HAPPY CHALLENGE #1 | Wat wil je nou eigenlijk écht?

Je leeft ‘gewoon’ je leven
We gaan allemaal naar school, hebben hobby’s, een sociaal leven, gaan op vakantie, maken lol, maar… vaak gaan veel van die dingen op de automatische piloot. Het ‘moet’ nou eenmaal, het hoort er gewoon bij of je bent niet anders gewend. Voordat je het weet, is er weer een week voorbij. Een maand, een jáár. En… wat heb je in dat jaar nou eigenlijk gedaan? Je hebt ‘gewoon’ je leven geleefd. Maar… vind je dat genoeg? Wat vind jij nou écht belangrijk? Sta je daar weleens bij stil?

Alles eruit halen wat erin zit
Het zal je misschien niet verbazen, maar ikzelf denk heel veel na over wat ik nou eigenlijk écht wil. En dan heb ik het niet over die nieuwe jurk of die gave schoenen. Nee, ik denk iets dieper na. Over wat ik nou eigenlijk écht wil… in het leven. Spiritueel? Ik vind van niet. Het is míjn leven en ik wil alles eruit halen wat erin zit. Dan zal ik toch na moeten denken over wat ik wil.

Maar ik wéét niet wat ik wil!
Zomaar in één keer weten wat je wilt, zonder er ooit over nagedacht te hebben, is lastig. Ik hoor heel vaak: ‘maar ik wéét niet wat ik wil!’ Om eerlijk te zijn, denk ik dat je het wel wéét, maar dat je het misschien niet toe wil geven. Omdat het niet is waar je op dit moment de meeste energie in steekt. Omdat het misschien betekent dat je je leven radicaal om moet gooien. Of omdat je denkt dat je datgene nóóit gaat krijgen of bereiken.

Kies niet altijd de veilige weg
Tegen degenen die dat denken, zou ik heel hard willen zeggen: ga erover nadenken en probeer je dromen na te leven. Natuurlijk is een droom als ‘parachute springen’ gemakkelijker te verwezenlijken als ‘de liefde van je leven vinden’, maar wees je ervan bewust dat je maar één leven hebt, die je in mag vullen zoals JIJ dat wilt. In dat leven mag je fouten maken. Heel veel zelfs. Maar zou het niet heerlijk zijn als je eindelijk gaat doen wat je écht wilt? Wat dat dan ook mag zijn. Daag jezelf eens uit en kies niet altijd voor de veilige weg! Ik blogde deze week over backpacken… Op het eerste gezicht misschien niet iets voor mij, maar ik heb het nog nooit gedaan en wil het gewoon een keer proberen! Wie weet vind ik het geweldig! Ik ga er later zoveel spijt van krijgen als ik het nooit heb gedaan.

Om erachter te komen wat je echt belangrijk vindt, kun je bijvoorbeeld kijken naar verschillende waarden.

[column width=”47%” padding=”6%”]

Authenticiteit
Beleefdheid
Bescheidenheid
Betrokkenheid
Creativiteit
Dapperheid
Discipline
Echtheid
Ecologisch leven
Eerlijkheid
Eenvoud
Erkenning
Expressie
Familie
Fantasie
Geld
Genot
Gerechtigheid
Gevoeligheid
Groei
Gulheid
Hartstocht
Humor
Innerlijke rust
Integriteit
Inzicht
Kennis
Leiderschap
Leren
Liefde
Loyaliteit
Macht
Mededogen
Naastenliefde
Natuur
Nederigheid
Netheid
Nieuwheid
Onafhankelijkheid
Ondernemendheid[/column][column width=”47%” padding=”0″] Oorspronkelijkheid
Oprechtheid
Openheid
Orde
Passie
Persoonlijke groei
Plezier
Positiviteit
Prestatie
Rechtvaardigheid
Religie
Respect
Samen
Samenleving
Schoonheid
Sensatie
Speelsheid
Spiritualiteit
Spontaniteit
Stabiliteit
Status
Tolerantie
Traditie
Trouw
Uitdaging
Uitmuntendheid
Vaderlandsliefde
Verantwoordelijkheid
Verscheidenheid
Volmaaktheid
Vriendelijkheid
Vriendschap
Vrijheid
Waarheid
Werken
Wijsheid
Winnen
Zachtmoedigheid
Zekerheid
Zorgvuldigheid
Zorgzaamheid[/column][end_columns]

Dit is een combi van de lijsten die eerder in Psychologie Magazine stonden en uit 365 dagen succesvol.

