HEALTH | Waarom (de juiste) koolhydraten goed voor je zijn én je helpen afvallen

De laatste jaren werden er verschillende diëten hip, die koolhydraten verbannen. Brood, pasta, rijst, het mocht allemaal niet meer gegeten worden. En já, daar val je van af. Maar in veel gevallen lonkten de koolhydraten op een gegeven moment tóch weer (want eiwitten zijn inderdaad heel goed voor je en je gaat er snel vol van zitten, maar het verveelt snel) en já, dan kom je in korte tijd weer (veel) aan.

Twee soorten koolhydraten

Koolhydraten zijn een bron van energie. Ze worden afgebroken tot glucose, wat een motor is voor je spieren en hersenen. Maar… er zijn twee verschillende soorten koolhydraten. De goede en de slechte, als het ware. Om het simpel en overzichtelijk te houden, zet ik ze hieronder op een rijtje:

[column width=”47%” padding=”6%”]

Slechte koolhydraten

De slechte koolhydraten zijn makkelijk verteerbaar, waardoor ze je lichaam snel van energie (glucose) voorzien. Je glucosegehalte piekt als het ware, waardoor je lichaam insuline afgeeft en de overtollige suikers naar je organen (én vetweefsel) gaan. Die piek geeft een tijdelijke energiekick, maar daarna helaas ook weer een sterk dal, waardoor je een dip krijgt en zin krijgt in méér.

Bijvoorbeeld: Suiker (frisdrank, koek, snoep, cornflakes, zoetbeleg, chocolade, gebak), aardappelen, witte rijst, witbrood, gewone pasta en chips.

[/column][column width=”47%” padding=”0″]

Goede koolhydraten

Zetmeel- en vezelrijke producten voorzien je lichaam langzaam van koolhydraten, omdat de vezels lang hun ding doen in je spijsverteringskanaal. De energie wordt dus langzaam afgegeven en je lichaam heeft langere tijd energie. Bovendien bevatten ze meer vitaminen en mineralen.

Bijvoorbeeld: groenten, fruit, volkoren pasta, volkoren brood, zilvervliesrijst, peulvruchten, quinoa.

[/column][end_columns]

Glycemische Index

Wil je weten hoe snel koolhydraten worden verteerd en als glucose in je bloed wordenopgenomen? Dan kun je kijken naar de Glycemische Index. Hoe hoger de GI, hoe sneller je glucosegehalte stijgt en hoe sneller je een piek krijgt. De slechte koolhydraten hebben dus een hoog GI.

Maar… het kijken naar GI is wel lastig. Door voedsel te bereiden, kan het namelijk een ander GI krijgen. En het GI kan ook veranderen in combinatie met andere producten. Waarschijnlijk is dit de reden dat je de GI in Nederland dan ook amper tegenkomt.

Wat moet ik dan wel eten?

Zoveel mogelijk goede koolhydraten! Maar… niet téveel. Het Voedingscentrum (a.k.a. grote reclamebranche voor de merken die de overheid sponsoren) beveelt veel te veel aan (40-70% van je energie). 30 tot 40% is echter meer dan voldoende. Dat is makkelijk te onthouden door bij elke maaltijd een kwart koolhydraten te eten. Dus een half bord groenten, een kwart bord koolhydraten en een kwart bord eiwitten (vlees, vis, visvervanger).

In Nederland eten we trouwens zo’n 50% koolhydraten! Teveel dus. Verder zijn we – naar mijn mening – verslaafd aan suiker. We eten zo’n 32 kilo per persoon per jaar! Suiker is een slechte koolhydraat, bevat alleen energie en geen vezels, vitaminen of mineralen. Vandaar dat het zo erg smaakt naar méér!

De slechte koolhydraten verbannen hoeft niet. Af en toe zondigen is naar mijn mening niet erg. Je hebt tenslotte ook nog een léven. Maar gewone pasta omwisselen voor volkoren pasta (gewoon te koop bij Aldi!) en zilvervliesrijst is een kleine moeite met een groot resultaat. En als we dan ook nog een beetje minderen met het totaal aan koolhydraten komt het helemaal goed.

Zie je: gezond eten hoeft helemaal niet lastig te zijn!

Meer lezen over health?

Wit - kopie - kopie-001

Even voor de duidelijkheid: er zijn veel verschillende meningen rondom dit onderwerp. Ik zeg niet dat mijn mening wet is, maar wil wel graag vertellen wáárom ik het hiermee eens ben. Mijn bron voor dit artikel was o.a. Womens Health (tijdschrift) en alle andere bronnen waar ik in de loop van de tijd veel gelezen heb. WH gebruikte als bron overigens ‘Voedselcomsumptiepeiling 2011’ en ‘Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu’.

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

14 thoughts on “HEALTH | Waarom (de juiste) koolhydraten goed voor je zijn én je helpen afvallen

  1. Interessant. Op dit moment probeer ik meer eiwitten en minder koolhydraten te eten. Het uitbannen van koolhydraten vind ik te ver gaan maar beperken is wel een goede optie. Verder let ik op mijn suikers en idd op de glycemische index van producten. Zit nu op het goede spoor en heb niet heel veel trek meer.

  2. Handig artikel! Ik eet al erg weinig suiker, maar zou ook graag volkorenpasta in plaats van gewone eten. Ik durf dit alleen niet voor te leggen aan mijn ouders, want die vinden toch al dat ik te moeilijk doe met eten…

    1. Snap ik! Misschien kun je eens een pakje voor ze meenemen? Dan kunnen ze zelf ontdekken hoe lekker het is en dan kun je de voordelen ervan uitleggen? Maar blijft lastig, hoor!

  3. Interessant onderwerp, want inderdaad de meningen hierover verschillen behoorlijk…ik ben ook een tijdje geleden begonnen met het eten van voornamelijk producten met goede koolhydraten en moet eerlijk zeggen heb veel eerder een verzadigd gevoel, wat natuurlijk wel zo langzamerhand een beetje zichtbaar gaat zijn op de weegschaal..Tja…

  4. Jammer dat het voedingscentrum zo hopeloos ouderwets is. Schijf van vijf is zo achterhaald.. Teveel eiwitten is trouwens ook niet goed, erg belastend voor je nieren. Goed dat je hier zo bewust mee bezig bent 🙂

  5. Duidelijk en informatieve post! Ik probeer mezelf ook wat beter te informeren wat betreft gezonde voeding en soms is het allemaal nogal verwarrend. Ik denk dat het belangrijkste ook is dat je jezelf goed voelt bij wat je eet. En dat bijvoorbeeld switchen van wit naar volkoren al een goede, eerste stap in de juiste richting is. Een drastische ommekeer lukt zelden of nooit maar langzaam aan kan je wel je voedingspatroon verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.