HEALTH | Light producten versus volle producten

‘Light’ producten… er is al heel veel over geschreven. Waarom ik er dan ook nog een artikel over schrijf? Omdat ik toch merk dat veel mensen nog steeds denken dat ‘light’ producten béter zijn dan ‘volle’ producten. En tja, daar ben ik het niet mee eens…

Betekenis van ‘light’
Je ziet het woord overal voorbij komen; op frisdrank, boter, sappen… maar wat betekent dat woordje nou eigenlijk? Volgens het Voedingscentrum heeft een lightproduct vergeleken met het gewone product minimaal 30% minder kcal, vet of suikers.

Je mag de term ‘light’ niet zomaar gebruiken, want het is een zogenaamde voedingsclaim (zegt iets positiefs over de samenstelling van een product). De claims ‘light’, ‘lite’ en ‘verlaagd’ voldoen allemaal aan dezelfde voorwaarden: het mag gebruikt worden wanneer er minimaal 30% minder kcal, vet of suiker in het product zit, vergeleken met het gewone product. Op de verpakking moet staan of het gaat om energie (kcal), vet of suiker.

Eten draait niet om calorieën
Maar zelfs het Voedingscentrum heeft door wat er gebeurt bij ‘light’ producten: wanneer er minder vet in de producten zit, wordt dit vaak vervangen door koolhydraten en eiwitten. Bij zoete light producten (zoals frisdrank) is (een deel van) de suiker vervangen door zoetstoffen. Volgens het Voedingscentrum zijn zoetstoffen uitvoerig onderzocht door de Europese Autoriteit van Voedsel Veiligheid en veilig bevonden, maar daar is lang niet iedereen het mee eens.

Wel geeft het Voedingscentrum aan dat je moet oppassen met light producten, omdat je – wanneer je er méér van eet of drinkt – toch weer evenveel calorieën binnenkrijgt. Ikzelf krijg daar dus de kriebels van; eten draait niet om calorieën! En op deze manier worden ‘light’ producten veel te veel beschreven als ‘betere producten’, terwijl dit in mijn ogen niet zo is.

Marketingtruc
Iedereen, die ook maar íets over gezond eten heeft gelezen, beseft wat er aan de hand is: het is gewoon één grote marketingtruc. ‘Wij’ willen afvallen, de industrie haakt daarop in door hun producten ‘light’ te maken. Maar cola is een gefabriceerd goedje, gemáákt door de mens, dus als je even goed nadenkt, besef je ook wel dat het nooit héél goed voor je kan zijn, of het nu ‘light’ is of niet. Toch is er iets wat nog gevaarlijker is…

Als je niet beter weet, lijkt het alsof ‘zoetstoffen’ wél goed voor een mens zijn. Of in ieder geval veel beter dan suiker. ‘Light’ is voor veel mensen beter dan ‘gewoon’. Daar ben ik het niet mee eens. ‘Light’ is een marketingtrucje. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat je helemaal geen ‘light’ producten mag eten/drinken.

Wat zijn zoetstoffen?
Want… wat zijn zoetstoffen nou eigenlijk? Om die vraag te beantwoorden, keek ik op mijn favoriete health-site: Optimavita. Marloes en Albert hebben een eigen praktijk voor dieet-, beweeg- en leefstijladvies, maar zijn ook lekker nuchter en snacken ook iets lekkers tussendoor. Precies de goede balans, wat mij betreft. Je kent ze misschien wel van mijn blog, want voor mijn project ‘Bye Bye Buikje’ maakten zij elke maand een trainingsschema.

In een artikel op Optimavita legt Marloes (afgestudeerd diëtiste) uit dat zoetstoffen alle stoffen zijn die een product zoet maken (dus ook alle vormen van suiker, zoethout en stevia). In de volksmond wordt met ‘zoetstoffen’ vaak ‘kunstmatige zoetstoffen’ (suikervervangers) bedoeld. Daarvan zijn twee soorten: polyolen (natuurlijk zoetstoffen, die kunstmatig bewerkt zijn) en intensieve zoetstoffen (die synthetisch bewerkt zijn en véél zoeter zijn dan suiker, deze zitten bijvoorbeeld in frisdrank).

Met name naar (de inname van) die intensieve zoetstoffen is veel onderzoek gedaan en er worden eindeloos veel artikelen mee gevuld. De Europeon Food Savety Authority is akkoord gegaan met een dagelijkse inname van maximaal 17 eenheden zoetstof bij aspartaam. (Voor kinderen ligt dit aantal een stuk lager!)

Als je hier meer over wilt weten, raad ik je aan het artikel van Marloes te lezen. Dat is heel helder en duidelijk geschreven!

Light producten versus volle producten?
Toegevoegde suikers zitten in héél veel producten en zelf eet ik ze lekker ook. Ikzelf wil namelijk wel gezond eten, maar tot een bepaalde hoogte. Lang niet al mijn maaltijden zijn gezond en ik eet bijvoorbeeld ook gewoon brood (wel zelfgebakken), maar ik probeer wel gezonde alternatieven te kiezen waar ík me goed bij voel.