Waar kun je deze waarden voor gebruiken?
Als je het lastig vindt om ineens te roepen wat je nou écht wilt in je leven, dan kun je deze waarden gebruiken om er eens over na te denken. En nee, dat antwoord ga je waarschijnlijk niet vinden in één uurtje. En waarschijnlijk ook niet in een week. Maar denk er eens over na. Sta er bij stil. Het komende (half)jaar. En vraag je dan af: zit ik op de goede weg? Word ik gelukkig van wat ik nu doe? Als het antwoord zonder twijfelen ‘ja’ is, geniet je pas écht volop van het leven. (En ja, natuurlijk blijven er altijd dingen die ‘moeten’, maar het gaat om de balans.)

Mijn waarden
Veel waarden lijken op elkaar of kun je onder elkaar schalen. Dat maakt niet uit, want je moet kiezen waar jij je goed bij voelt. Het kan zijn dat een waarde voor jou iets anders betekent dan voor een ander. Maar nogmaals: who cares? Het zijn toch jóuw waarden? Ikzelf heb gekozen voor de volgende:

 1. Liefde. 
  Ik heb het geluk dat ik mijn grote liefde al gevonden heb. Geert is alles wat ik me maar kan wensen. Hij is lief, zorgzaam, eerlijk, grappig (al snapt niet iedereen onze humor, maar dat is juist zo leuk!), betrouwbaar, energiek, ondernemend, knap en zo kan ik nog wel even doorgaan (maar ik wil jullie niet jaloers maken, haha). Maar ook de liefde voor mijn ouders, broertje en naaste familie reken ik hieronder. De liefde voor het leven. Voor mijn werk. Mijn leven draait gewoon om liefde.
 2. Passie
  Daarnaast vul ik mijn dagen het liefste met dingen waar ik een passie voor heb. Schrijven, filmen, reizen, de wereld ontdekken. Ik ben graag ondernemend, kan totaal niet stilzetten en ben altijd plannetjes aan het bedenken. En niet alleen bedenken: plannen en dromen voer ik uit. Liever vandaag dan morgen.
 3. Kennis
  Als laatste vind ik kennis belangrijk. Uiteindelijk denk ik dat het enige wat je rijker maakt in dit leven ‘kennis’ is. Nieuwe dingen die je geleerd hebt, maar ook ervaringen, dingen die je gezien hebt, meegemaakt hebt. Ervaring maakt je rijker. Ervaring is kennis en volgens mij het enige dat je een rijker mens heeft gemaakt, uiteindelijk.

De opdracht
Denk er de komende week eens over na. En kies er drie, als je het al weet. Deel ze in een reactie, blog erover, deel ze in de Facebookgroep of houd ze lekker voor jezelf. Het is aan jou. Waarschijnlijk vind je er wel tien belangrijk, maar probeer de essentie er eens uit te halen en kies er écht maar drie.

Benieuwd naar welke waarden Lisanne en Kelly gekozen hebben? Kijk dan eens op hun blog! O, en meld je aan op de Facebookgroep!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

38 thoughts on “HAPPY CHALLENGE #1 | Wat wil je nou eigenlijk écht?

 1. Mooie challenge, goed om mensen aan het denken te zetten. Ik bedacht me, na het uitgaan van mijn verkering hetzelfde. Toen ik vervolgens ook nog deze quote las “You only have one life, but if you live it right once in enough.” vond ik het tijd voor rigoureuze stappen: ik heb m’n baan opgezegd en ga 6 maanden backpacken.
  Tijdens oud & nieuw sprak ik op de wc van een club een meisje en vertelde haar over het opzeggen van m’n baan, ze was helemaal enthousiast, zat echt te bedenken dat zij dat ook ging doen. Een paar uur later zocht ze me weer op, nog enthousiaster, ze had de knoop doorgehakt, ze ging ook haar baan opzeggen. Ik vond het super haar te inspireren, het is zonde je leven te verspillen aan onbelangrijke of lelijke dingen!
  (Ik klink wel heel zweverig zo, ben ik helemaal niet!)

