Zo boek je goedkope vakanties!

goedkope vakanties

Marieke, kun je me alsjeblieft uitleggen hoe je altijd die goedkope reisjes boekt? Jullie reactie op een aantal blogs. Ja, natuurlijk! Zo goedkoop mogelijk reizen is een soort hobby van Geert en mij. Dan doel ik niet op alleen maar slapen in hostels of de bank van een local bewonen. Dat gaat ons iets te ver. Maar we vinden het wél erg leuk om zoveel mogelijk te doen voor zo weinig mogelijk geld.

Vorige week deelde ik al mijn tips voor goedkope citytrips. Vandaag vertel ik je hoe je goedkope vakanties boekt!

goedkope vakanties

Wat bedoel je met goedkoop?

Drie weken touren door Kroatië, Montenegro en Bosnië? Daar gaven wij €1.159,23 aan uit. In 2013 trokken we voor €1549,34 drie weken door o.a. Slowakije, Hongarije, Tsjechië en Oostenrijk. En dan hebben we het over álles: van slaapplek tot aan een ijsje. Voor de ‘grote’ (zomer)vakanties binnen Europa zijn we meestal tussen de €1200 en de €1700 kwijt. Komt ook door de plekken waar we naartoe gaan, maar daarover later meer.

Voor korte vakanties van een week (of iets meer) zijn we meestal tussen de €600 en de €900 kwijt. Zo gingen we bijvoorbeeld naar Slovenië en Roemenië voor die prijs.

Zo boek je goedkope vakanties!

1. Ga op zoek naar fijne aanbiedingen

Als echte Hollanders zijn wij gek op aanbiedingen en een aantal sites houden we dan ook scherp in de gaten:

Ook hadden jullie in mijn vorige artikel nog een aantal goede tips!

kamperen

2. Ga op de bonnefooi

Als ik vertel dat wij in de zomer altijd op de bonnefooi op vakantie gaan, zegt iedereen altijd dat ze dat véél te eng vinden. Dat snap ik heel goed. Dat vond ik het eerste jaar ook. Maar weet je wat? Wij hebben nog nóóit gehad dat een camping geen plek meer voor ons had.

Ik vind het ideaal om op de bonnefooi te gaan. Van tevoren weet je niet zo goed waar je hoe lang wilt verblijven. Het komt regelmatig voor dat een plek mooier of juist stommer is dan gedacht. Dan is het ideaal om gewoon een nachtje langer te blijven óf juist heel snel weer te gaan.

3. Kampeer!

Sowieso is kamperen een hele leuke en goedkope manier van verblijven. Wij nemen altijd de ANWB campinggids mee. Daar staan een héleboel campings in per land, mét een beoordeling. Wanneer we weten waar we ongeveer naartoe willen, zoeken we een leuke camping uit en rijden we er naartoe. Super handig!

Als je vakantieland er niet in staat (dat hadden we bijvoorbeeld bij Bosnië en Montenegro) is het wel aan te raden om van tevoren leuke campings op te zoeken. En anders kun je altijd nog in een pension of hotel verblijven, wat wij tussendoor ook regelmatig doen! Bijvoorbeeld toen er in Sarajevo geen camping te vinden was.

Na een paar jaar ervaring heb ik wel 7 kampeertips voor de kampeer leek verzameld.

goedkoopste vakantieland

4. Vergeet de 7 goedkoopste vakantielanden van Europa niet

Je hoort iedereen over Italië en Frankrijk, maar hé, zo goedkoop zijn die landen absoluut niet. Voor een camping in Italië betaal je al gauw €40 per nacht. Aardig duur, als je het mij vraagt. Gelukkig heb ik de oplossing voor je: bezoek een land uit mijn lijstje met de 7 goedkoopste vakantielanden van Europa! Stuk voor stuk práchtige landen en héél goedkoop.

5. Vlieg goedkoop of ga met de auto

Eén van de grootste uitgavenposten is het vervoer. Wij houden er erg van om met de auto op vakantie te gaan. Veel mensen denken meteen dat dat niet te betalen is, maar je hebt hiervoor al gelezen dat dat réuze meevalt. Via ViaMichelin rekenen we meteen uit hoeveel de route inclusief tol kost.

Als je toch wilt vliegen, zoek dan een leuke aanbieding! Op de eerder genoemde sites vind je héél veel mooie aanbiedingen.

goedkoopste vakantieland

6. Ga buiten het hoogseizoen

Het blijft een goede tip: ga (als je kunt) buiten het hoogseizoen weg. Ik snap dat dat niet voor iedereen een optie is, maar als je kunt is het écht een tip. Het scheelt gewoon heel veel geld. Misschien kun je iets met je collega ruilen?

7. Zorg voor een eigen keuken

Als je geen zin hebt om te kamperen (of het is er simpelweg te koud voor) dan is het handig om een appartement te huren met een eigen keuken. Een hotel is leuk, maar dat betekent wel dat je élke avond uiteten moet. In de 7 goedkoopste vakantielanden van Europa is dat niet zo’n probleem (daar betaal je vaak nog geen €15 voor een diner met z’n tweeën), maar in duurdere landen wel.

Boek daarom een appartement met een eigen keukentje! Natuurlijk kun je dan nog wel eens uiteten, maar je kunt óók gewoon lekker zelf koken. Veel goedkoper.

Ik schrijf trouwens wel vaker over goedkoop reizen. Hebben jullie nog tips? Ik lees ze graag in de comments!

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

17 thoughts on “Zo boek je goedkope vakanties!

  1. Fijne tips, ik ben zo blij dat ik inmiddels ben afgestudeerd en dat we hierdoor ook echt regelmatig buiten het seizoen weg kunnen. Scheelt inderdaad vaak bijna de helft 🙂

  2. Jaa wij gaan ook naar de camping <3 ik sta al sinds ik een babytje ben op de camping dus ik ben niet anders gewend haha 🙂 De rust, de ruimte en toch de gezelligheid! I love it 🙂

  3. In Tsechie heb je op campings vaak keukens bij het toiletbebouw, die je voor weinig kunt gebruiken. Meestal zijn er ook tafels en stoelen, zodat je ook in die keuken kunt eten.
    En als je op de bonnefooi gaat kamperen, zorg dan, dat je er tussen 14 en 15 uur bent. Dan is er meestal nog genoeg plaats. Of bel 1 dag van tevoren. Doe rustig aan! Het is tenslotter vakantie!

  4. Bedankt voor de sites! Daar ga ik zeker een kijkje nemen! Wij kunnen gelukkig buiten het hoogseizoen op vakantie en dat scheelt een hoop waardoor we de mazzel hebben om 2 x weg te kunnen en daarnaast nog wat weekendjes. Op de bonnefooi doe ik liever niet, maar dat heeft meer te maken dat ik dan niet weet wanneer we precies weg kunnen omdat vriendlief altijd wel iets te doen heeft in zijn eigen zaak, dus vandaar dat ik wel wat boek dan weet ik tenminste zeker dat we weggaan en wanneer…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.