Gouda bij kaarslicht

gouda-bij-kaarslicht
Foto: VVV Gouda

Ik vind Gouda één van de mooiste steden van Nederland. Iedereen die er weleens geweest is en op het plein gestaan heeft (met het práchtige stadhuis), moet het met me eens zijn. Als kind kwam ik er al met mijn opa en oma. Dan wachtte ik tijden in de kou tot de poppetjes bij de klok uit het stadhuis kwamen en daarna gingen we tosti’s eten en Fristi drinken. Dat weet ik nog zo goed! Ik heb dus echt warme herinneringen aan de stad, maar het bleek allemaal nog gezelliger en mooier te kunnen. Want eens in het jaar wordt in Gouda de kerstperiode ingeleid met het evenement ‘Gouda bij kaarslicht’. En ja, dat is net zo gezellig als het klinkt. (Oké, misschien wel nóg gezelliger.) Denk aan een metershoge kerstboom, overal kerstmuziek en optredens, lekker eten en een heleboel kerstlichtjes. Wat mij betreft het perfecte begin van de kerstperiode!

gouda-bij-kaarslicht
Foto: VVV Gouda

gouda-bij-kaarslicht gouda-bij-kaarslicht

Gouda bij kaarslicht

Oké, stiekem begint mijn kerstperiode natuurlijk al veel eerder, maar Gouda bij kaarslicht vond dit jaar plaats op vrijdag 15 december. Het was al de 62e keer dat dit evenement gehouden werd, dus inmiddels kun je het zeker een traditie noemen! Niet alleen heel Gouda komt bij elkaar op het grote plein, maar mensen komen zelfs vanuit het buitenland om de ceremonie bij te wonen. Op Gouda bij kaarslicht zijn er de hele dag optredens en voorstellingen in de stad, maar eigenlijk draait het allemaal om het aansteken van de lichtjes van de enorme kerstboom. Die kerstboom komt helemaal uit het Noorse stadje Kongsberg, de zusterstad van Gouda en het gerucht gaat dat de burgemeester van die stad de boom zelf gekapt heeft 😉

Tijdens de ceremonie worden er verhalen en gedichten voorgelezen door de stadsdichter, de burgemeester en de kinderburgemeester en dit keer werd er muziek gemaakt door een té schattig groepje kinderen en drie onwijs goede operazangers. Aan het einde van de ceremonie (waar het overigens erg druk is, dus kom op tijd voor een goed plekje!) wordt er met z’n allen afgeteld en dan gaat de boom aan. Een magisch kerstmoment natuurlijk!

 

Filmpje van het ‘aansteken’ van de kerstboom

gouda-bij-kaarslicht gouda-bij-kaarslicht

Praktische tips

Oké, dat Gouda bij kaarslicht een mooi evenement is, dat is inmiddels duidelijk, maar het is ook een druk bezocht evenement! Daarom heb ik wat tips voor je:

 • Parkeer je auto op de speciale parkeerterreinen en ga met de bus naar het centrum. Er rijden gratis pendelbussen die je super snel in het centrum brengen! (En onze buschauffeur was verkleed als kerstman, +10 natuurlijk.) De laatste pendelbus rijdt om 23.30 uur terug.
 • Of nog beter: kom met het openbaar vervoer.
 • Gebruik de gratis app xplreGouda voor informatie en wandelroutes.
 • Haal een programmaboekje voor het overzicht van alle activiteiten, want het zijn er VEEL. Je kunt ‘m ophalen bij het VVV kantoor, maar ze delen ‘m ook uit op verschillende plaatsen. (Bijvoorbeeld bij de bus.)
 • Alle informatie over het evenement vind je goudabijkaarslicht.nl.
 • Wees vroeg voor een goed plaatsje op het plein. Het wordt namelijk super druk! De ceremonie begint om 19.00 uur en duurt ongeveer drie kwartier.
 • Kom gewoon ’s middags al, want er zijn genoeg activiteiten. Dan kun je alles rustig bekijken en heb je genoeg tijd voor het punt hierboven 😉
 • Zit je in een rolstoel? Er zijn speciale rolstoelplekken, dichterbij de boom. Je kunt daar een speciale plek voor aanvragen.
 • Neem je portemonnee mee, want ook alle winkels zijn open én er is een kerstmarkt in de Sint-Janskerk. Extra gezellig vind ik dat!

gouda-bij-kaarslicht

gouda-bij-kaarslicht

Mag ik nog even de aandacht voor mijn nieuwe berenmuts?

Overnachten & eten

Het is natuurlijk het allerleukste als je hier gewoon een nachtje weg van maakt. Ik heb meteen een hotel tip voor je! Wij verbleven in het Campanile hotel Gouda en dat beviel uitstekend! Het hotel ligt dicht bij een parkeerplaats en pendelbus, dus je bent super snel in het centrum. Daarbij doet het hotel z’n best om zo groen mogelijk te zijn en daar word ik erg blij van! Zo geven ze in eerste instantie maar één handdoekenset (en de tweede set ligt in de kast) en zit er een timer op de verwarming van de badkamer. We hebben er heerlijk geslapen en konden ’s ochtends genieten van een lekker ontbijtje! (Hotelontbijtjes zijn tha best!)

gouda-bij-kaarslicht

En ik heb ook ’n goeie eettip voor je, want we hebben suuuuper lekkere, verse & biologische frietjes op in Gouda. We aten ze bij Pomms en ik vind het echt een dikke vette tip. Ik at er vega bitterballen met geitenkaas bij en Geert had een kroket. Lekkerrr! Verder aten we de allereerste (lekkere!) oliebol van het seizoen, gewoon bij de Bakkerij Bart. En na de ceremonie aten we nog iets lekkers bij de kerstmarkt, die je kunt vinden in de Sint-Janskerk.

Nog steeds nieuwsgierig naar Gouda bij kaarslicht? Je kunt de ceremonie terugkijken, want die is live uitgezonden!

Kende jij dit evenement al? 🙂

♥ Mariek

Wij verbleven in Gouda op uitnodiging van Toeristische Promotie Gouda & Gemeente Gouda
(super bedankt, Heleen & Ariette!), maar dat beïnvloedt mijn mening niet. Zie ook mijn disclaimer.

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

6 thoughts on “Gouda bij kaarslicht

 1. Ik ben er als kind ook geweest, mét de bus. Ik weet nog dat ik diep onder de indruk was van al die mensen….zo druk had ik het in Gouda nog nooit gezien. En al die ramen rondom het plein, alleen verlicht door kaarsjes. We moeten er toch nog eens naar toe, want ik lees dat er rondom ‘het aansteken’ nog veel meer is bijgekomen. Zo kom je idd helemaal in de ?Sfeer.

  1. Ik zag een filmpje op YouTube van Gouda bij kaarslicht in ’65, zo bijzonder om te zien dat ze het toen al deden! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.