HEALTH: Een leven zonder frisdrank… saai of verstandig?

Let op: de aflevering is nog beschikbaar tot 23 juni 2013, 20.16 uur. Kijk ‘m dus snel!

Sinds een halfjaar drink ik geen frisdrank meer. Voor de goede orde: ik heb nog weleens een glas frisdrank of een kop koffie gedronken, maar ze zijn op één hand te tellen. Nu drink ik alleen nog maar water, thee, en versgeperste vruchtensappen. En dat vinden mensen raar. Zo niet ongezellig. Want… water drinken is saai. Toch? Ik vind van niet. Natuurlijk moet iedereen zelf weten wat hij doet, maar het feit dat ik geen frisdrank meer drink, heeft een goede reden…

Gisteren keek ik – tijdens het strijken van een enórme berg schone was – een aflevering van Focus, Wie maken je dik? Het is deel één van een serie waarin journalist Jacques Peretti onderzoek doet naar de revolutie in onze eetgewoonten in de afgelopen 40 jaar. Dat de resultaten schokkend zijn, hoef ik je vast niet te vertellen. Maar ik vond het zó interessant dat ik ‘m met je wilde delen. Hij legt namelijk precies uit waarom ik geen frisdrank meer drink.

 

In de documentaire gaat Jacques onder andere langs bij de graanboeren, die goud geld verdienden aan het verkopen van maïsstroop. Hij denkt dat er een link bestaat tussen de overproductie van maïsstroop in de jaren ’70 en de huidige overconsumptie van voedsel. In bijna al het bewerkte voedsel wordt maïsstroop verwerkt, maar het grootste effect kwam toen maïsstroop in frisdrank werd verwerkt. Voor Amerikanen is frisdrank de grootste bron van calorieën.

Rond 1984 hebben Coca-Cola en Pepsi suiker namelijk vervangen door maïsstroop, simpelweg omdat het een derde goedkoper was dan de (stijgende) suikerprijs. De man die toen marketing-director van Coca-Cola was, vertelt dat het puur een marketingstrategie was en dat obesitas toen nog helemaal niet aan de orde was. Toen de verkoopcijfers stegen, wilden de merken alleen nog maar meer verkopen. Dat zorgde voor grotere flessen en meer inname. In twintig jaar verdubbelde het gemiddelde frisdrankverbruik bijna van 350 naar 600 blikjes per jaar.

Endocrinoloog Robert Lustig vertelt dat glucose-fructosestroop ook nog eens véél zoeter dan sucrose. Je zou dus zeggen dat ze nu minder nodig hebben, maar frisdrankmakers gebruiken méér. Waarom? Ze weten dat ze meer verkopen wanneer iets zoeter is…

 

In de jaren ’70 waren hart- en vaatziekten een heel groot probleem. De vraag was wat daarvan de oorzaak was; vet of suiker? Ancel Keys bedacht een theorie waarin hij zei dat  vet de oorzaak was. Suiker zag hij namelijk als energie en niet als een schadelijk product. De vijftig jaar daarna besteedde hij aan het bewijzen van zijn theorie. Iedereen was het met hem eens. Behalve… John Yudkin, die in 1972 het boekje Pure, White and Deadly schreef. Daarin gaf de voedingsdeskundige aan dat hij dacht dat juist suiker de boosdoener was. Hij kwam erachter dat sucrose ook ‘pas’ 8 generaties lang gebruikt werd en dus een indringer in onze voeding was.

Guess who won? De slechte vetten werden verbannen uit ons eten en als marketingtruc als ‘low fat’ verkocht. Zonder vet was het eten echter smerig en dus… werd er meer suiker toegevoegd om het weer lekker te maken.

