HEALTH | Puur eten, zoals eten bedoeld is

Bye Bye Buikje, een project dat een paar maanden lang best een groot deel van mijn blog én leven was, is voorbij. Even was ik bang dat ik in een zwart gat zou vallen, maar ik had van mezelf ook wel kunnen weten dat het tegenovergestelde het geval is. Het nieuwe jaar vraagt om een nieuw project (daarover morgen meer) en het duurde even voordat ik wist hoe ik nu verder wilde bloggen over health. Want dat ik dat onderwerp nog steeds rete interessant vind, staat vast. En dat ik nog lang niet uitgeleerd ben, is ook zeker.

Dáág stom getalletje
Eén ding staat vast: ik wil niet meer streven naar een bepaald gewicht. Ja, ik wil gezond eten, omdat ik er energie van krijg en me er goed bij voel, maar ik ben gek op paprikachips en chocolade en zal je vast vertellen: dat ga ik écht niet laten liggen voor zo’n stom getalletje. Sterker nog: ik geniet er heerlijk van!

Geitenwollensokken
Eén van de dingen die ik laatst in een tijdschrift tegenkwam en waar ik de laatste tijd over nagedacht heb, is die van puur eten. Denk nu alsjeblieft niet meteen aan chagrijnige maar gezonde vrouwen die in hun geitenwollensokken door een weiland huppelen (geef toe, je dacht eraan), want ik bedoel het helemaal niet zo zweverig.

Minder suikerschommelingen
Iedereen die zich ook maar enigszins in gezond eten heeft verdiept, weet dat fabrieksproducten niet gezond zijn. Dat is niet eens echt eten. Hiermee wil ik niet zeggen dat je het nooit mag eten, maar energie zul je er niet van krijgen en voedingsstoffen bevat het evenmin. De zoetgemaakte producten zorgen voor een korte suikerpiek in je bloed, gevolgd door een enorm dal (juist, dat dal dat ervoor zorgt dat jij je futloos voelt en zin hebt in méér eten). Maar van oprecht voedzaam voedsel (groenten, fruit, noten, enz.) krijgt je lichaam energie in een stabieler niveau. Minder schommelingen = een vrolijkere Marieke zonder oneindige snackzin en mét energie. Winner!

Vier paprika’s en een kilo wortels
Je moet alleen even die knop omzetten, want zeker na de tijd vol kerstkransjes en oliebollen is het o zo moeilijk om die lekkere dingen te laten liggen. Je neemt één handje paprikachips en een kwartier later is ineens de halve zak leeg (Géért! Nee, grapje.). Terwijl – en dit is het inzicht waar ik over na heb gelezen en gedacht – je je niet kunt overeten aan gezonde dingen. Probeer maar eens vier paprika’s achter elkaar naar binnen te werken. Of een kilo wortels. Of vijf bananen. Gaat je niet lukken, nie.

44% van de vrouwen heeft overgewicht
Kijk, moeder natuur heeft daar natuurlijk geweldig goed over nagedacht. Ik bedoel: er zit een systeem in dat zo slim is dat het onze kunstmatige industrie nog niet gelukt is om het na te maken. Of, nou ja, ze wíllen het niet na maken, want ze willen dat je de hele zak in één keer leeg eet. En daar moeten wij dus een stokje voor steken. F*ck de industrie en de maatschappij, gericht op het vetmesten van mensen (in 2012 had 53% van de mannen en 44% van de vrouwen van 19 jaar en ouder overgewicht, bron). Wij denken na met ons gezonde boerenverstand. Wij eten waar we ons goed bij voelen. Het ene moment gezonde groenten en het andere moment die paprikachips.

Wil je weten wat gezonde snacks zijn? Daar heb ik toevallig een artikel over geschreven.

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

18 thoughts on “HEALTH | Puur eten, zoals eten bedoeld is

 1. Wat een top artikel Marieke! Ik heb dit in mijn afval periode heel goed gemerkt. Als ik zin in eten kreeg nam ik altijd iets gezonds en er dan lekker veel van. Vooral komkommer werkte goed bij mij. Een hele komkommer lijkt super veel, maar er zit bijna alleen maar water in:)

  1. Oeh, daar ken ik nog een leuke sketch bij. Ik ga ‘m even voor je zoeken (ook al zit je daar helemaal niet op te wachten, dat maakt mij niet uit, ik wil ‘m gewoon even luisteren). IK KAN ‘M NIET VINDEN. Oké, hij is van Ronald Goedemondt en gaat over een komkommer, maar ik kan ‘m niet vinden. Ik deel ‘m nog wel een keer. Ooit. Als ik ‘m tegenkom.

  1. Lijkt me heerlijk! Ik kan appels alleen eten uit de oven, maar ook super lekker met rozijntjes en kaneel!

 2. Goed artikel, dat puur eten is erg interessant. Ga je daar nog meer over schrijven? Ik behoorde ook tot die 44% met overgewicht, inmiddels gelukkig niet meer 😉

  1. U vraagt, wij draaien 😉 Ik wil sowieso gewoon regelmatig zulke health blogs blijven schrijven 🙂 Enne: wat goed van je! You go, girl!

 3. Ook interessant: zembla op 2 straks, over bodemprijzen en kiloknallers en de gevolgen voor de kwaliteit van het eten 🙂

  1. Oh, bedankt voor de tip, ga ik terug kijken! Wij kijken nu even Wie is de mol en iets met Floortje Dessing op reis! 😀

 4. Interessant artikel Marieke! Haha inderdaad, eet maar eens een trosje bananen op.. OEF;) Ben benieuwd naar je volgende HEALTH blogs(:

 5. Ik eet de laatste tijd ook veeeeel minder van die “rotzooi” en ik voel me er echt heel erg fijn bij 🙂 Al die chemische troep hoeft voor mij niet meer.. Daarnaast kan je zo veel lekkere dingen maken zonder slechte suikers en e-nummers! Je wordt er veel creatiever door tijdens het koken 🙂

 6. Super Marieke! Stiekem weet je dit natuurlijk wel, maar je zet het allemaal zo helder op een rijtje dat het nu tot me doordringt haha. Je voorbeelden zijn heel beeldend – iets wat voor mij heel prettig werkt!
  Ben benieuwd naar je volgende health artikelen! 😀

 7. 44 procent? Echt waar? Jeetje, dat is niet niks. Ik doe altijd mijn best om zo ‘clean’ mogelijk te eten, maar dat is lastig want ik woon nog thuis en bepaal dus niet wat er op het menu staat. Dit soort artikelen inspireren me wel altijd ontzettend! Liefs, Stella.

  1. Goed om te horen, Stella! En ja, schrikbarend hoog, hè? Niet stressen om iets ongezonds, hoor! Gewoon eten waar je je goed bij voelt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.