HEALTH: Melk is (niet zo goed) voor elk

 

Marieke, je houdt je mond angstvallig dicht over Bodieboost. Je gaat me toch niet vertellen dat alles voor niets is geweest, hè? Nee. Gelukkig niet. Ik was dus wel weer wat aangekomen, maar ben inmiddels sinds een ruime week weer heel goed en gezond bezig. Ik heb het gevoel dat ik weer een doel heb en het doel écht wil bereiken. Misschien hebben jullie het al gemerkt aan mijn blogs de afgelopen tijd (gheghe), maar als je een doel wilt bereiken, dan moet je ervoor gaan. Dus ik had bedacht dat ik dan maar het goede voorbeeld moet geven.

Helaas gooit mijn lichaam wat roet in het eten (ha-ha, woordgrap). Ik had al een paar weken last van een protesterende maag, maar afgelopen zondag barstte de bom. De pannenkoek met spek, kaas en tomaat die ik at, was duidelijk teveel van het goede. Gevolg: hele hevige maagkrampen (serieus, af en toe denk ik dat een bevalling niks is vergeleken met dit) met bijkomende smerige gevolgen waar ik lekker mijn mond over ga houden. Het duurde niet lang of het kwartje viel bij mijn moeder (ikzelf hoopte nog even dat mijn gevoel het niet bij het rechte eind had, maar helaas): dit leek wel érg veel op haar allergie voor melk. Shit.

Zoals jullie misschien wel weten ben ik toch al allergisch voor de nodige producten. Afgezien van zo ongeveer alle dieren, hooikoorts, huisstofmijt en pollen, kan ik ook voedsel als varkensvlees, pinda’s en veel soorten fruit niet verdragen. Niet zo leuk (omdat ik perziken, mango’s, appels, kersen en ga zo maar door juist zo lekker vind) en onhandig voor iedereen bij wie ik blijf eten.

Maar… een melkallergie (je denkt nu waarschijnlijk aan lactose intolerantie, maar er zijn verschillende gradaties in melkallergieën) is wel even andere koek. Want heb je enig idee in welke producten allemaal melk zit? Je denkt nu waarschijnlijk aan yoghurt, kwark, crème fraîche, room e.d., maar ook in koek, brood, veel baksels en pannenkoeken zit (een soort van) melk. Daarbij kan mijn moeder ook niet tegen vervangers als soja en ben ik bang dat ik ook die genen geërfd heb. Kortom: een melkallergie is super onhandig en kan ervoor zorgen dat je voedingssysteem niet meer compleet is.

Inmiddels heb ik contact gehad met de dokter en ben ik doorverwezen naar een diëtist die gaat testen waar ik nou precies allemaal allergisch voor ben én (nog belangrijker) wat ik nou mag eten en wat niet. Het is dus nog niet helemaal zeker wat er precies mis is, maar als ik alles bij elkaar optel (stiekem kreeg ik altijd al een beetje last bij het eten van zuivel) weet ik eigenlijk wel hoe laat het is.

Even dacht ik eraan te gaan mokken. Allemachtig, dikke kans dat bijna álle dingen die ik lekker vind, geschrapt moeten gaan worden. Maar eigenlijk vond ik het meteen een grote kans. Een kans om eens héél goed te gaan luisteren naar mijn lichaam en hem eindelijk te geven (of juist niet te geven) wat ‘ie wil hebben. Hij heeft het al zo zwaar te verduren met mij, mijn onhandigheid (lees: blauwe plekken) en astma. Het wordt tijd dat ‘ie wat goede verzorging krijgt. (Daarbij zit er geen melk in chips. Dus. Jeej!)

Ik ga gewoon op zoek naar een heleboel lekkere, gezond én melkvrije recepten. Want er zijn nog véél meer mensen die niet tegen melk kunnen en die moeten hier ongetwijfeld ook tegenaan lopen! Daarbij komt: als je dan weer drie interviews leest in Viva met jonge mensen die héél hard een donororgaan nodig hebben om te kunnen blijven leven, dan weet je weer waarom je absoluut geen recht hebt om te zeuren. Als het niet eten van bepaalde producten dan het enige is… dan ben ik een gelukkig en bevoorrecht mens!

p.s. Health-freaks als Esmee menen sowieso al dat zuivel helemaal niet zo goed is voor een mens, dus misschien ben ik wel gewoon super gezond bezig. To be continued!

Follow my blog with Bloglovin

8 thoughts on “HEALTH: Melk is (niet zo goed) voor elk

 1. Ahh, balen zeg!
  Ben benieuwd wat het uiteindelijk allemaal is dan 😉

  Ik moet zeggen dat ik je blog steeds leuker en leuker ga vinden. Ben zelf wel gek op de ‘gezonde’ en ‘inspirerende’ posts. Leuk!

 2. Er ligt hier nog een kookboekje met tig lekkere toetjes zonder zuivel, als je je uit wil leven…maar lastig is het, de mannen eten pizza en ik ‘ n kliekje uit de vriezer. Als je oplet is het wel te doen; een zangmaatje van me heeft vandaag haar eerste chemo gehad, datnismpas balen!

 3. Wat een positieve draai weet je er weer aan te geven.
  Petje af hoor en ga door!

  Ik lees je blog af en toe, je schrijft aanstekelijk!

  groetjes
  Alie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.