 

Ik zal het kort maar krachtig samenvatten: frisdrank is niet gezond. Er zit véél  suiker in en dat is simpelweg niet goed voor een mens. Nogmaals: iedereen moet zijn eigen keuzes maken, maar ik ben gestopt met frisdrank. En ja, óók met die sapjes uit pak. Weleens op de ingrediëntenlijst gekeken? Hoe dichterbij ‘suiker’ in de lijst staat, hoe meer er in zit…

Mis ik het? Totaal niet. Ik dronk sowieso al geen frisdrank met prik, omdat ik dat niet lekker vind. Ik dronk wel líters aanleng-limonade, maar inmiddels mis ik het echt niet meer wanneer anderen met frisdrank zitten en ik met een glas water. Het doet me eigenlijk niets meer. Als ik écht heel veel zin heb in een smaakje, neem ik heus nog weleens een slokje of glas, maar nogmaals: dat komt nauwelijks voor.

Ik veroordeel geen mensen die frisdrank drinken, in tegendeel zelfs. Maar daar wil ik wel iets voor terug: veroordeel mij ook niet om mijn glas water. Soms is saai niet alleen saai, maar ook verstandig.

Bron: Focus: Wie maken je dik

14 thoughts on “HEALTH: Een leven zonder frisdrank… saai of verstandig?

 1. ik ben wel benieuwd naar je tips thuis drinke ik ook standaard thee water , en ben er aan het overwegen of ik een sapmachine wil zo dat ik zelf mijn sapjes kan maken heb de meeste moeite op een terrasje of als ik ui eten gaan !! heb je daar nog tips voor ?

  1. Ik ga kijken of ik hier een blog over kan schrijven, maar het komt eigenlijk neer op: niks aantrekken van wat anderen ervan zeggen: gewoon water of thee bestellen =)

 2. Interessante docu!;)
  Ik dronk zojuist een glas sinas en besefte dat ik d’r niks meer aan vond. Ook ik drink (sinds bodieboost) liters water en thee per dag(:

 3. Wat een goed stuk!! Ikzelf drink ook geen frisdrank en veel water, veel gezonder. Ik drink trouwens ook bijna geen alcohol, dat schijnt ook ongezellig te zijn..

  1. Goed bezig! Ik drink ook geen alcohol, dat was ik nog helemaal vergeten erbij te vermelden. Inderdaad, dat vinden mensen heel ongezellig. Maar dat kan mij niks schelen. Ik vind het nou eenmaal niet echt lekker!

 4. Ik drink ook al hele tijd geen frisdrank meer, en absoluut geen alcohol, en het bevalt mij goed!
  Ik drink alleen nu wel: Smorgens twee kopje koffie caffeine vrij ( zonder suiker!) en de rest glas water en af en toe kopje thee. En mocht ik erg zin in krijgen naar frisdrank heb ik leuke tip: Heel klein beetje appelazijn ( uit reform winkel ) in glas en de rest vullen met water, hopla je hebt smaakje, en het is erg gezond. Dit doe ik 3 keer op dag! En als ik me slapjes voel dan neem ik bruisvitamine van kruidvat.

 5. Ik drink sinds een jaar ongeveer ook geen frisdrank meer, waardoor ik al 5 kilo ben afgevallen. daarbij is het veel beter voor de tanden omdat je veel minder koolzuur en suiker binnenkrijgt.

  ook drink ik veel meer tegenwoordig, op een dag 2 liter water minimaal al, terwijl ik vroeger dagen op een half litertje kon doen.

 6. Ik drink nu voor een jaar geen cola, sinas of andere frisdranken, wel zo nu en dan een colaatje of een limonadetje, maar heb er nooit bij stilgestaan eigenlijk. Het was een besluit van de eene op de andere dag en ging erg gemakkelijk. Moet er dan wel bij vertellen dat ik verder geen verschil voel met toen ik nog frisdrank dronk.

  Goed stuk, maar wat valt onder frisdranken? Bij mij:
  Cola
  Sinas
  Cassis
  Sisi
  Energie Drink
  Andere dranken die bekend staan om de vele suikers en zuren.

  Maar bijvoorbeeld Limonade drink ik nog wel, zo nu en dan.

  Erg goed stuk trouwens, goede schrijfwijze! Tips?

  1. Dank je wel! Oooh je noemde ‘sisi’, jeugdsentiment, haha! Dat dronk ik als kind altijd. De grootste schrijftip is eigenlijk veel kilometers maken. Veel lezen, maar ook zeker veel schrijven! Geen originele tip, ik weet het, maar wel een nuttige 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.