GOEDKOOP EN HÉÉRLIJK | Zelf brood bakken!

Brood bakken 2

Op school, bij vrienden, onderweg: Ik krijg heel vaak opmerkingen over mijn brood. Dat ziet er namelijk anders uit dan het doodnormale brood dat je in de supermarkt of bij de bakker koopt. Het is iets dikker en kleiner, maar het grootste verschil: het ziet er heerlijk en vers uit. Alsof je het nét bij de bakker heb gekocht en zelf hebt gesneden. Nou… dat klopt ook voor een groot deel wel! Ik bak namelijk zelf mijn brood. En geloof me, als je daar eenmaal aan begonnen bent, wil je nóóit meer terug (zeker niet als je eenmaal doorhebt dat het ook nog eens veel goedkoper is)!

Ik kwam voor het eerst met zelfgebakken brood in aanraking toen ik een relatie kreeg met Geert. Bij hem thuis bakten ze namelijk al jaren zelf en ook in zijn studentenkamer stond een broodbakmachine. Niet echt studentikoos denk je? Fout! Zelf brood bakken is namelijk veel goedkoper dan brood bij de supermarkt of bakker kopen. Hoe dat kan? Ik zal het je uitleggen.

Broodbakmachines
Zelf brood bakken doe je het makkelijkste met een broodbakmachine. Wij hebben de B08 van Tefal en die doet het al ruim drie jaar hartstikke goed. Broodbakmachines kosten tussen de €50 en de €100.

Brood bakken 1

Broodbakmix
Je kunt op verschillende manieren brood bakken. Wij gebruikten vroeger altijd standaard broodbakmix van de Lidl of van het merk Soezie (te koop bij Welkoop). Het voordeel van deze mix is dat je er alleen water en wat boter/olie bij hoeft te doen.

Je kunt ook broodbakmix gebruiken waar je zelf nog gist bij moet doen. Gist zit bij de kant en klare pakketten van de supermarkt en kan je kopen bij de bakker of bijvoorbeeld van het merk Soezie. Mijn ouders bakken brood op deze manier, omdat zij meel hebben zonder melk (mijn moeder is allergisch voor melk) en de molenaar waar zij de mix kopen er geen gist bij doet.

Op dit moment bakken wij brood van gewoon patentbloem (500 gram) met water (300 ml), gist (3 gram), snufje zout en een scheutje olijfolie. Dit omdat een tijdje geleden is gebleken dat ik allergisch ben voor lactose.

Maar… dat is toch heel veel werk?
Eh… nee. Het is zelfs heel weinig werk. Je gooit wat broodbakmix in de bak, mikt er een scheutje water en wat olie bij en drukt op ‘aan’. That’s it. Simpeler kan niet.

Hoe lang het bakken van een brood duurt, hangt af van het type brood dat je wilt hebben. Je kunt namelijk ‘gewoon’ brood bakken, maar ook o.a. vloerbrood of rozijnenbrood. Daarnaast kun je (op onze machine) instellen over hoeveel uur je brood klaar moet zijn, zodat ‘ie precies gebakken is als jij uit bed komt (en de geur je al tegemoet komt). Handig, hè?

Brood bakken 3

Wij hebben een groot gezin, dan hebben we daar toch nooit genoeg aan?
Jawel, hoor. Je kunt namelijk broden van verschillende groottes bakken. Wij bakken met z’n tweeën altijd een 300 grams broodje en daar doen we dan twee dagen mee (ik eet alleen ‘s middags brood, Geert ook ‘s ochtends). Als je het brood in een goed afgesloten bak doet, is hij de volgende dag nog steeds lekker.

Mijn vader bakt (voor drie personen, inclusief twee mannen die niet vies zijn van een boterham meer of minder) twee 500 grams broden voor drie dagen. En je kunt er natuurlijk ook heel makkelijk ‘s avonds één bakken en ‘m dan zo instellen dat er de volgende ochtend (als je net uit je bed komt) weer één klaar is.

Is zelf brood bakken echt zo goedkoop?
Ja, reken maar uit. Met een zak broodbakmix van de Lidl konden wij drie broden bakken van 300 gram. Eén zak kost €1,50, dus kost één brood €0,50. Met dat brood doen we dan twee dagen. Dus per week betalen wij minder dan €2,00! Toen we nog brood bij de supermarkt haalden, waren we al snel meer dan €3,00 kwijt. En dan eten wij nog relatief weinig brood (ik twee sneetjes per dag, Geert vier). Met bloem bakken is misschien nog wel goedkoper.

Ik geniet elke dag weer van ons eigen gebakken brood en kan het iedereen aanraden. Geloof me nou maar: als je het eenmaal geprobeerd hebt, wil je niet meer terug naar die dunne flubber-boterhammen supermarkt. Begin gewoon lekker elke dag alsof je net bij de bakker bent geweest!

Waar koop jij je brood? Of bak je – net als ik – ook zelf?

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

22 thoughts on “GOEDKOOP EN HÉÉRLIJK | Zelf brood bakken!

 1. Nou, niet alleen je vader bakt brood hoor, je moedertje net zo vaak 🙁
  Het is inderdaad heerlijk, je zit sneller vol en je hebt dus ook minder beleg nodig en dat is nu weer handig als je af wilt vallen.

