je de tomatenpuree en gesneden aubergine en courgette toe. Schenk er een beetje water bij zodat de gehaktballetjes en de groentes nog wat gaar koken. Dek de wok af met een deksel of met nat bakpapier (hier komt binnenkort een tip van online). Ondertussen kook je de speltpasta, die maar 4 tot 6 minuten kooktijd heeft. Als de gehaktballetjes gaar zijn en de tomatensaus wat is ingedikt is het klaar. Bij het opdienen kun je er nog een beetje Grano Padano overheen strooien, maar dit is geen must.
Ik vond het een lekkere maaltijd, hoewel mijn gehaktballetjes helaas een beetje droog waren. Terwijl er toch best veel ei doorheen leek te zitten. Zou ik ze te lang op ’t vuur hebben laten staan (zo’n 10-15 min op laag vuur)? De speltpasta at ik natuurlijk voor het eerst en vond ik erg lekker. Ik proefde niet enorm veel verschil met gewone pasta (wel een enorm verschil met verse pasta), maar er leek wel iets meer bite en een soort aarde (?) smaak aan te zitten. Overigens viel de pasta wel veel beter, ik zat de hele avond vol, maar ’t voelde niet als een baksteen in m’n maag en ook vandaag (de dag er na), heb ik geen last van m’n buik (wat bij normale pasta nog wel eens gevoelig kan zijn).
Heb jij wel eens speltpasta gegeten? Wat vond je er van?
Meer recepten uitproberen van Leonie? Bekijk dan haar blog!
[dot_recommends]
Yum, klinkt lekker. Ik heb nog nooit speltpasta gegeten, ik eet meestal volkorenpasta, dat heeft ook best wel een eigen smaak als je het vergelijkt met witte pasta. Trouwens, ik weet niet waarom je gehaktballetjes droog werden, zeker niet omdat je ze dus ook met een deksel er boven gaar hebt laten stomen. Als je de oplossing weet, delen? 🙂 Ben er benieuwd naar.
mmm ik heb wel al een aantal keer speltpasta gekookt, en ik vond dat heerlijk. Het is veel machtiger en vullender dan normale pasta en heeft een hele rijke smaak. Ik vind speltbrood en crackers ook heel erg goed smaken. Wat een heerlijk recept idee dit zeg!