Chocolade balletjes
Al tijden wilde ik de in blogland bekende ‘dadelballetjes’ maken, maar ik vergat steeds dadels in huis te halen. Iris bracht me op het idee om rozijnen te gebruiken en zelf dacht ik: daar moet chocolade bij. Een nieuwe, gezonde snack was geboren. En LEKKER dat het is!
Voor de zekerheid maakte ik twee varianten: één met en één zonder chocolade. Die met chocolade wint, maar die andere variant is wat zoeter – ook héérlijk.
Chocolade deeg
Wat heb je nodig?
De hoeveelheden heb ik niet gewogen, maar gewoon een beetje uitgeprobeerd. Doe dat ook maar, altijd leuker en lekkerder. Smaak verschilt!
- 3/5 deel (ongezouten) noten: pinda’s, cashewnoten, enz.
Ik gebruikte pinda’s (gezouten, want ik had geen andere, maar ongezouten is gezonder en – denk ik – ook lekkerder) - 2/5 deel rozijnen (maar dadels schijnen dus ook te kunnen)
- Voor de chocolade variant: pure chocolade.
Ik gebruikte twee blokjes. - Topping: zonnebloempitten, kokossnippers, pompoenpitten, sesamzaad, etc.
Gewone balletjes
Hoe maak je het?
- Gooi de noten en rozijnen bij elkaar in een keukenmachine en mix de hele boel totdat er een ‘glad’ deegje ontstaat. Eerst blijven de stukjes noot vrij groot, maar op een gegeven moment wordt het een plakkende bal.
- Proef even of je het zoet genoeg vindt, of dat er meer rozijnen bij moeten. Of juist meer noten. Jouw feestje.
- Doe de chocolade erbij en mixen maar weer.
- Proef of er genoeg chocolade bij zit.
- Rol balletjes van het deeg en rol de balletjes door de topping heen.
- Zet de balletjes nog een paar uur in de koelkast om stijf te worden.
Gewone deeg
Eetsmakelijk!
Mmm lekker! Dadels zijn denk ik fijner in gebruik omdat die wat kleffer zijn 🙂 wat zijn jouw balletjes mooi gelukt! Ik ben dol op kokos door het beslag heen 😀
Nou, dit was ook héél klef, hoor! 🙂
YUM! Ik ben echt dol op deze snacks
Dit ga ik denk ik morgen maken. Heb een avondje met wat collega’s dus een leuke snack is welkom 🙂
Oh Marieke, deze zijn echt mooi geworden! Denk je dat het ook lukt zonder keukenmachine?
Oei, misschien in een hakmachine of blender? Of een staafmixer??? Of een vijzel?
Geert denkt dat het ook moet lukken als je alles met een vork fijn prakt…
Dan wordt het vast niet zo mooi, want je krijgt het natuurlijk nooit zo fijn, maar misschien lukt het wel! 🙂
Prima idee om rozijnen daarvoor te gebruiken! Ze zien er heerlijk uit!
Ziet er heerlijk uit!!
Oh wat ziet dit er heerlijk uit zeg! De chocolade erdoor lijkt me een super goed idee!
Ik had dit soort balletjes al vaker voorbij zien komen en elke keer wilde ik ze wel maken maar liep ik ook tegen het keukenmachine probleem aan. Mijn staafmixer is denk ik niet sterk genoeg, maar misschien de blender wel! Toch maar eens proberen….
Oké, dit ziet er dus echt té lekker uit. Ik heb al eens vaker dit soort recepten gezien (vooral met dadels inderdaad), maar ben bang dat het niet kan in de blender of staamixer…
Maar één manier om erachter te komen… (a)
Zo lekker (denk ik)! Zou dit ook lukken met cacao poeder? Dan heb ik alles in huis om het te maken 😀
Vast wel! Gewoon proberen! 😀 En voor de zekerheid wat gewoon deeg achterhouden 😉
Ohh wat slim om rozijnen te gebruiken!! Dit ga ik ook proberen!