  1. Ik snap je helemaal! (Ik ben ook niet zweverig, maar soms klinkt het wel zo.) En wat goed dat je je baan hebt opgezegd en gaat reizen! Super gaaf! Waar ga je naartoe?

 2. Ik ben zo iemand die roept ‘maar ik wéét niet wat ik wil’. En ik denk al jaren na over het bovenstaande. Ik ben er inmiddels achter dat je eerst dicht bij jezelf moet komen voordat je kunt weten wat je écht wil. En ik merk dat ik erachter begin te komen wat ik wil terwijl ik steeds dichter bij mezelf kom. Of datgene wat ik wil ook echt gaat gebeuren is een andere vraag maar hé, ik heb nu tenminste een droom :-).

  1. Wauw, mooie reactie! Wat knap dat je toch langzaam maar zeker weet wat je wilt! En inderdaad, daarvoor moet je soms eng dicht bij jezelf komen.

 3. Ik vind het echt een super goede challenge die jullie hebben bedacht. Mooie waarden heb je gekozen. Ik ga nog even over mijne nadenken.

  1. Nee, dat is ook zo, maar het hoeft ook niet allemaal in 1 x te gebeuren, toch? Uiteindelijk…

 4. Ik heb hier best lang over na moeten denken, kiezen is inderdaad lastig. Zeker als ik na probeer te denken over wat ik echt altijd al waardevol heb gevonden. Ik ga hier zeker nog over bloggen. Ik vind de waarden die jij hebt uitgekozen ook heel mooi, vooral kennis, ik heb er nog nooit op die manier naar gekeken.

 5. Ik vind het een fijne eerste opdracht! Back to the basics 🙂 Ik ben zelf altijd best veel bezig met wat ik nou echt wil, en ik vind dit een hele mooie manier om er nog eens extra bij stil te staan!

 6. Ik weet zeker wel wat ik wil al is de juiste timing soms lastig. Soms moet je dan gewoon de stap wagen en ervoor gaan. Zo ook mijn xwangerschao en binnen nu en 2, 5 week ben ik gewoon mama. Spannend, maar 1 van de beste stappen vind ik nu al 🙂

  Ik denk dat ik vandaag of morgen over deze opdracht zeker een blogje ga schrijven 🙂 zorgzaamheid hoort in ieder geval al bij mij 🙂

 7. Wat grappig dat jij destijds in Gr.8 de hoofdrol had in de musical http://www.weet wat je wil.nl Het was toen al op je lijf geschreven en één van de zinnen uit je tekst toen staat letterlijk hierboven: weet wat je echt wilt met je leven.
  Mooi stuk waarin je ieder die het leest aan het denken zet.

  1. Dank je wel, mama 🙂 En ja, inderdaad, daar had ik niet eens aan gedacht! Toen al met de wereld bezig 😉

 8. Ik wil eigenlijk wel graag mee doen met de deze challenge alleen weet ik niet of alle onderwerpen me aanspreken en welke dit zijn. Kan ik dit alleen op FB vinden?!

  1. De onderwerpen komen elke vrijdag op onze blogs! Ze zijn nu nog niet bekend 😉 Maar je kunt ook gewoon alleen de opdrachten doen die je aanspreken!

 9. Wat een leuke opdracht! Zit momenteel ook met die gedachten, bijna klaar met studeren, dus wát wil ik. Zeker nu ik net terug ben van mijn buitenlandstage, ook daar toch wel veel nagedacht.
  Ga er zeker mee aan de slag!:D

 10. Bedankt voor je reactie! Ik ga denk ik na de challenge kijken welke onderwerpen ik leuk vind en haal deze eruit en plaats ze in 1 of 2 blogjes. Ik ben benieuwd!! 🙂

 11. Wat een leuke opdracht! Heb hier al pas al over nagedacht tijdens het solliciteren, maar blijft lastig. Ga morgen mijn waardes online zetten. Ben zo benieuwd naar de volgende opdracht. Ben heel benieuwd wat we moeten gaan doen 😉
  Thanks voor de inspiratie!

 12. Zo’n leuke challenge! Ik ben wat later begonnen, maar de eerste opdracht staat ook online! Deze week de tweede opdracht en dan ben ik klaar voor a.s vrijdag 🙂
  x

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.