Ikzelf neem niet teveel ‘light’ producten. Ik drink helemaal geen frisdrank (op een paar uitzonderingen na, ongeveer 2 glazen per maand, meestal sap) omdat ik het niet heel lekker vind, net zo lief water of thee drink en dan graag dáárvoor een gezond alternatief neem. Daarnaast geniet ik dan wel weer van een bakje chips.

Ik denk niet dat je ‘light’ producten moet schrappen, maar ik denk wél dat ‘light’ producten niet béter zijn dan ‘volle’ producten. Als je dan tóch een glas cola wilt drinken, drink dan gewoon lekker een glas gewone cola (tenzij je ‘light’ lekkerder vindt, wat ik ook weleens hoor). Naar mijn mening is ‘light’ niet beter dan vol en ook niet andersom. Teveel suiker is immers ook niet goed voor je. Wat dan wel goed is? Tja, daar kom ik weer: balans. Neem gewoon lekker een glas cola en geniet ervan! En neem daarna weer lekker een glas water. Maar vooral: doe waar jíj je goed bij voelt!

Al héél lang wil ik hier een artikel over schrijven, maar ik kwam er maar niet uit. Ik weet heus wel wat ik wil zeggen, maar ben geen health-expert en al helemaal geen doktor of voedingsdeskundige, dus ik wil jullie ook geen verkeerde informatie geven. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijke goede bronnen te zoeken, maar als jullie aanvullingen of feedback hebben, dan hoor ik dat graag in de comments. Daarnaast is dit arikel gebaseerd op mijn persoonlijke mening, waar ík me goed bij voel. Doe jij ook vooral waar jíj je goed bij voelt.

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

7 thoughts on “HEALTH | Light producten versus volle producten

  1. Ik eet liever vol omdat ik liever dat eet wat dichter bij de natuur ligt dan gemodificeerde light producten die, zoals jij al zegt, helemaal niet gezonder zijn. Daarnaast erger ik me vooral aan ‘suikervrij’ en ‘geen suiker toegevoegd’. Vaak zit er dan wel maltodextrine in, dat is ook gewoon suiker. Alleen dan vermomd als zetmeel. Kauw lang genoeg op iets met maltodextrine en het wordt ook zoet want het wordt gewoon omgezet in losse suikers. Echt, je wordt altijd zo erg belazerd als consument.
    Ik probeer de laatste tijd zo min mogelijk bewerkt eten zoals koekjes enzo te eten. Maar ik woon niet zelfstandig dus heb ik weinig invloed op mijn eten. Ondanks dat gaat het best aardig vergeleken met vorig jaar.
    Goed dat je hier aandacht aan besteedt 🙂

    1. Wat leuk dat je zo uitgebreid reageert! Ik snap dat het lastig is als je niet zelfstandig woont, maar alle kleine beetjes helpen, toch? 🙂 Doe wat goed voelt 🙂

  2. Ik heb een aantal cursussen gevolgd met betrekking tot afvallen en gewichtsbeheersing, ik heb heel wat kilo’s achter mij gelaten en die vielen echt niet zomaar op de grond…En op die cursussen leggen ze veel dingen uit over oa light producten, gezonde vetten en onderwerpen zoals bv het ( blauw of groene) vinkje…ikzelf denk dat je gewoon toch je gezonde verstand moet gebruiken met voeding,…want wat voor de een namelijk goed is, daar kan een ander goed ziek van worden of op een andere manier last hebben…Alles waar TE voor staat is niet goed, dat klopt maar ik vind wel dat producenten het wel heel bont maken mbt tot misleiding van consumenten…
    Ik vond het een boeiend blog, fijn om te lezen..
    Groetjes Petra

    1. Ik sluit me volledig bij je aan! Je gezonde verstand gebruiken! Al wordt dat wel lastig gemaakt voor mensen die er (nog) niet veel van weten door o.a. die vinkjes!

  3. Ik heb het niet zo op light producten. Ik krijg van heel veel ‘suikervervangers’ (als ik ze zo maar even mag noemen) veel buikpijn. En sommige suikers/zoetstoffen kunnen afkomstig zijn van bijvoorbeeld tarwe (zoals de genoemde maltodextrine van Carina). Aangezien ik extreem gevoelig ben voor gluten kan ik daar soms ook niet tegen 🙁

    Tegen vet heb ik niet zo veel. Ten minste, je moet natuurlijk wel je verstand gebruiken. Bijvoorbeeld ook letten op het hele goede versus slechte vetten verhaal.

    Achja, vanwege de gluten probeer ik sowieso zo veel mogelijk zelf te maken. In wat ik bak zit vaak best veel suiker, maar dan kan ik ten minste zelf kiezen wat voor suiker ik gebruik en weet ik exact hoe veel er in zit 🙂

    1. Allergieën zijn heel vervelend! Hier spreekt een ervaringsdeskundige helaas 😉 Wat goed dat je veel zelf maakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.