 2. Vers brood is heerlijk. Dat het goedkoop is in jouw berekening snap ik maar je moet wel rekening houden met je energierekening. Bij ons duurt het iets langer om een vers brood te maken en daarom doen wij dit ook niet zo vaak. Als wij opeens om de dag een brood zouden bakken zou je dat echt gaan zien bij de energie. Voor de mensen die dit dus willen gaan doen: houd daar rekening mee, je wilt niet opeens heel veel geld bij gaan betalen op je eindafrekening (valt het erg op dat ik voor een energiemaatschappij werk? Haha :D)

  1. daarom dus een broodbakmachine nemen die max 600 watt gebruikt. Uiteindelijk is het goedkoper! ook met aanschaf en energiekosten. Bovendien hoef je het niet in te vriezen en bespaar je weer kosten van de diepvries.

  2. @marieke wat heeft de energierekening te maken met je huurhuis? Ook jij moet toch stroom betalen? Of heb je zonnepanelen?

   Verder vind ik het een slecht onderbouwd geschreven stuk onzin als het gaat om de kosten van zelf bakken. Je moet de energiekosten plus de aanschaf van het apparaat erbij optellen. Dan komt je brood wel een stuk duurder uit dan 50 cent ervan uitgaande dat het bakken ca 2 tot 3 uur duurt.

   Ik zie dat dit topic al van langere tijd geleden is maar al googelend naar info over zelf bakken kwam ik op jouw site uit.

 3. Ik vind vers brood megalekker en bak zelf ook graag vanalles!

  Mijn eigen brood bakken had dus heel goed iets voor mij kunnen zijn….

  Maar omdat ik er een tijd geleden achter gekomen ben dat ik gluten niet zo goed kan verdragen (buikkrampen enzo), eet ik nu niet meer dagelijks brood. In plaats daarvan havermoutpap, soep, salade, of (soja)yoghurt met fruit & lekkere extra’s. Alleen heel af en toe bij een verjaardag neem ik toch een toastje o.i.d., maar meestal helaas met spijt achteraf 🙁

  Mijn vriend is wel een echte broodeter, maar wij zijn inderdaad stukken duurder uit want we halen wekelijks twee broden bij de echte bakker. Da’s dus al gauw vijf euro in de week. Maar wel heel lekker, en ‘vers’ uit de vriezer 😉

  1. Oh gluten allergie lijkt me heel vervelend! Ik zag net dat de producten zonder gluten bij AH abnormaal duur zijn! Maar ik ken je probleme als je denkt ´toch een keer nemen´… daar krijg ik ook altijd spijt van.

  2. Hoi je kunt ook bijvoorbeeld van Spelt een brood bakken, dan zitten er geen gluten in. Vraag het eens bij een natuurwinkel, ik heb wel eens een glutenvrij brood gebakken voor iemand die een glutenallergie heeft. Overigens kan iemand die allergisch is voor tarwegluten, bijvoorbeeld wel tegen andere gluten.

 4. Inderdaad niets lekkerder dan zelf gebakken brood, zelf bakken wij alleen maar met volkorenmeel, roggenmeel en speltmeel. Omdat wij het lekkerder vinden, maar ook omdat er veel meer vezels en voedingsstoffen in zitten in vergelijking met wit brood/patentbloem.
  Nog gezonder, ook erg lekker is zelf zuurdesem brood maken, iets meer werk, maar wel leuk om te doen.

  1. Wij kopen klare meel bij Dirk van de broek een kilo voor 129 en dan heb je twee broden het meel is meer granen brood meel

 5. Dank voor de tip die ik in mijn laatste blog heb gebruikt Marieke. Door geldnood gedreven voor het eerst zelf brood gaan bakken; toen ik google raadpleegde voor goedkoop bakmeel kwam ik hier terecht. Was leuk om te lezen. Ga nu even naar de Lidl.

  1. Ah leuk om te lezen, Joost! Dit artikel heb ik al een héle tijd geleden geschreven, maar wij bakken nog steeds met veel plezier brood, hoor! 🙂

  2. Hoewel Sanne zich ietwat ongenuanceerd uitte, ze heeft wel gelijk. Bak lekker zelf je brood maar samen met de mix (meel iets goedkoper) zijn het vooral de energiekosten van gemiddeld wel €0,46 per uur (vergeet niet de afwaskosten, warm water zeepsop etc) en de aanschaf van de machine die je flink achterop zetten qua kosten. Af en toe een heel speltbrood bij bijvoorbeeld Jumbo of Aldi in de reclame direct invriezen is echt veel goedkoper. Gezonder dan? Zeker niet als je een mix koopt. Waarschijnlijk wel met bio-meel maar dan stijgt de prijs van je brood naar reform-winkel hoogte. Dus: goedkoper: NEE, gezonder: NEE tenzij duurder biomeel, Lekkerder en/of leuker?????: dat is puur persoonlijk. Bak ze allemaal.

 6. Het brood van Koopmansmeel smaakte prima maar nu heb ik ook dat kilopak van de Lidl voor €1.29; gij hebt mijn uitgavepatroon zeer ten positieve beïnvloed, waarvoor dank!

 7. Ik lees hier een tip van E, 2 jaar geleden, dat Spelt glutenvrij zou zijn.
  Spelt is een tarweras.
  Dus niet glutenvrij.
  Spelt is dus onveilig voor ieder die glutenvrij moet eten.

  1. Je hebt gelijk, Frederik! Bedankt voor de aanvulling. Zou vervelend zijn als iemand die echt allergisch is per ongeluk toch gluten eet.

  2. Heb je gelijk in Frederik, evengoed is voor sommige mensen spelt brood beter te verdragen. Dus het proberen waard.

 8. Als je gewend bent om centjes terug te krijgen van je energie rekening dan kun je dat vergeten op het moment dat je met die dingen in de weer gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *